Cafeïne wordt snel opgenomen in het bloed, de helft van de cafeïne is al drie tot vier minuten na inname opgenomen in het bloed. Ongeveer 2,5 uur na gebruik van cafeïne is het effect het grootst. Ongeveer vier uur na inname is ongeveer de helft van de cafeïne uit het lichaam verdwenen.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
Er is geen wettelijke norm die voorschrijft hoeveel cafeïnepillen mensen per dag in mogen nemen. Omdat er geen norm is, houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen toezicht op cafeïnepillen. Wel houdt de NVWA risicogericht toezicht.
Cafeïne wordt opgenomen via de maag en het duurt vaak zo'n 45 minuten voordat het volledig opgenomen is. De waardes van de stof in het bloed pieken ongeveer tussen de 30-60 minuten na inname, afhankelijk van de aanleg van het individu en het type product (vloeistof, capsule, kauwgom, etc) [7].
Hoeveel koffie moet je drinken om af te vallen? Dit is voor iedereen verschillend, maar Mayo Clinic (een grote groep artsen en wetenschappers in de Verenigde Staten) adviseert een maximum van 400 milligram cafeïne per dag. Dat staat ongeveer gelijk aan vier flinke mokken koffie.
Hoewel cafeïne een meerwaarde kan zijn voor wie af wil vallen, blijft het effect klein. Dat betekent dat je je afvallen niet afhankelijk mag stellen van cafeïne. De resultaten zullen dan uitblijven. Eerst en vooral moet je je voeding aanpassen en eventueel actiever worden (bijvoorbeeld meer cardio gaan doen).
Volgens Groenenberg is het antwoord op de vraag duidelijk: nee, koffie helpt je niet bij het afvallen. "Misschien val je wel af als je normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën."
Meer cafeïne is niet beter
Cafeïnetolerantie is het tegenovergestelde van cafeïnesensitiviteit en komt er simpelweg op neer dat je steeds meer nodig hebt van het stofje om een bepaald effect te bewerkstelligen. Een kopje koffie heeft simpelweg niet meer hetzelfde stimulerende effect dat het voorheen had.
Zware koffiedrinkers kunnen bij stoppen lichte onthoudingsverschijnselen ervaren zoals: hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Maar echt verslaafd worden aan koffie is niet mogelijk. Wel kan je lichaam wennen aan koffie en de hoeveelheid cafeïne. Eén kopje koffie is dan niet meer genoeg om wakker te worden.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Drink je 2 koppen dan wordt de rekensom : 200mg cafeïne. Na 5 uur 100mg, na 10 uur 50mg, na 15 uur 25mg en na 20 uur 12,5mg. het wordt nog ingewikkelder, als je tussen kop 1 en kop 2 behoorlijk wat tijd laat verstrijken. Dan is kop 1 al een deel verwerkt, voordat kop 2 erbij komt.
Een cafeïne pil bevat over het algemeen tussen de 100 en 200 mg cafeïne, wat neerkomt op gemiddeld 1 tot 2 kopjes koffie.
Ontstaat de hoofdpijn doordat uw lichaam gewend is aan koffie of thee, dan helpt dit medicijn ook omdat het coffeïne bevat, dit is hetzelfde als caffeïne. Paracetamol met coffeïne vermindert binnen een half uur de hoofdpijn.
Theïne en cafeïne zijn eigenlijk twee verschillende namen voor hetzelfde stofje. Chemisch gezien is de kern dus dezelfde. Cafeïne vind je bovendien niet alleen terug in koffie maar ook in frisdranken, energiedrankjes en zelfs chocolade! Theïne daarentegen vind je enkel terug in thee.
Wie veel koffie of energiedrankjes drinkt en daar opeens mee stopt, kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen wel tot een week aanhouden. Je kunt dan last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen.
Dat koffie drinken helpt om wakker te blijven, weten we intussen allemaal. Maar een recente studie toonde aan dat één kopje koffie met 80 mg cafeïne al volstaat om chauffeurs alert te houden aan het stuur.
Als een middel in de Opiumwet is staat, dan is het een drug volgens de wet. Alcohol, tabak en koffie staan niet in de Opiumwet. Volgens de wet zijn het dus geen drugs.
Cafeïne is een giftige stof. Je moet er wel veel van innemen voordat het echt een serieus risico vormt. De hoeveelheid cafeïne die tot de dood kan leiden is ongeveer 150 milligram per kilo lichaamsgewicht. Voor iemand die 80 kilo weegt is dat dus zo'n 12.000 milligram.
Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Gemiddeld krijgt een volwassen Nederlandse man ongeveer 600 milligram cafeïne binnen per dag, en een Nederlandse vrouw zo'n 500 milligram. De meeste gezonde volwassenen krijgen daarvan geen klachten.
Cafeïne slecht voor de nachtrust
Net als alcohol kan cafeïne het slapen bemoeilijken, en dan met name het inslapen. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Een flinke kop koffie (200 ml) bevat ongeveer 125 mg cafeïne. Dat zorgt voor een extra urine-uitscheiding van ongeveer 150 ml. Er blijft dus nog 50 ml vocht achter in je lichaam. Notoire koffiedrinkers worden zelfs nog iets beter gehydrateerd, zij ervaren ook minder aandrang om te plassen.