Het brouwen van bier neemt gemiddeld 6 uur in beslag. Onder deze 6 uur valt het schroten van de mout, het maischen, het filteren en het koken van de wort. Het afkoelen zal ook enige tijd in beslag nemen, maar hierbij kun je de pan of ketel rustig laten staan.
Na de kookfase in de brouwzaal, wordt het wort gecentrifugeerd, gekoeld en overgepompt naar de gistingstank. Hier wordt een specifieke, brouwerij-eigen gist toegevoegd. Bij hoge gisting wordt vergist op een temperatuur van +/- 20°C, het proces duurt ongeveer 5 dagen.
Hoe lang duurt het brouwen? Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
Als de gisting later op gang komt, heb je te weinig gist toegevoegd of heb je het wort onvoldoende belucht. Afhankelijk van het gist, de hoeveelheid zuurstof in het wort, de temperatuur, enz. kan de hoofdgisting ongeveer 3 tot 7 dagen duren.
Door de lagere temperatuur zakken eiwitten en de gist beter uit. Laat het bier bij de lagere temperatuur 7 tot 10 dagen staan. Je kunt zo helderder bier bottelen.
Hergisting op fles
Het is raadzaam om dit proces (ongeveer 2 a 3 weken) op dezelfde temperatuur te doen als de hoofdvergisting. Gist houdt niet van grote temperatuurschommelingen en je gist heeft een optimale vergistingstemperatuur.
Temperatuur is enorm belangrijk bij vergisten
Meestal tussen de 18 en 25 graden Celsius.
De vergisting van het bier
Als het wort klaar en je hebt deze afgekoeld, dan is deze klaar om te enten met de gist naar keuze. Nu is het de tijd voor de fermentatie oftewel het vergisten. Dit neemt over het algemeen tussen de 1 à 2 weken in beslag. Uit ervaring heb ik geleerd dat het eerder neigt naar de 2 weken.
Zoals met elke hobby kun je het met brouwen van bier zo moeilijk maken als je zelf wilt. Het is namelijk een veelzijdige vrijetijdsbesteding. Je kunt de dingen simpel houden en recepten van anderen blijven brouwen. Maar je kunt ook de andere kant op en zelf recepten gaan ontwikkelen.
Zelf bier maken? Yes! Beginners gaan aan de slag met een kant-en-klaar startpakket; gevorderden selecteren zelf hun uitverkoren ingrediënten, recepten en tools. Leuk voor beiden: een ingrediëntenkit, waarmee je in een handomdraai je favoriete bierstijl brouwt.
Als thuisbrouwer of startende brouwer moet je daarvoor een vergunning aanvragen bij de Belastingdienst. Zo'n vergunning heet een Vergunning accijnsgoederenplaats. In de vergunning staat onder andere op welke locatie je welke accijnsgoederen mag vervaardigen en opslaan.
Het lageren verloopt het best op een temperatuur tussen de 0 en 4 °C. Is dit niet mogelijk, laat dan lageren op 15 °C, maar niet langer dan 2 weken. Hierbij is het wel aan te raden om hoe dan ook over te hevelen naar een nieuw (lager)vat en een kleine hoeveelheid vitamine C toe te voegen.
Bij het bottelen van bier voeg je suiker toe.Hierdoor treed hergisting op in de fles en komt er koolzuur in het bier. Elke bierstijl heeft een andere hoeveelheid koolzuur. Over het algemeen genomen kun je tussen de 4 en 7 à 8 gram suiker gebruiken.
De beste manier om de mout te schroten is met een walsenmolen. Een walsenmolen plet de moutkorrels tussen twee walsen. Hierbij gaat de binnenkant van korrel kapot terwijl de buitenkant (het kaf) intact blijft. Als je de mout te fijn maalt breek je het kaf en komen er ongewenste stoffen als tannines en polyfenolen vrij.
Warmte kan de versheid en houdbaarheid van bier aantasten. Bij hogere temperaturen kunnen bacteriën en andere micro-organismen sneller groeien, wat kan leiden tot bederf van het bier. Dit kan resulteren in een onaangename smaak en textuur, en in sommige gevallen zelfs gezondheidsrisico's met zich meebrengen.
Plaats het precies onder de kraan en zet het water aan. Zet de kraan op z'n koudst en laat zo'n 5 minuten lopen. Na 5 minuten is je bier koud! Zonde om al dat water te verspillen natuurlijk dus gebruik het bijvoorbeeld om je tuin te bewateren of gooi het in een kinderzwembadje.
Wanneer het vat op kamertemperatuur is, d.w.z. rond 23°C, duurt het 12 tot 15 uur voordat het bier tot zijn ideale temperatuur van 3°C is afgekoeld ⏱. Bij een hogere temperatuur van het vat duurt het wat langer voordat het bier koud is.
Het voornaamste doel van het overhevelen is de dode gistcellen en de uitgezakte vaste deeltjes die op de bodem liggen scheiden van het bier. Het resultaat is uiteindelijk een goed helder bier. Daarnaast zullen de dode gistcellen die naar beneden zakken na een tijdje uit elkaar vallen.
Tijdens het gisten, kon namelijk het koolzuur, dat gevormd werd, ontsnappen via het waterslot. Om in het gebottelde bier koolzuur te krijgen, voegen we vlak voor het bottelen wat suiker toe. Dit suiker zal dan in het flesje opnieuw vergist worden.
De kosten om je eigen bier te laten brouwen bij een huurbrouwerij liggen tussen de € 2,10 en € 2,75 per liter (exclusief BTW). Dit is inclusief de afdracht van accijns, het afvullen in een fles met etiket en verpakt in een doos.
Als je een wat steviger bier wilt maken wat betreft het alcoholpercentage, zijn er wel enkele manieren om dit te doen. Maar het komt er altijd op neer dat je suiker moet toevoegen aan je bier. Deze extra suikers zullen door het gist omgezet worden in alcohol.
Bij te hoge temperaturen gaat een bier oxideren, het zal dan naar karton gaan smaken. De stabiliteit van de temperatuur is ook belangrijk. Als je een bier in de schuur zet waar het 's nachts 5°C is en overdag 20°C, dan blijft er al binnen een paar dagen niks van je bier over. Zet een bier dus koel en donker weg!