De hechtingen in de schede lossen vanzelf op. Ze kunnen tot ruim zes weken na de operatie vanzelf naar buiten komen.
Uw herstel duurt 4 tot 6 weken. Wanneer u weer thuis bent, bent u natuurlijk nog niet genezen. Het lichaam heeft een aantal weken nodig om te herstellen. Het is erg moeilijk om algemene leefregels te geven die gelden voor iedereen maar globaal mag u de eerste 2 weken na de operatie zo goed als niets doen.
Activiteiten/adviezen voor thuis. De eerste weken mag u niet fietsen, niet bukken, rekken of strekken, niet sporten en geen geslachtsgemeenschap hebben.
De littekens moeten gedurende 4 tot 6 weken na uw operatie de kans krijgen goed te genezen. Nadat u op controle bent geweest, kunt u weer gemeenschap hebben, zo lang als dit voor u prettig voelt.
Bedenk dat niet alleen tillen, maar ook duwen en trekken zorgen voor een belasting op de rug. Bukken mag u de eerste zes weken niet doen. Als u dus iets van de grond af wilt rapen gebruikt u dan een grijper of zak dan door de knieën. Zorg ervoor dat de tijd die u opzit geleidelijk aan opbouwt.
Vaginaal bloedverlies kan tot ongeveer zes weken na de operatie optreden. U mag hiervoor geen tampons gebruiken. Het bloedverlies wordt langzaam minder en gaat vaak over in bruinige of gelige afscheiding. Spoel zo nodig twee keer per dag de buitenkant van de vagina schoon met de douche.
Vermoeidheid bij verzakking
Bij een verzakking, dus ook een verzakking van de blaas, heeft u mogelijk last van zwaar gevoel in uw vagina, dat er iets niet hoort te zitten of dat er iets uitzakt. U kunt daarbij last hebben van vermoeidheid.
De nu ontstane wond is gehecht met een zelf oplosbare hechting. Deze hechting lost op en zal ongeveer na 7-10 dagen verdwenen zijn.
Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf. Als de uiteinden van de hechtingen niet oplossen en gaan irriteren of ontsteken, laat deze dan na twee weken bij uw huisarts verwijderen.
Afhankelijk van het soort operatie kunt u licht huishoudelijk werk langzaam weer gaan doen. Zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen of tuinieren, mag u de eerste weken nog niet doen. De eerste weken zijn alleen lichte sporten zoals wandelen toegestaan.
Huishoudelijk werk: zwaar huishoudelijk werk (stofzuigen, ramen lappen, dweilen etc.) niet doen tot 6 weken na de ingreep. Licht huishoudelijk werk (bijvoorbeeld stof afnemen) mag u na de eerste week weer doen. De eerste weken mag u maximaal 3x daags 1000mg Paracetamol gebruiken.
Als dit onvoldoende helpt, kan opnieuw een operatie nodig zijn. Van alle vrouwen die vanwege een verzakking worden geopereerd, zal ongeveer 1 op de 10 (10%) opnieuw worden geopereerd omdat de verzakking is teruggekomen.
Probeer het zo te doen dat bij het inademen de buik zich vult met lucht. Ondersteun bij hoesten en niezen de buik met uw handen of een kussentje/handdoekje. Oefen regelmatig uw benen door rondjes met de enkels te draaien, voeten op te trekken en weg te duwen en de heupen en knieën te buigen en te strekken.
Hechtingen in de schede kunnen tot ruim 6 weken na de operatie via de schede naar buiten komen. U kunt de eerste dagen tot een week na de ingreep pijn hebben. Deze pijn neemt geleidelijk af. Bij pijn mag u maximaal 4 x per dag 1000mg paracetamol nemen.
Soms wordt een tampon in de vagina ingebracht om een eventuele bloeduitstorting te voorkomen. De tampon is een lang gaaslint dat de vagina stevig opvult. De operatie duurt ongeveer 45 tot 90 minuten, afhankelijk van de omvang van de operatie.
Als die bodem niet sterk genoeg meer is, kan uw blaas, darm of baarmoeder naar beneden zakken. U kunt rugpijn krijgen en/of een zwaar gevoel in uw buik of uw schede (vagina). Het kan ook zijn dat u een uitstulping in de vagina voelt. Hieronder leest u meer over de verschillende mogelijke oorzaken van een verzakking.
Oplosbare hechtingen hoeven niet te worden verwijderd; deze lossen vanzelf op. U herkent oplosbare hechtingen aan het doorzichtige materiaal (soort 'visdraad'). Zwarte hechtingen en krammen moeten door de huisarts worden verwijderd na de afgesproken periode.
De arts spreekt met u af wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij de assistente. Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Als de (inwendige) hechtingen te strak zijn gezet, kan dat leiden tot pijn, bijvoorbeeld bij seks, of bij staan of bewegen. De verloskundige kan geen nieuwe hechting zetten, maar kan je wel doorverwijzen naar een gynaecoloog, die de hechtingen kan beoordelen en je kan helpen.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden. Bij een behandeling in uw gezicht kan een zwelling en/of bloeduitstorting ontstaan. Dit kan 7 tot 10 dagen duren. Meestal is hiervoor geen extra behandeling nodig.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
Zorg dan dat je begint met het op orde krijgen van de kracht van de bekkenbodem, de bekkenspieren (buik, bil, heup, rug) en start dan heeeel rustig. Gewoon een stukje wandelen en dan een stukje rennen. Door eerst stevig door te wandelen bouw je een goede voorspanning op in je bekkenbodemspieren.
De gynaecoloog maakt een sneetje in de vaginawand aan de achterzijde en maakt de baarmoeder of vaginatop vast aan een stevige band (ligamentum sacrospinale) in het kleine bekken, waardoor de verzakking verholpen is. De baarmoeder wordt zo 'opgehangen' in vrijwel de oorspronkelijke positie.
Mocht je last hebben van een bekkenbodemverzakking dan is het veilig om hiermee te trainen. Wel is het belangrijk om de graad van de verzakking te weten. Je mag bij een verzakking met graad 1 of 2 gewichten gebruiken bij de oefeningen voor het onderlichaam, het is belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert.