Bijkomen voordeel is, naast dat je geen pitjes meer terugvind in je eten, de tomatensaus of –soep ook meteen een stuk minder waterig is. Om diezelfde reden is dit ontpitten een aanrader als je verse tomatenblokjes in je salade wilt verwerken. De luie kok kan ook gezeefde tomaten maken.
Tomaten ontpitten
Of snijd de tomaten in kwarten en snijd de zaadjes eruit met een mes. Door de zaadjes te verwijderen, krijg je een veel minder waterige soep, saus of tomatensalade.
Waarom tomaten pellen? Tomaten pel je (of pliceer je) vooral wanneer je er tomatensoep of tomatensaus van gaat maken. De schil van de tomaat lost namelijk heel moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten, zelfs als je de tomaten pureert.
Emonderen is de pel of schil verwijderen door de groenten enkele seconden in kokend water te dompelen. Je kan tomaten makkelijk ontvellen door ze 12 tot 15 tellen in kokend water te dompelen. Spoel ze na het warmwaterbad meteen af onder koud stromend water. Verwijder nu het vel.
Het ontvellen – of sjieker gezegd: pliceren– van tomaten is vooral nodig bij het bereiden van tomatensoepen en -sauzen. De schil van de tomaat lost namelijk heel slecht op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten (zelfs als je ze pureert). Het is dus beter om ze te ontvellen.
Door de tomaten aan de onderkant in te kruisen heb je een mooi begin om het velletje eraf te halen. Dompel de tomaten onder in kokend heet water. Spoel ze vervolgens goed koud in ijswater om ervoor te zorgen dat ze niet doorgaren en de schil nog makkelijker loslaat.
Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.
Concasseren = het in blokjes snijden van bijvoorbeeld gepelde van hun zaden ontdane tomaten.
Plisseren is een kooktechniek die ook wel ontvellen genoemd wordt. Bij het plisseren wordt eerst het kroontje verwijderd en vervolgens het voedselproduct ontveld. Dit laatste wordt in de Franse keuken émonder genoemd.
Doe de tomaten niet langer dan 10 seconden in kokend water en laat ze dan meteen schrikken in het ijswater. Laat goed afkoelen. Bij het ingesneden kruisje komt het velletje los en die kun je zo lostrekken. Je tomaat is nu gepeld, klaar voor gebruik in salade of soep (verwijder eventueel nog de zaadlijsten).
Verwijder eerst het kroontje en kerf de tomaat aan de onderkant kruislings in. Doe de tomaten daarna in het hete water tot het velletje om krult. Dit kun je natuurlijk ook doen met gekookt water uit een waterkoker. De tweede stap is de tomaten onderdompelen in koud water of ze onder de koude kraan houden.
Het vruchtvlees van de tomaat bestaat uit een geleiachtige massa met pitjes. Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze komen uit de Nederlandse kassen en worden geïmporteerd uit Zuid-Europese landen. Voor informatie over bijzondere tomatensoorten verwijzen wij naar het boekje “Wat je vèr haalt is lekker”.
Gepelde tomaten oftewel pomodori pelati zijn hele tomaten zonder schil. Je kunt ze net als tomatenblokjes bijvoorbeeld gebruiken in stoofgerechten. Bij lang koken of stoven vallen de tomaten uit elkaar, maar je kunt ze ook een handje helpen door ze te pletten met een houten lepel.
Het klopt dat er in tomaten soms zaden zitten waarbij het wortelpuntje al zichtbaar is. Maar je mag gerust zijn, voor de volksgezondheid is die geen enkel probleem. Tomatenplanten bevatten in hun groene delen inderdaad stoffen die toxisch zijn en die mag je niet opeten. Vooral de bladeren zijn dus toxisch.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Tomaten ontvellen of pliceren is een belangrijke techniek als je graag zelf salsa of pastasaus maakt. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er geen vervelende harde stukjes vel in je gerecht zitten. Ook voor het maken van tomatensoep is het fijn om het vel van de tomaten te halen voor je de soep maakt.
emincer, het in zeer dunne plakjes snijden van bijvoorbeeld wortelen, truffel, knoflook of paddenstoelen; tourner, het mooi rond bijsnijden van aardappelen, wortelen om een decoratieve garnituur te bereiken; parer, het in het gewenste model snijden van bijvoorbeeld vlees en het verwijderen van overtollige aanhangsels.
Het in (grove) stukken-blokjes hakken of snijden van bijvoorbeeld tomaten.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Hoe weet ik of tomaten niet goed meer zijn? De tomaten zijn dan beschimmeld, verspreiden een zure geur of worden slap. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.
Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij. Dek af met krantenpapier en wacht anderhalf tot twee weken. Bananen geven ethyleengas af, een rijpingsgas dat ervoor zorgt dat de vruchten uiteindelijk toch nog hun mooie kleur krijgen.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.