Afhankelijk van wat er precies aan de hand is kan de orthopedisch chirurg de stabiliteit van de schouder herstellen. Dit gebeurt met een arthroscopische behandeling (kijkoperatie) of een open operatie. De operatie duurt ongeveer een uur.
Werkhervatting. Om werkzaamheden te kunnen hervatten, moeten de geopereerde spieren en pezen de tijd hebben gehad om voldoende te genezen. Tevens moet de arm in alle richtingen weer pijnvrij kunnen bewegen. Als richtlijn kunt u aanhouden dat hier minimaal 12 weken na de operatie voor nodig zijn.
Een artroscopie (kijkoperatie) van de schouder is een operatie die ongeveer één uur duurt. U wordt hierbij onder narcose gebracht en u krijgt een zenuwverdoving van de schouder.
Open operatie
Over je heen ligt een groene doek met in het midden een groot gat, precies over je schouder. De arts desinfecteert het te opereren gebied en maakt daarna kleine snee van ongeveer vijf centimeter in de voorzijde van je schouder. Aan de onderkant van het schouderblad verwijdert de arts een stukje bot.
Na een operatie ben je noodgedwongen minder actief dan normaal. “Maak die inactieve periode zo aangenaam en comfortabel mogelijk voor jezelf. Leg grote, zachte kussens op bank en bed om je arm te ondersteunen. En lees op een iPad of e-reader als een papieren boek te zwaar is.”
Je moet in ieder geval één nacht in het ziekenhuis blijven. De dag na de operatie komt de fysiotherapeut bij je om uitleg te geven wat je wel of niet mag doen met de schouder en welke oefeningen zinvol zijn. Na dit bezoek – en als alles goed is – mag je naar huis.
Zorg ervoor dat het kledingstuk voornamelijk aan de geopereerde schouder goed op zijn plaats zit. » Het eenhandig aantrekken van een broek op zich zal bij de meeste patiënten weinig problemen geven.
De wond mag de eerste zeven dagen niet doorweekt raken. U mag daarom de eerste week niet baden of zwemmen. Wel mag u vanaf de tweede dag na de operatie kort douchen. Na zeven dagen mag u weer gewoon douchen.
Na twee weken volgt de eerste controle op de polikliniek. Er wordt dan bekeken in welke mate u actieve oefeningen met de arm kunt gaan doen. Vaak volgt hierna fysiotherapie voor thuis. Zes weken na de operatie volgt een tweede controle, waarbij wordt beslist of u de arm weer volledig mag gaan gebruiken.
Over het algemeen draagt u na de operatie de eerste 6 weken een (anti-rotatie)sling. U mag uw arm geleidelijk aan actief bewegen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Na 6 weken mag u op geleide van pijnklachten weer de volledige functie opbouwen.
De orthopeed maakt dan een van de kleine sneetjes iets groter om de cuff te herstellen. Na de operatie hechten we de wondjes rond uw schouder met oplosbare hechtingen. Deze verdwijnen later vanzelf. De operatie duurt ongeveer één tot twee uur.
Soms is het nodig 1 nacht in het ziekenhuis te blijven. Na de operatie krijgt u een draagverband voor het comfort de eerste dagen. U mag de arm echter meestal direct na de ingreep beginnen bewegen om zo stijfheid van de schouder te vermijden. Soms dient U verder kinesitherapie te volgen.
Artrose van de schouder begint met stijfheid en/of pijn bij bewegen. Ook als u de schouder extra zwaar of extra lang belast voelt u pijn. Ook 's nachts kan uw schouder pijn doen, bijvoorbeeld als u op uw schouder ligt. Het kan zijn dat u de schouder voelt schuren of kraken als u met uw schouder beweegt.
Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van een arts, zoals je huisarts. De basisverzekering dekt dan op grond van medische noodzaak maximaal 12 maanden lang fysiotherapie, maar alleen voor zover dit medisch noodzakelijk is. Verder belangrijk: De eerste 20 behandelingen fysiotherapie dien je zelf te betalen.
Probeer daarom zoveel mogelijk op uw rug te slapen. Het is ook beter om met de armen langs het lichaam te slapen. Als u met uw armen omhoog slaapt, kan dit de bloedsomloop afknellen.
Het is belangrijk dat u de arm altijd laat HANGEN in de sling/mitella. Dus geen kussens of andere ondersteuning onder uw elleboog leggen, ook niet tijdens de nachtrust. U moet rechtop of halfzittend slapen. Het is beter om gedurende de nacht rechtop te slapen, met kussen in de rug.
Bij een spierscheur voelt u onmiddellijk een vlijmscherpe hevige pijn op een specifieke plek. Bewegen is zeer pijnlijk. Deze blessure wordt vaak verward met zweepslag. Dat komt doordat de pijn bij het optreden van een spierscheuring als een zweepslag (coupe de fouet) aanvoelt.
Bewegen, oefenen en rust
Bewegen en oefenen zijn belangrijk om geen stijve schouder te krijgen. Er zijn echter beschermende maatregelen in de eerste 4-6 weken na de operatie. Na een anatomische schouderprothese moet u 4 weken lang dag en nacht een mitella dragen. U mag wel bepaalde oefeningen in de mitella doen.
Het schoudergewricht wordt middels deze prothese omgedraaid. De schouderkop wordt vervangen door een kom met een steel. De schouderkom wordt kop door er een bol op te plaatsen. De operatie duurt 60 tot 75 minuten.
Door de hand hoog te houden en de spieren te gebruiken, kan pijn en zwelling voorkomen worden. Houd de hand altijd boven het niveau van het hart. De zwaartekracht zorgt ervoor dat het bloed en het lymfevocht terug lopen. Dit voorkomt stuwing en stase (stilstaan van lichaamsvochten) in de hand.
Jaarlijks worden er in Nederland veel patiënten behandeld vanwege schouderklachten. In een groot deel van de gevallen gaat het om een scheur in de pees van een van de schouderspieren (rotator cuff). Deze scheuren kunnen via een kijkoperatie in de schouder met behulp van hechtingen of kleine ankers worden hersteld.
De hoeveelheid pijn na een schouderbreuk is erg wisselend. Als u veel pijn ervaart, mag u een extra pijnstiller nemen naast een standaarddosering. De pijn neemt binnen enkele weken af. De volledige genezing duurt enkele maanden.
Ervaringen na een schouderprothese
De ervaringen bij patiënten met een schouderprothese zijn in het algemeen goed. De pijnklachten verminderen sterk of zijn zelfs helemaal verdwenen. Het uiteindelijke herstel is deels afhankelijk van het type schouderprothese. Daarover straks meer.
De lange kant moet aan de kant van de pols en de punt aan de kant van de elleboog. De slip die naar boven wijst gaat over de schouder aan de gezonde zijde. Bij een breuk moet de onderarm horizontaal in de mitella. Bij wonden en kneuzingen moet de hand hoger dan de elleboog in de mitella liggen.