Doe nooit olie in de pan, maar smeer het product dat je wil grillen lichtjes in met olie. Helemaal geen vet gebruiken kan ook. Zet de pan op middelmatig tot hoog vuur en laat goed heet worden. Spetter wat water op de pan om te kijken of hij heet genoeg is.
Zo doe je het: verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Smeer het te grillen product (bijvoorbeeld een moot vis) in met wat olie. Leg het dan op het rooster, vlak onder het grill-element.
DE VOORDELEN VAN GRILLEN
Gebruik je een grillpan of een contactgrill, dan loopt overtollig vet ook nog eens weg tussen de ribbeltjes. Zo krijg je minder vet binnen dan wanneer je zou bakken in een gewone pan. Een prima idee dus als je wat kilootjes kwijt wilt raken of gewoon even wat minder vet wilt eten.
Is grillen gezond? Grillen is gezonder dan frituren, braden of bakken, omdat je weinig tot geen olie gebruikt. Vooral in een grillpan met een keramische antiaanbaklaag is het gebruik van olie, marinade of boter overbodig.
De allerbeste grillpannen zijn gemaakt van gietijzer: een materiaal dat heel heet kan worden en vlees of vis dus meteen dichtschroeit. Bovendien gaat zo'n gietijzeren pan, als je ze goed onderhoudt, je leven lang (of zelfs langer!) mee.
Gietijzeren pannen zijn ideaal om te gebruiken op de barbecue. Ze zijn oerdegelijk en kunnen prima tegen de extreme hitte van een BBQ. Het braden en grillen op open vuur komt het beste tot zijn recht wanneer de bodem van de pan overal een gelijke temperatuur heeft.
Gietijzer en inductie
En gietijzer is ook een van de beste materialen om gemagnetiseerd te worden door inductie. Een gietijzeren grillpan is daarom een goede grillpan om te gebruiken op inductie.
Warm je grill ongeveer 10 minuten voor, alleen een steengrill heeft 30 minuten nodig. Dep de groente droog met keukenpapier en bestrijk het eventueel met een kwastje met een beetje olie.
Grillen is een vorm van roosteren. Het grote verschil is dat grillen niet het zelfde is als barbecueën maar het bruin en gaar maken van producten met behulp van sterke stralings- of contactwarmte tussen de 150 – 250 graden Celsius.
Is grillen altijd gezond? Het antwoord is nee. Hét grote gevaar van grillen is dat voedingsmiddelen verbranden door de hoge temperatuur. Daardoor kunnen ze schadelijke stoffen zoals acrylamide en PAK's bevatten.
Verhit je oven voor op de hoogste temperatuur en zet de grill aan. De meeste ovens zullen een temperatuur van 230 graden Celsius bereiken. Laat je oven ongeveer 10 minuten voorverwarmen met je grillpan erin. Dit zal de binnenkant van een barbecue nabootsen.
Beide grillplaten gebruik je om vlees en vis in korte tijd, op een hoge temperatuur mee te grillen. De plaat wrijf je in met een beetje olie en warm je op tot aan ongeveer 230 graden, zodat ingrediënten snel dichtschroeien en van binnen lekker sappig blijven.
Broilen of grillen is in feite gratineren, en dus ideaal om gerechten een knapperig, mooi bruin korstje te geven. Dat werkt het beste met gerechten die zijn afgemaakt met kaas, saus, paneermeel of broodkruim en boter. Wat de grillstand van je oven precies doet, is intense, directe hitte geven, direct van bovenaf.
Roosteren kan met of zonder olie. In beide gevallen mag de temperatuur niet te hoog zijn. Zorg ervoor dat de bakplaat goed heet is voordat je er aardappels, groente, fruit, vlees of vis op legt. Controleer tussendoor regelmatig of het product goed geroosterd en gaar is.
Hoe rooster je vlees in de oven? Het vel wordt eerst ingesmeerd met sesamolie of vet, waarna het vlees even geschroeid moet worden in een oven of boven open vuur, zodat er zich een korstje kan vormen. Vervolgens wordt het vlees langzaam geroosterd tot het gaar is.
Direct grillen op de barbecue
Je roostert het vlees of de vis direct boven het vuur, meestal bij zeer hoge temperaturen. Deze methode is : ✓ ideaal voor voedsel dat maar kort gegrild moet worden. Denk bijvoorbeeld aan steaks en scampi's, of kleinere of dunnere stukken vis en vlees.
Grillen is de methode om snel een steak, hamburger, speklapje, voorgegaarde kip of sparerib te bereiden. Lekker snel en smakelijk barbecueën. Ierse Biefstuk.
Een grillplaat gebruik je om vlees en vis op een hoge temperatuur te bereiden. Een grillplaat is een gezonde keuze, zonder vet of oliën kan het voedsel prima braden. Je maakt op een gezonde manier een maaltijd, omdat je alleen kruiden en specerijen hoeft te gebruiken.
Gietijzer is een duurzaam materiaal; het houdt de warmte langdurig vast wat een energiebesparend effect heeft. Daarnaast is het 100% herbruikbaar. Het fijne van een gietijzeren grillplaat is dat het geschikt is voor alle warmtebronnen dus ook voor inductie.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.