De Prunus cerasus (zure kers) geeft na twee jaar de eerste vruchten en de Prunus avium na vier jaar. De kersenboom staat bekend om haar prachtige bloei. De bloei in april met grote witte of roze bloemen aan de hangende takken zorgen voor een schitterend gezicht!
Voor appel- en perenbomen moet je er rekening mee houden dat die pas na 2 a 4 jaar na het aanplanten vruchten zullen geven. Kersenbomen zullen ietsje sneller vruchten geven pakweg na 2 a 3 jaar. Perzikbomen geven meestal meteen vruchten.
Plaats een paal naast het jonge kersenboompje om het steun te geven bij wind of storm. Laat voldoende ruimte voor het boompje, d.w.z. een straal van minstens 5 meter, zodat het voldoende lucht en licht krijgt.
Vooral bij het aanplanten en in de eerste periode van de fruitboom is het van groot belang dat de kersenboom genoeg water krijgt. Maar ook tijdens de zomer is water een belangrijk element. Om de kersenboom goed te kunnen verzorgen, heeft een gemiddelde fruitboom 30/40 liter water per week nodig.
Verder zou het ook kunnen dat jouw kersenboom het Little Cherry virus heeft,het is een ziekte die de laatste jaren veelvuldig voorkomt en zich snel uitbreidt. De bladeren zijn kleiner dan normaal en geeft kleinere kersen die heel lang op de boom blijven hangen. Tegen deze ziekte is er maar één middel,nml.
Zoete kersen kunnen de eerste 10 jaar na aanplant beter niet bemest worden, om de kans op ziektes en gommen te verkleinen. Na deze leeftijd krijgen ze wel weer graag mest, in april en in juni met een complete kunstmeststof. Zure kersen stellen minder hoge eisen aan de grond, zolang deze maar niet te zwaar of te nat is.
Je moet zuinig zijn op de korte horizontaal gegroeide scheutjes, dit is bloemhout. Als laatste worden de gesteltakken gesnoeid, deze moeten na de snoei ongeveer evenlang zijn. Als de kersenboom groot genoeg is mag je elk jaar in de zomer alle éénjarige scheuten terugknippen tot 3-4 cm.
Steenfruitbomen (kersen, pruimen, perzik, ...), zwarte moerbei, vijgen en druiven groeien meestal beter op een licht alkalische grond. Boomstammen kan u nu insmeren met witkalk om vorstscheuren te voorkomen. WAAROM KALK STROOIEN? Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een goede groei.
Je moet bij deze fruitbomen wel 6 tot 7 jaar geduld hebben voordat je de eerste vruchten kunt plukken. Wanneer je meerdere hoogstam fruitbomen wilt planten, moet je een plantafstand van circa 7 meter aanhouden. Een gezonde hoogstam fruitboom kan wel 100 jaar oud worden. Hoe je oogst en fruit verwerken?
Het klein houden van een Kersenboom vergt enige energie tijdens de snoeiperiode. Het is niet de bedoeling dat u de boom volledig kortwiekt. Want dit heeft invloed op de oogst die daarna in de zomer volgt. Snoei daarom altijd pas na de oogst, hierbij kunt u dode, beschadigde en kruisende takken wegsnoeien.
Als je kiest voor een fruitboom zoals de Malus d. Gloster appelboom, heb je er dubbel plezier van. Deze boomsoort geeft heerlijk sappige appels met een prachtige, donkerrode kleur. Met een voedingsrijke bodem kun je rekenen op een zeer krachtige, snelgroeiende boom die ook geschikt is voor de kleine tuin.
Nog kleiner dan een laagstam, zijn de zogenaamde mini fruitbomen, dwerg fruitbomen, of zuilfruit boompjes. Niet alleen vertakken ze al vanaf heel laag, maar ze blijven ook erg smal. Ideaal voor als je echt weinig ruimte hebt, of voor in een pot of bak. Zuilvormige fruitbomen worden ook wel Ballerina fruitbomen genoemd.
Kort de stam in de herfst of winter in.
Het inkorten van de boom wordt ook wel toppen of koppen genoemd. Gebruik je geslepen snoeischaar om de boom in een hoek van 45 graden te snoeien tot een lengte van 60-90 centimeter. Door de boom in te korten is hij minder vatbaar voor ziekten en rot.
Kleinfruitsoorten die weinig snoeiwerk vragen zijn frambozen, trosbessen, bramen en taybessen. Fruitbomen die normaal geen snoei nodig hebben zijn abrikozen, pruimen en walnoten. Het beste is met houtig kleinfruit zoals trosbessen, kruisbessen, frambozen, bramen en taybessen te starten.
Bij fruitbomen is een bepaald instinct vereist. Als je te veel water krijgt, kan de smaak van de vrucht sterk worden afgezwakt. Als fruitbomen echter niet van voldoende water worden voorzien, worden ze gestrest door droogte en vormen ze in het ergste geval geen bloemen of werpen ze de vruchten vroegtijdig af.
Het juiste moment
Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad. Perziken en abrikozen vormen hierop een uitzondering. Deze bomen plant je pas in maart, omdat de jonge bomen vorstgevoelig zijn.
Je kunt een kers wel vrij makkelijk herkennen aan de stam (zie de eerste foto). De stam heeft vaak bruine glimmende stukken bast met een soort horizontale "ribben" en stroken. De bladeren zijn langwerpig met wat wimper-achtige uitsteeksels (net winper-haren). Vaak is de soort kers ge-ent op de onderstam.
Eén van de meest bekende kersen is de Lapins, een donkere, sappige en zoete kers. De Lapins is een kruising van de Stella en de Van, dat een combinatie is van het beste van beide rassen: zelfbestuivend en donkere, grote vruchten.
De kersenboom of kerselaar
Ook de kersenboom snoeien gebeurt vanaf half april tot half september en zeker niet in de winter. Een kersenboom is extra gevoelig voor ziektes en moet eigenlijk zo min mogelijk gesnoeid worden. Daarom moet je bij een kersenboom de takken nooit te glad snoeien.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Om de leeftijd van een boom te berekenen is het nodig om de omvang van de boom te meten. In de meeste gevallen is er sprake van een rechte stam. In zo'n geval meet u de omtrek van de boom op 1,30 hoogte. Boomverzorger meet de omtrek van een Es op ongeveer 1,30 meter (borst)hoogte.
Met een opbrengst van 20 kilo per boom voor de ene kersensoort begint de oogst prima. Voor de tweede soort is het afwachten, de vorst heeft hier een zware tik uitgedeeld. De start van de kersenoogst is voortvarend. Twee schudploegen schudden dagelijks 1.400 bomen.
Dus, voor de meeste bomen zitten de meeste wortels in de bovenste 75 cm. Bomen met een penwortel zullen op dat punt wel dieper gaan. Je moet die zaken wel met een serieuze korrel zout nemen. Smalle bomen gaan veel breder wortelen dan de kroonprojectie.
Kersenboom verplaatsen:
Steek de boom rond voor de langste dag van het jaar, bij voorkeur tijdens de maanden april en mei. Na de verplaatsing moet de boom worden gesnoeid. Want tijdens de verplaatsing zullen er wortels afsterven. Bij planten en bomen geldt dat het wortelsstelsel de bovengrondse kruin moet spiegelen.
Kersen zijn vanaf medio juni tot en met augustus goed beschikbaar uit Nederland.