De Pinchers en Schnauzers werden voornamelijk gebruikt voor het vangen van ratten en muizen maar kunnen ook prima ingezet worden als waakhond. De Pinchers en Schnauzers zijn prima clickerhondjes, doen het goed in behendigheid en de wat snellere hondensporten.
Honden zijn in principe geen muizenjagers, maar ook de geur van de hond schrikt af. Andere knaagdieren, zoals konijnen en hamsters, trekken juist muizen aan.
Een rattenvanger is een hond, die werd of wordt gebruikt om ratten (zwarte rat en bruine rat) te vangen. Bijvoorbeeld de Coton de Tuléar. Ook terriërs, eigenlijk een jachthond, zijn veel als rattenvangers ingezet. De Praagse rattenvanger is een hondenras.
Ratten vangen met honden
Met hun goede neus kunnen ze uitstekend aangeven waar de rattengangen en nesten zich bevinden. Vinden ze een rat dan schudden ze hem dood. Een snelle 'humane' dood, zonder risico op doorvergiftiging. Het is daardoor de meest dier- en milieuvriendelijke manier om ratten te doden.
Ratten hebben van nature erg veel vijanden. Denk hierbij aan honden, katten en roofvogels die het heerlijk vinden om te jagen op ratten.
Katten jagen en doden niet alleen ratten, maar de geur van katten zal helpen knaagdieren te overtuigen om er geen thuis te maken.
Wat is de juiste behandeling bij Leptospirose? In ieder geval zal een hond met Leptospirose antibiotica krijgen en meestal ook opname met infusen (vanwege nierfalen). Verder kunnen aanvullende behandelingen plaatsvinden afhankelijk van de verschijnselen.
Wat is de ziekte van Weil bij honden? De ziekte van Weil bij honden is een (bacteriële) infectieziekte die wordt overgebracht door de bruine rat via de leptospirose-bacterie. Vooral honden die zwemmen of in een gebied wonen met water lopen kans op besmetting. Honden worden echt ziek.
Rattenziekte bij een hond: de oorzaak
De rattenziekte wordt via de urine van knaagdieren en besmette honden verspreid. Bij temperaturen van achttien graden Celsius of hoger kunnen de bacteriën tot zes weken in de grond overleven. In warm stilstaand water blijven ze soms drie maanden en langer leven.
Ratten bestrijden met katten
Vooral meerdere katten, het liefst (grotere) katten die gewend zijn op prooien te jagen (bijvoorbeeld verwilderde katten of katten die vaak buiten komen en hun eigen territorium hebben), zullen niet bang zijn om op ratten te jagen. Te grote ratten laten ze echter links liggen.
Sommige rassen zijn veel actiever dan andere. Terriërs, bordercollies en retrievers hebben bijvoorbeeld veel beweging nodig, ongeveer 1 tot 2 uur per dag. Voor andere honden zoals een chihuahua, dwergkeeshond ('pomeriaan') of maltezer volstaat 30 min beweging meestal. Een groot verschil dus.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
Ziekteverwekkers. Leptospiren zijn schroefvormige, beweeglijke bacteriën die vooral door knaagdieren (muizen en ratten) en besmette honden in de omgeving verspreid worden. Bij temperaturen van 18°C of hoger kunnen zij tot wel zes weken in de grond overleven en in warm, stilstaand water wel drie maanden en langer.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Huismiddeltjes. Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie.
De ziekte van Weil is een van dier op mens besmettelijke ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. Over de hele wereld komt de ziekte voor, maar in Nederland is de aandoening zeldzaam. Sinds 2014 zien we een toename van meldingen van de ziekte van Weil. Waar de stijging door komt is nog niet duidelijk.
De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Deze bacteriën heten leptospirosen. Van de bacterie kunnen mensen ook andere ziekten krijgen.
Iedereen die in contact komt met vochtige aarde en water waar ratten zitten, kan de ziekte krijgen. Mensen die werken met riool, grond of oppervlaktewater hebben een grotere kans. Iemand die de ziekte van Weil heeft gehad, kan opnieuw ziek worden door deze bacterie.
Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben. Ook neurologische verschijnselen kunnen optreden en in een later stadium nierproblemen.
De ziekte wordt veroorzaakt door een wereldwijd voorkomende bacterie, Leptospira. De bacterie komt via de urine van een besmet dier in stilstaand water terecht, en vervolgens kunnen andere dieren besmet raken wanneer zij in dit water zwemmen. Rechtstreekse infectie door contact met urine is echter ook mogelijk.
Gezondheidsrisico's van muizen
Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën. Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen. En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken.
Het beste muizengif wat op dit moment op de markt is BSI Block tegen muizen 5x20g. Het kan op alle plekken binnenshuis gebruikt worden. Het is zelfs geschikt voor gebruik op vochtige plekken zoals bijvoorbeeld de schuur of garage. De werkzame stof in dit bestrijdingsmiddel is Difethialon.
Honden kunnen erg ziek worden wanneer ze muizengif eten. Dit geldt ook voor rattengif. Bij een grote inname van een gif kan een hond zelfs overlijden. Dit hangt wel af van het gewicht en de grootte van de hond.
Hoeveel rattengif precies dodelijk is voor een hond valt niet te zeggen. Dit hangt af van het gewicht en de grootte van de hond. Daarbij hangt het ook af van de tijd waarin de hond het gif binnenkrijgt. Als een hond de eerste dag(en) overleeft, zal na twee á drie dagen de bloedstolling compleet verstoord raken.