Hoe lang duurt het maken van een kroon of brug? De duur van de behandeling hangt af van de beschadiging van de kies, Meestal bestaat de behandeling uit twee zittingen. De eerste zitting duurt ongeveer een uur. De tweede zitting ongeveer een half uur.
Doet de behandeling van een kroon/brug pijn? De tandarts zal u voor de behandeling verdoven. Hierdoor zult u tijdens de behandeling geen pijn voelen. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.
De behandeling verloopt in stappen. Hiervoor zullen wij twee of (hooguit) drie afspraken met u maken. Deze afspraken zullen een half uur tot anderhalf uur duren. Na plaatsing van de kroon kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn.
Na plaatsing van de kroon of brug kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen. Zorg ervoor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur niet maximaal belast.
De kroon is een kapje van metaal of porselein dat over uw eigen, afgeslepen tand of kies past. De tandarts lijmt het erop vast, zodat het lijkt alsof het uw eigen tand is. U kunt daardoor niet alleen weer beter kauwen, maar uw gebit ziet er ook weer mooier uit.
Na plaatsing kan een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg uw tandarts als de gevoeligheid langer dan twee weken aanhoudt of heviger wordt.
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig. Dat heeft een ongunstige invloed op de tand of kies.
De totale kosten van één kroon beginnen ongeveer bij € 370,- maar het kan ook een veelvoud van dit bedrag zijn, zeker wanneer er hogere eisen aan de esthetiek van de kroon worden gesteld, bijvoorbeeld bij een voortand. Een kroon is een alternatieve behandeling van een grote vulling.
De definitieve kroon wordt met behulp van een soort cement op de afgeslepen tand of kies vastgezet. Tegenwoordig wordt een kroon echter ook steeds vaker geplakt. Er hoeft dan veel minder van de tand of kies te worden afgeslepen. De tand dient slechts licht te worden opgeruwd of licht te worden bijgeslepen.
De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker. Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.
U kunt een kroon nodig hebben als er onvoldoende houvast is voor een vulling of na een wortelkanaalbehandeling. Oorzaken hiervoor kunnen zijn dat er door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan. De tandarts kan er dan voor kiezen, in samenspraak met u, om een kroon te maken.
Tandheelkundige kroon
Een kroon is de perfecte oplossing wanneer u een verkleurde, gebroken of beschadigde tand of kies heeft. We vergelijken een kroon met een kapje dat precies over een afgeslepen tand of kies past. We maken een kroon van porselein of een combinatie van porselein en metaal.
Wat te doen bij het uitvallen van een kroon? Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet u tijdig door uw tandarts laten repareren. Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken.
Soms worden kronen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.
Basisverzekering of aanvullende verzekering
De basisverzekering vergoedt de kosten van bruggen en kronen niet. Om toch verzekerd te zijn voor kronen en bruggen kun je je aanvullend verzekeren. De verzekering voor bruggen en kronen valt onder de aanvullende tandartsverzekering.
Als de dode tand op zich nog vrij gaaf is en alleen een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is het zonde om de tand van een kroon te voorzien. In dat geval, zeker als er weinig van de voorkant afgeslepen hoeft te worden, is een facing de aangewezen behandeling.
Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon dikwijls op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
Het ontbreken van tanden of kiezen kan echter ook leiden tot functionele problemen. Zo kunnen tanden en kiezen die grenzen aan “de open ruimte” gaan verschuiven, wat kan zorgen dat onder- en bovengebit niet meer goed op elkaar aansluiten. Daardoor wordt kauwen bemoeilijkt.
Wanneer uw tand of kies is afgebroken geeft dit natuurlijk een heel vervelend gevoel in uw mond. Niet alleen kunnen de scherpe randen pijnlijk zijn, de tand kan ook gevoelig tot zeer gevoelig worden en de kans op een ontsteking is groter. Daarom is het raadzaam om gelijk contact op te nemen met uw tandarts.
Het kan een permanente of een tijdelijke vulling of kroon zijn. Bij een tijdelijke vulling (noodvulling) of een tijdelijke kroon (noodkroon) komt het vaker voor. Op zich is dat logisch. De naam zegt het al: het is tijdelijk ter voorbereiding op de definitieve behandeling met permanente vullingen of permanente kronen.
Samengevat is een kroon een oplossing voor één tand of kies, een brug voor meerdere tanden en/of kiezen en een implantaat biedt weer de basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen bestaande tand of kies meer aanwezig is.
Er zijn 2 soorten kronen: de metaal-porseleinkroon en de volledig keramische kroon. Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen het brugdeel.