De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met de kenmerken van een burn-out. Je bent moe, gestrest, prikkelbaar en hebt minder zelfvertrouwen en interesse in je omgeving. Ook kan een bore-out bepaald gedrag in de hand werken.
Negen tips om van je bore-out te herstellen
Doe ook het tegenovergestelde: stel je voor wat je kunt bereiken als je wel iets verandert. Laat je inspireren. Zoek mensen op die goede ideeën hebben, ga naar seminars, trainingen, lees inspirerende boeken. Stel kleine doelen: als het lukt, motiveert het je verder te gaan.
Bore-out of burn-out? Symptomen van een bore-out zijn eigenlijk best wel vergelijkbaar met de symptomen van een burn-out. Je bent snel geïrriteerd, je hebt een laag zelfbeeld, neemt geen initiatief meer en je voelt je futloos en/of komt moe over.
Of koester de verveling op werk en doe gewoon even helemaal niets. Ga een blokje om, doe een paar stretch-oefeningen, zit gewoon even in stilte. Jezelf pushen om creatief te zijn werkt niet. Onderzoek toont aan dat even niets doen, je juist productiever en creatiever maakt.
Verveling is een zeer ongezonde dagbesteding. Dieren en mensen raken depressief als ze voor een langere tijd zich gaan vervelen. Je leeft korter, en zal eerder ziek worden. Je verveeld je dood klopt niet, wel dat op den duur je zeker eerder sterft door de gevolgen van verveling.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
Mensen die na een jaar nog steeds veel klachten ondervinden na hun burn-out, doen er goed aan de klachten van een bore-out in zich op te nemen. Je herkent dit aan: Vermijdingsdrang. Niet in beweging kunnen/ durven komen.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
De meeste mensen beginnen na een burn-out eerst voorzichtig met het opbouwen van uren. Denk bijvoorbeeld in in het begin aan twee dagen per week twee uur werken. Meestal worden de uren per twee tot drie weken uitgebreid.
Dit breingedeelte is betrokken bij veel emotionele en cognitieve functies. Hierdoor gaat een burn-out vaak ten koste van zaken zoals het denk- en leervermogen, concentratievermogen, probleemoplossend vermogen, geheugen en het vermogen om beslissingen te nemen.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Niet iedere doelgroep verveelt zich evenveel op het werk. Onder jongeren tussen 18 en 34 jaar verveelt ongeveer 45% van de werknemers zich. Bij werknemers boven de vijftig ligt dit percentage slechts op 15%.
Verveling komt heel veel voor bij katten, vooral bij katten die binnen worden gehouden. Maar het is niet altijd makkelijk te herkennen. Als een kat de boel sloopt of voortdurend probeert te ontsnappen, dan is het vaak wel duidelijk. Maar een kat die continu miauwt of achter je aanloopt, kan ook verveeld zijn.
Burn-out: Fysieke en/of mentale instorting (fase 12)
Er komt helaas niets meer uit je. Al je plannen zijn omgevallen. Het leven dat je hebt opgebouwd stelt niets meer voor. Je ziet de zin en het nut van het leven niet meer in en je kunt zelfs zelfmoordgedachten hebben.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.