Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Bewegen, bewegen, bewegen
Je lichaam krijgt een betere bloeddoorstroming, je suikerspiegel stabiliseert, en je maaltijd wordt sneller verteerd. Beweeg dus op elke manier mogelijk: doe de afwas, ga een tochtje wandelen, of dans de pannen van het dak. Let wel: een intensieve workout plan je best 3 à 4 uur na de maaltijd.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Voedsel wordt in de maag gekneed, fijngemalen en goed vermengd met het maagsap. Normaal gesproken blijft voedsel ongeveer drie uur in de maag voordat het wordt afgegeven aan de dunne darm.Bij een erg vetrijke maaltijd duurt het iets langer dan drie uur.
Heldere dranken zoals water en thee, verlaten namelijk binnen twee uur de maag. De maag is dan leeg op het moment van narcose. Ook is gebleken dat het gebruik van koolhydraatrijke dranken ervoor zorgt dat u zich voor en na de operatie beter voelt.
Je maag kan niet krimpen. Dat orgaan blijft altijd even groot. Wel wen je door minder te eten en door minder vaak te eten je lichaam eraan dat er minder voedsel binnenkomt. Je spijsvertering staat dan niet de hele tijd aan.
Zuiveringszout bevat 100% Natriumcarbonaat. Omdat Natriumcarbonaat een bindende werking heeft voor zuur, neemt hierdoor het teveel aan maagzuur af. Kortom, het neutraliseert de maaginhoud.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Lipase breekt vetten (triglyceriden) af tot monoglyceriden (glycerol met één vetzuurketen), glycerol en vrije vetzuren.
Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang. Hij heeft dan de vorm van een omgekeerde peer, van boven breed en van onder smal. Een volle maag heeft een inhoud van ongeveer drie liter.
Drink een glaasje water
Door water te drinken, houd je je spijsvertering ook weer aan de gang. Daardoor verloopt je vertering vlotter. Bovendien zorgt het er ook voor dat je makkelijker naar het toilet kan gaan voor een grote boodschap. En dat lucht erg op als je kampt met een opgeblazen en misselijk gevoel!
Uit ervaring is gebleken dat tijdens een vastenkuur van 5 dagen het lichaamsgewicht daalt met gemiddeld 2 kg. Het secundaire effect is dat na 5 dagen vasten de stofwisseling verhoogt blijft en dat ook met normaal gezond eten eventueel nog een aantal kilo's afgevallen wordt.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien.
Door te vasten wordt het lichaam in een soort spaarstand gezet en gaat het lichaam zijn reserves aanboren. Niet alleen de glucose- en vetvoorraad maar ook de verouderde en beschadigde immuuncellen worden opgeruimd. Door te vasten gaan je stamcellen vervolgens nieuwe witte bloedcellen aanmaken.
Ondanks de algemene overtuiging dat cola helpt bij maagklachten, is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze bewering ondersteunt.
Voldoende water drinken is, naast vezelrijk eten en genoeg bewegen, heel belangrijk voor een soepele spijsvertering. Zo houd je je buik gezond! Vocht zorgt er namelijk voor dat vezels goed hun werk kunnen doen. Vezels nemen namelijk vocht op in onze dikke darm.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Mythe of realiteit? Antwoord: mythe! Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
Leven zonder maag of met maar een stuk van de maag is mogelijk, al is wel een aanpassing van je voeding en je manier van eten nodig.