Het recessieve blauwe gen kan de dominante bruine ogen bijvoorbeeld lichter maken. De kinderen hebben dan vaak lichtbruine ogen die vaal of flets ogen. Een groene kleur kan alleen tot uiting komen als er in de familie een gen aanwezig is die lipochrome aan kan maken.
Groene ogen zijn eigenlijk nog het meest zeldzaam van allemaal, slechts 2% van de totale wereldbevolking heeft deze kleur ogen. Ze beschikken over een combinatie van de innerlijke kracht van mensen met blauwe ogen en de leidinggevende capaciteiten van mensen met bruine ogen.
Groene ogen
Dan zijn er bepaalde kleuren die je ogen nog groener laten lijken. Warme tinten bruin en koper staan super bij groene ogen. Een andere kleur die niet in je stash mag ontbreken is paars. Vermijd de kleuren zilver en grijs omdat dit niet mooi matcht met groen.
Ja! Wat er kan gebeuren bij bepaalde oogkleuren is dat kleurlagen kunnen verdreven worden wanneer het lichaam zuiverder wordt, of dit nu komt door te ontgiften of door een verandering van het dieet. De meest voorkomende kleurveranderingen die je kan ervaren zijn: Groene ogen die blauw worden.
Tip 1: Als je een kleurenwiel erbij zou halen, zal je zien dat rood de tegenovergestelde kleur is van groen. Dat betekent dat rode kleuren je groene ogen extra zullen accentueren. Kleuren zoals paars, rood en verschillende tinten oranje complementeren jouw ogen.
Groene ogen komen weinig voor. Je ziet groene ogen het meest in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Iran, Turkije, Pakistan, Afghanistan en India. Ongeveer 2,2% van de wereldbevolking heeft blauwe ogen.
Hazel ogen hebben van allerlei tinten in zich, waardoor ze niet echt blauw, grijs, groen of bruin te noemen zijn. Volgens wetenschappers is hazel een mix van bruin en groen of een mix van blauw en groen, afhankelijk van het licht (White en Rabago-Smith, 2011).
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Mensen met groene ogen zijn vaak gedreven en erg gepassioneerd, maar zij zijn ook vaker jaloers. Hierdoor kunnen zij zich vaak vijandig of agressief opstellen. Ook worden mensen met groene ogen vaak omschreven als charmant en aantrekkelijk. Ook mensen met grijze ogen zijn vaak lastig om af te lezen.
Oogkleur zelf lichter maken
In principe is het onmogelijk om je eigen oogkleur een lichtere teint te geven. Je kunt je ogen niet verven zoals je dat wel met hoofdhaar kunt doen. Sterker nog, als je ogen gaat verven of bleken wordt je waarschijnlijk blind.
Eetgewoonten: Vlees, fruit en groenten kunnen ook je natuurlijke oogkleur donkerder of lichter maken. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat voedingsmiddelen als spinazie en biologische honing je iris lichter en helderder kunnen doen lijken. Kamille en olijfolie daarentegen kunnen je ogen warmer doen lijken.
Blauwe ogen
De blauwe kleur komt alleen naar voren als er geen dominant gen aanwezig is. Ten opzichte van blauwe ogen zijn de genen voor zowel bruine als groene ogen dominant. Zijn de genen voor deze kleuren niet aanwezig? Dan krijgt je kindje blauwe ogen.
Een violette oogkleur komt vooral voor bij mensen met albinisme. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan pigment in de cellen waaronder ook die van de ogen welke het pigment melanine ontbreken.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt.
Bruin is de meest voorkomende oogkleur in de wereld. In Nederland hebben de meeste mensen blauwe ogen.
Kleuren die neigen naar paars, purper, bordeaux en rood, laten groene ogen mooi uitkomen en creëren een waar contrast zodat je ogen oplichten. Zet het licht dus maar op groen voor oogschaduw en kleurpaletten met warme roodachtige tonen, maar let wel op dat je niet overdrijft bij het aanbrengen!
Melanine bepaalt oogkleur
Alle andere kleuren daartussen (blauw, groen, rood, violet) verschijnen dankzij lichtreflectie, en bestaan niet in de ogen zelf. Echte zwarte ogen bestaan overigens niet, alleen zo donkerbruin dat het zwart lijkt.
Sterke emoties hebben ook invloed op de grootte van de pupil en de kleur van de iris. Bijvoorbeeld als mensen verliefd of boos zijn. Ook komt het bij een klein aantal mensen voor dat de oogkleur op hogere leeftijd verandert, vooral bij mensen met een lichtere kleur ogen.
Oogkleur is erfelijk. Je genen bepalen je oogkleur. Van elk gen erf je altijd twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Er zijn veel genen bekend die invloed hebben op die kleur.
Meestal weet je met de eerste verjaardag van je kindje wat zijn definitieve oogkleur is, maar zelfs hierna kan het nog lichtelijk veranderen tot hij een jaar of drie is. In tien procent van de gevallen verandert de oogkleur zelfs hierna nog.
Zwarte ogen: mysterieus, betrouwbaar en vol geheimen
Ook wordt van deze mensen gezegd dat ze over een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid beschikken, loyaal en bijzonder betrouwbaar zijn. Ze kunnen daarnaast heel goed geheimen bewaren, wellicht omdat ze er zelf ook een en ander hebben.