Als vuistregel kun je aanhouden dat een vloerverwarmingssysteem tussen 30 minuten en een uur nodig heeft om volledig op temperatuur te komen.
De tijd die nodig is om een woning op temperatuur te krijgen is afhankelijk van een aantal dingen. De woonsituatie, het vermogen van de cv-ketel en de thermostaat. Hierdoor komt de verwarming soms langzaam op temperatuur. Gemiddeld genomen kan het per graad temperatuurverschil een uur duren.
Elektrisch verwarmen
Een nieuwbouw woning is goed geïsoleerd waardoor je weinig energie nodig hebt om de ruimtes snel op temperatuur te brengen. Dankzij de snelle reactietijd van 8 tot 15 minuten is de hobbykamer of werkplaats snel warm.
In een goed geïsoleerd huis met een hr-ketel kun je het beste werken met een modulerende thermostaat. Maar hang je zo'n thermostaat op in een slecht geïsoleerd huis, dan kun je juist energie verspillen. Want het kan dan wel 2 tot 3 uur duren voordat je ketel op temperatuur is.
Een kouder klimaat zorgt er namelijk voor dat u meer vet verbrandt en dat kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond.
Ja, 12 graden is over het algemeen te koud in huis. Een temperatuur van 12 graden Celsius wordt als vrij koud beschouwd en kan oncomfortabel zijn voor de meeste mensen.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens.
Wij verliezen circa 1,5 graad in een nacht als het buiten circa 5 graden is. Bijzonder is wel dat er bij lagere temperaturen niet noemenswaardig grotere verliezen zijn, tenzij het hard waait. Dan koelt het huis wel fors meer af.
Radiatoren boven in huis worden niet warm
De eerste mogelijke oplossing is om de radiator te ontluchten. Werkt dit niet, dan wordt er te weinig water door de leidingen vervoerd. Vul de cv-ketel bij, zodat de waterdruk weer goed is.
Het kost je niets extra's, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd de deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden. 's Nachts kan de thermostaat op 15 graden.
Sporen zijn zeer kleine deeltjes (diameter 1-10 µm) die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zodoende zorgen voor verspreiding van de schimmel. Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts.
De beste temperatuur voor je woonkamer
De meeste mensen vinden dat de ideale temperatuur in de leefruimte tussen de 19 en de 21 graden ligt. Voor anderen geldt 'hoe warmer hoe beter', maar hou in gedachten dat elke graad meer zich ook op je factuur laat zien. Tip: verwarm je woonkamer met designradiatoren.
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
Het maakt geen verschil of je nou wel of niet de verwarming 's nachts lager zet, als het buiten kouder is, gaat er altijd wat warmte naar buiten. Laat je de verwarming aan staan? Dan is dit zelfs erger! Wanneer het warmer in huis is zal er in verhouding meer warmte verloren gaan dan wanneer het kouder is.
Verwarming niet te laag – minimaal 15 graden
Het RIVM adviseert om het, ook 's nachts, niet kouder te laten worden dan 15 graden. Bij lagere temperaturen kan vocht namelijk neerslaan op de ramen of in muren en plafonds trekken.
Plaatselijk gaan verwarmen kan dan een oplossing zijn. Als je bijvoorbeeld thuis werkt en daarbij steeds op dezelfde plek zit, kun je die ruimte verwarmen en de verwarming in de rest van je huis uit of lager zetten. Om jezelf nog wat extra te verwarmen, kun je een warmtekussen of infraroodpaneel gebruiken.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Water uit de ondergrond kan opstijgen in de binnenmuur.Of mogelijk sijpelt er vocht binnen via het dak of langs de gevel.De bakstenen raken dan verzadigd met vocht en voelen koud aan. Voel je dat een muur koud is, dan heb je dus mogelijk te maken met een vochtprobleem in huis.
14 of 15 graden is prima voor s 'nachts. Houd je deze temperatuur aan, dan bespaar je daarmee ook al snel 80 euro per jaar. Heb je vloerverwarming, dan wordt geadviseerd om het huis juist niet te veel af te laten koelen. Je gebruikt veel gas of elektriciteit om de vloer weer warm te krijgen.
Een te koude temperatuur in huis kan ongezond zijn, vooral als het gedurende lange perioden aanhoudt. Over het algemeen wordt een temperatuur lager dan 16 graden Celsius als ongezond beschouwd voor de meeste mensen.
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.