De inbussleutel bestaat een zeshoekig stalen staafje dat meestal in de vorm van een L gebogen is. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de kracht die nodig is, kan het ene of het andere uiteinde van de sleutel worden gebruikt. Standaardmaten in het metriek stelsel zijn: 1, 1½, 2, 2½, 3, 4, 5, 6, 8 en 10 mm.
Het woord inbus, komt van de Duitse afkoring: Innensechskantschraube (Bauer und Schaurte). Het eerste woord betekent gewoon binnenzeskantschroef en 'Bauer und Schaurte is het Duitse bedrijf dat voor het eerst in 1936 deze schroeven en bijbehorende gereedschappen ontwikkelden en maakten. Voila, de inbus.
Is het inbus of imbus ??
Tja, veel mensen zeggen inbussleutel, maar ook imbus wordt vaak gezegd. Je hebt eenmaal ook import, immigratie of implanteren. Maar helaas! :-) De juiste schrijfwijze is inbus met een n.
- probeer met een dremel of ijzerzaagje (alleen weer als de inbus uitsteekt) een sleuf in de kop te maken waar je eventueel met een platte schroevendraaier in kan.
Een inbussleutel is een zeshoekige tool voor het los- en vastdraaien van inbusschroeven.
Een computer/robot laseroog herkent torx beter dan imbus. Het is dus een voortbrengsel uit de industrie om makkelijker en sneller en goedkoper te kunnen monteren. Daarnaast kun je op torx meer kracht uitoefenen dan op imbus.
Inbus (hex) schroeven
Inbus schroeven worden ook wel hex schroeven genoemd, door het typerende zeshoekige gat (ezelsbruggetje: hex is het Griekse woord voor zes). Om hex schroeven vast te draaien kun je een inbussleutel gebruiken (je weet wel, die stalen staafjes in L-vorm), maar een inbus bit is ook een mogelijkheid.
Terwijl bij de meeste inbussleutelsets 2mm. de kleinste maat is, hebben wij een echte miniatuurset voor de kleinste inbus-schroeven. deze set tegen de zware eisen opgewassen. De maten in de set: 3,0 - 2,5 - 2,0 - 1,5 - 1,3 - 0,9 - 0,7 mm.
Je hebt speciale 'grip' boortjes welke je tegen de klok in laat draaien met een boormachine. Hierdoor krijg je de imbusboutjes meestal weer los. Je kan er ook een sleufje in dremelen waardoor je hem met een rechte schroevendraaier eruit kan draaien.
De maat van de INBUS is de afstand tussen twee tegenover elkaar liggende vlakke zijden van het inbus zeskant. De letters INBUS zijn in feite een Duitse afkorting. Deze afkorting staat voor Innensechskantschraube Bauer und Schaurte.
De inbussleutel bestaat een zeshoekig stalen staafje dat meestal in de vorm van een L gebogen is. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de kracht die nodig is, kan het ene of het andere uiteinde van de sleutel worden gebruikt. Standaardmaten in het metriek stelsel zijn: 1, 1½, 2, 2½, 3, 4, 5, 6, 8 en 10 mm.
Proost! Linksom is los, rechtsom is vast... net als met schroeven en -draaier.
Bij een dopsleutel met verwisselbare doppen heb je een los handvat welke eindigt met een vierkante stift. Op het vierkante gedeelte zit een zogenoemd snapkogeltje welke de dop vast houd aan het handvat. Een dopsleutelset bestaat uit een handvat met verschillende maten doppen.
Een steeksleutel is een stuk handgereedschap waarmee men moeren en bouten kan aan- of losdraaien.
Verstelbare moersleutels worden ook wel Engelse sleutels of Baco sleutels genoemd. De moersleutel heeft dezelfde functie als een steeksleutel, maar de breedte van de bek kan versteld worden. Hierdoor kan je met één sleutel zeskantige of vierkante bouten en moeren van verschillende maten losdraaien.
Tip 2: Elastiek
Dit is de eenvoudigste manier om een dolgedraaide schroef te verwijderen. Het enige dat je nodig hebt is een (post)elastiekje en een schroevendraaier of schroefboormachine. Draai de schroef los!
Tip 1: gebruik een elastiek
Neem een breed elastiek dat over de kop van de schroef valt. Span het elastiek over de kop. Druk de schroevendraaier op het elastiek in de schroefkop van de schroef. Draai nu de schroef voorzichtig de goede kant op (links om).
Met een elastiek of duct tape
Die geven allebei meer grip in de schroefkop namelijk, omdat ze de beschadigde ruimtes opvullen. Plaats het elastiek over de dolgedraaide schroef. Duw een schroevendraaier in de schroefkop (over het elastiek). Draai de schroef nu voorzichtig los.
Een inbus sleutel is een type sleutel met een zeshoekige kruiskop die gebruikt wordt om schroeven te bevestigen. Ze worden vaak gebruikt voor kleinere schroeven en om kleine stukjes apparatuur in elkaar te zetten.
Een inbus schroevendraaier wordt ook wel een zeskantschroevendraaier genoemd. De kop van deze schroevendraaier heeft een zeshoek als vorm. Hiermee heb je veel grip bij een bijpassende zeskantbout of een zeskantschroef.
De inbusbout heeft meestal een dikke kop. Dat is nodig omdat in deze kop een zeskantige uitsparing is aangebracht waar men de inbussleutel in plaatst. Vervolgens draait men de inbusbout met een inbussleutel de gewenste richting op. Daarbij komt er veel druk op de kop van de bout.
Een Philipskop heeft langere sleuven, wat hem handiger maakt voor een schroevendraaier, terwijl de Pozidriv met zijn diepere centrum wat makkelijker werkt met een schroefboormachine. Schroeven met Philips gaat iets sneller omdat het minder secuur werken vereist.
Torx is een type aandrijving bij schroeven en bouten en heeft de vorm van een zeskantige ster. Torx is gekomen als alternatief voor de kruiskop (philips en pozidrive) en dateert van 1967. De torx aandrijving is tegenwoordig de meest populaire aandrijving bij schroeven.
Torx en XZN lijken een beetje op elkaar alleen heeft XZN in totaal twaalf punten in de uitsparing en torx heeft er zes. XZN is als het ware een profiel dat samengesteld is uit drie vierkanten en niet uit twee zeshoeken.