De droogtijden zijn namelijk afhankelijk van de te verlijmen diameters, de soort ondergrond en de opgebrachte hoeveelheid lijm. Ook het vochtgehalte en de omgevingstemperatuur beïnvloeden de droogtijd. Houd bij een diameter tot 63 mm ongeveer 4-8 uur droogtijd aan.
Het is wel verstandig om de lijm lang genoeg te laten drogen. Richtlijn: buizen met een diameter tot 65 mm hebben gemiddeld tussen de 4 en 8 uur nodig om te drogen. Bij een grotere diameter is dit vanzelfsprekend langer.
Temperatuurbestendig: Van -60°C tot +60°C. Eindsterkte: Na 24 uur.
en hoe lang is de droogtijd? Een oppervlaktescheur is wel te dichten. De droogtijd is circa 5 tot 10 minuten.
PVC lijm op zichzelf is niet waterdicht. De PVC lijm wordt pas waterbestendig wanneer deze volledig is uitgehard. Het is daarom ook belangrijk om tijdens de verwerking de PVC-buis of -fitting niet onder druk te zetten.
Verwerken PVC buizen bij lage temperaturen
U kunt PVC afvoerbuizen verlijmen boven een temperatuur van 5°C. Als de temperatuur lager is dan 5°C, dan adviseren wij om de PVC buizen niet te verlijmen. Het is wel mogelijk om PVC buizen met een manchetverbinding aan elkaar te verbinden onder de 5°C.
U denkt vast: een verlijmbare pvc vloer is een stuk lastiger om te verwijderen, maar dat is gelukkig niet waar! Met een Föhn kunt u de lijm verwarmen, en vervolgens kunt u zonder enige moeite de vloer verwijderen van de basisvloer. Tenslotte verwijdert u eventuele lijmresten met een spatel en klaar is kees!
Een lijm kan drogen als het water en de andere vloeibare componenten die erin verwerkt zijn verdampen. Een hogere temperatuur helpt dit proces te versnellen. Een hogere omgevingstemperatuur zorgt dus voor een kortere droogtijd. In een koude ruimte zal de droogtijd langer zijn.
De verlijmde delen dienen binnen 5 tot 7 minuten aan elkaar te worden geplakt. Oefen voldoende druk uit (bijvoorbeeld met een hamer in combinatie met een parketijzer), zodat de voegen volledig gesloten zijn. Wij raden aan om de lijm minimaal 12 uur te laten drogen alvorens de vloer te gebruiken.
Het voordeel van contactlijm is, dat deze in de meeste gevallen snel droogt en een zeer goede aanvangshechting heeft. Om de juiste contactlijm te kiezen en te bepalen welke contactlijm voor u het beste is kunt u het beste contact opnemen voor advies.
Griffon T-88 Hard PVC lijm: Deze professionele lijm van Griffon is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van PVC buis (afvoerbuis en drukbuis). De lijm is zo sterk dat deze geschikt bestand is tegen een druk van wel 16 bar.
Nadat je een dun laagje secondelijm op één zijde van de te verlijmen materialen hebt aangebracht, druk je het PVC stevig tegen elkaar. Binnen enkele seconden ontstaat er een hechting die na circa 8 uur uitharden het beste resultaat levert.
PVC lijm is zeer geschikt voor het verlijmen van PVC buizen, regenpijpen, moffen fittingen, (afvoer) buizen, goten en leidingen. Hierbij worden dus twee PVC-delen aan elkaar verlijmt. Ook kunststof en plastic kunnen eenvoudig worden verlijmt met PVC lijm.
Met PVC lijm krijg je de beste PVC buisverbindingen
Althans, een PVC buis zelf zal niet zo snel lekken, als er lekkage ontstaan, dan ligt dit aan de verbinding tussen de PVC buizen. Voor de koppeling tussen PVC buizen, worden vaak moffen en fittingen gebruikt.
Voor het lijmen van een PVC vloer met een oppervlakte van 40 m2 heb je gemiddeld ongeveer 15 kilo PVC lijm nodig. Veel emmers lijm hebben standaard een inhoud van 14-15 kilo. Voor een ruime woonkamer heb je dus voldoende aan 1 emmer lijm. Gemiddeld kun je uitgaan van 250-350 gram lijm per vierkante meter.
Afhankelijk van de omstandigheden duurt dit tussen de 24 en 36 uur.
Buiseinde met PVC lijm insmeren
Breng met de juiste kwast ruim voldoende PVC lijm aan op het te lijmen oppervlak van de buis. Smeer in de lengterichting de lijm en draai elke keer de buis. Dit zorgt ervoor dat over de gehele omtrek van de buis genoeg PVC lijm zit om een betrouwbare lijmverbinding te maken.
Geschuimd PVC lijmen
Ook is geschuimd PVC geschikt om aan andere (kunststof) materialen te lijmen. Geschuimd PVC kan met elkaar worden verlijmd met een gewone contactlijm zoals de secondelijm van Rody-Rapid. Wanneer je geschuimd PVC met een ander materiaal wilt verlijmen raden we de lijmkit van Bostik aan.
Ook kun je zelf aan de slag met het maken van knutsellijm, door een eetlepel (30 gram) maïzena te mengen met 125 ml water.Breng dit aan de kook tot het dikker wordt en voeg een theelepel azijn toe als de lijm een vaseline-achtige structuur heeft.
Druk de gelijmde onderdelen vijf tot dertig seconden stevig aan. Voor een volledige hechtsterkte en om de secondelijm droogtijd te bieden, moeten de onderdelen waarop de lijm is gebruikt minimaal één uur met rust worden gelaten. De lijm is binnen 24 uur volledig uitgehard.
In secondelijm zitten verschillende chemische stoffen. Zo ook de stof cyanoacrylaat. Dit stofje droogt op als het in contact komt met de lucht. Zolang de lijm dus in een dichte tube zit, is er geen contact met vocht uit de lucht en zal de lijm niet hard worden.
Als je de stroken plakt op de vloer kun je deze dan nog loshalen? Antwoord: Dat is geen probleem, u kunt de PVC strook rustig lostrekken en opnieuw leggen.
Bij temperaturen onder de 5°C kun je PVC niet betrouwbaar verlijmen. Naast dat PVC bij deze temperaturen brosser en daarmee kwetsbaar wordt, is de kans ook groter dat er door de koude temperatuur condens neerslaat op de buis en hulpstuk. Door de condens kan de lijm niet hechten.
De pvc lijm breng je makkelijk aan met een kwast en de lijm droogt snel. Je hoeft geen duur gereedschap te kopen. De Saba lijm is speciaal voor zacht pvc.