Voel je niet persoonlijk aangevallen als je partner boos is, maar probeer te incasseren. Ga niet terugvechten of je verdedigen, maar erken de boosheid en geef daar ruimte aan. Wees ook niet bang om grenzen te stellen als het gedrag van je partner je te gortig wordt. Je hoeft jezelf niet weg te cijferen.
Boosheid is vaak een reactie op onrecht en onmacht. Onrecht dat je ziet gebeuren om je heen en het raakt je. Of het onrecht dat jou is aangedaan, recent of langer geleden. Onmacht: iets willen doen, maar je kunt het niet (meer).
Als je een gelukkige relatie hebt, wil je tijd doorbrengen met je partner. Je bent enthousiast voor date-avonden en je kan niet wachten om in de armen van je lover te kruipen. Maar als dat gevoel veel minder wordt en je alleen maar zin hebt om met je andere af te spreken, kan dat einde relatie betekenen.
Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie. Benieuwd waar de meeste stelletjes over ruziën? Dat gaat voornamelijk over jaloezie, geld of werk.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Kritiek op hun gedrag leidt in hun gedachte vaak direct tot het onderuithalen van hen als persoon. Ze reageren in dit soort gevallen vaak met woede, maar verbergen daarmee de onmacht, onzekerheid en schaamte die ze diep van binnen voelen.
Voor je partner ben je dan onzichtbaar. Je krijgt de boodschap dat je iets fout deed. Daarom verdien je volgens je partner geen liefde en aandacht meer. Dit passief-agressieve gedrag bestaat uit controle uitoefenen, straffen en je eigenwaarde ondermijnen.
Je partner kan zich bijvoorbeeld niet afstemmen op jouw gevoelens, ook al geef je die wel aan. Of ontkent je gevoelens en doet je verzanden in eindeloze wel/niet discussies. Dit leidt op den duur tot vereenzaming binnen de relatie. Je 'verhongert' emotioneel als het ware.
Er heerst totaal geen goede sfeer thuis. Jullie hebben ruzie om de kleinste dingen. Zelfs een kleine onenigheid loopt uit op een keiharde ruzie. Je hebt niet eens meer zin om thuis te komen.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
De ongezonde verwachtingen van jonge mensen die hun kans op geluk in de liefde saboteren. Hoe het komt dat je partner afstand neemt terwijl hij zegt dat er niets mis is met jou en de relatie. Welke onderwerpen je altijd moet bespreken om te zien of er draagvlak is voor een gezamenlijke toekomst (sla dit niet over)