Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant. Epoxy kan worden gebruikt als lijm, plamuur, lamineerhars, om te coaten, het ingieten van objecten en voor creatieve toepassingen zoals resin art en schilderijen.
Door het inademen van dampen van epoxygebonden reparatiemiddelen kunnen de slijmvliezen van ogen en luchtwegen geprikkeld raken en kan een allergie van de luchtwegen ontstaan, maar dit komt veel minder vaak voor dan een huidallergie.
Dit is een beladen onderwerp. Hoewel er genoeg mensen zijn die zeggen dat eenmaal uitgeharde epoxy volledig voedselveilig is, is dat helaas niet het geval. Ja, kort contact met voedsel is geen probleem.
Waarschuwing: Veroorzaakt huidirritatie. Kan een allergische huidreactie veroorzaken. Veroorzaakt ernstige oogirritatie. Vermijd contact met niet uitgeharde epoxy resin en de blote huid en ogen.
Epoxy bestaat uit een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. Na menging van beide componenten zal het materiaal uitharden tot een hard, plastic achtig materiaal. Het materiaal is eenvoudig te verwerken, ook voor de doe-het-zelver.
Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant. Epoxy kan worden gebruikt als lijm, plamuur, lamineerhars, om te coaten, het ingieten van objecten en voor creatieve toepassingen zoals resin art en schilderijen.
Epoxy verwijderen van je huid: Hoewel het is aangeraden om handschoenen te dragen als je epoxylijm gebruikt, is het mogelijk dat je toch iets op je huid krijgt. Als dit zo is, verwijder het dan zo snel mogelijk met warm water en zeep.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Hier hecht epoxy niet aan
Polyethyleen (PE): denk aan producten zoals plastic vuilniszakken en verpakkingstape. Siliconen: je hebt natuurlijk kant-en-klare siliconen mallen, maar je kunt ook zelf een mal maken met vloeibare siliconen. Lossingswas: carnaubawas voorkomt dat epoxy aan een materiaal hecht.
Wat kunt u doen om contact met epoxyhars te vermijden? Als u allergisch bent voor epoxyharsen, dan moet u direct huidcontact met epoxyharsen vermijden, vooral als de epoxyhars nog niet 'uitgehard' is. U kunt beschermende handschoenen dragen om te proberen het contact met epoxyharsen te voorkomen.
Epoxy of polyurethaan zijn grondstoffen waarmee een gewone gietvloer gemaakt is. Dit materiaal kent dus een aantal nadelen. Epoxyvloeren worden gemaakt van aardolie, een grondstof die niet hernieuwbaar is. Ook hebben Epoxyvloeren vluchtige organische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Standaard epoxies hebben een hittebestendigheid van niet hoger dan zo'n 45-50°C. Sommige kopjes, vooral met een dikke bodem, blijven daar net onder. Ook zullen kopjes met een platte bodem minder snel "in de epoxy zakken".
Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxy altijd deugdelijke adembescherming, mondkapjes die voldoen aan de FFP2 norm beschermen je tegen fijn schuurstof. Een halfgelaatmasker beschermt de ademhalingswegen tegen stof, rook, dampen en organische gassen met een kookpunt van >65°C en aceton.
Epoxy is zeer sterk als lijm maar de hardheid maakt het ook vrij broos en onflexibel als laagje over polystyreen (EPS). Als je alleen een laag epoxy op polystyreen smeert geeft dit wel een zeer hard oppervlak maar ook een oppervlak dat snel zal barsten.
Epoxy is een kunststof polymeer, gewonnen uit aardolie. Het materiaal bestaat uit twee componenten: een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. De combinatie van deze twee componenten resulteert in een solide en plastic-achtig materiaal dat gemakkelijk te verwerken is.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Ben je op zoek naar een ijzersterke lijm? Dan zou epoxy lijm uitkomst kunnen bieden! Dit is een vulmiddel verdikt met epoxy en is geschikt voor het verlijmen van kunststof, metalen, hout, beton en keramiek.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
Stap 2: epoxy giethars schuren
Is het oppervlakkig? Dan heb je een niet al te grove korrel nodig. Begin in ieder geval met de grofste korrel en maak het oppervlak tussendoor regelmatig schoon met een doek en een beetje aceton. Ga zo door tot je de krassen grotendeels hebt verwijderd.
Als de epoxy niet lang en zorgvuldig genoeg wordt gemengd is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding.
Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur. De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen. Door de geringe warmteontwikkeling kan onze giethars in dikke lagen van wel 7 centimeter per keer worden gegoten.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Bij sommige mensen treedt na enkele dagen werken met epoxy al eczeem op, andere mensen krijgen het pas na jaren gewerkt te hebben met epoxy. Inademen van dampen kan de luchtwegen irriteren. Op den duur kan zich een luchtwegallergie ontwikkelen. Symptomen zijn astma-achtig (benauwdheid, kortademigheid, hoesten).