In het ziekenhuis Tijdens uw opname in het ziekenhuis komt er elke werkdag een fysiotherapeut bij u langs om u te begeleiden bij uw herstel op het gebied van bewegen. Naar huis en dan? Het herstellen van een hartinfarct, een dotter- of een stentbehandeling duurt globaal een half jaar tot een jaar.
Houd u aan de instructies die uw arts u heeft gegeven met betrekking tot de inname van uw medicatie. Als u weer thuis bent, moet u rusten en voldoende drinken. Gedurende 24 uur mag u geen zware voorwerpen tillen, zware lichamelijke inspanningen leveren of roken.
Gedurende 24 uur mag u geen zware voorwerpen tillen, geen zware lichamelijke inspanningen doen en niet roken.
Ook kunt u een lange tijd last hebben van vermoeidheid. Dit kan soms wel enkele maanden duren, omdat het lichaam weer op conditie moet komen. Het kost tijd om het vertrouwen in uw lichaam weer terug te krijgen. Het kan zijn dat u in de eerste periode wat somber bent en moeilijk slaapt.
Als u geen eiwitplug heeft, mag u dat een week niet doen.U mag na 24 uur weer zelf autorijden als u een eiwitplug heeft gekregen. Als u een drukverband zonder eiwitplug heeft gekregen, mag u pas na een week weer autorijden. De dag na de behandeling mag u weer douchen.
Het is verstandig om zelf contact op te nemen met uw werkgever als u weer thuis bent. Bespreekt u met uw werkgever en/of bedrijfsarts de adviezen van uw cardioloog en/of fysiotherapeut. Ongeveer 4 weken na uw hartinfarct of -operatie mag u weer op vakantie. Vliegen is toegestaan.
De huidige aanbeveling - twaalf maanden bloedverdunners gebruiken na een stentimplantatie - is voornamelijk gebaseerd op onderzoek met oudere stents.
De eerste drie dagen mag u niet veel doen met de arm waardoor u gedotterd bent. Dus bijvoorbeeld niet schrijven, brood snijden en bijvoorbeeld opletten met aankleden. De eerste week mag u geen zwaar werk doen. Door kracht te zetten kan de insteekopening weer gaan bloeden.
Stents kunnen ongemak en pijn teweegbrengen, gewoonlijk in de blaas- en nierstreek (lendenstreek), maar soms ook in andere Page 10 10 streken zoals de lies, de plasbuis en de geslachtsdelen. Het ongemak en de pijn kunnen beter worden opgemerkt na fysieke handelingen en tijdens en na het urineren.
Uw dagelijkse activiteiten kunt u na 24 uur hervatten. Na één week kunt u langzaam weer beginnen met sporten of zwaar lichamelijk werk.
Voor beide ingrepen geldt dat je niet zwaarder dan vijf kilo mag tillen. Na ongeveer vijf dagen kun je proberen je dagelijkse activiteiten (werk en huishouden) weer voorzichtig op te pakken. Stel zware lichamelijke inspanningen uit tot ongeveer een week nadat je thuis bent gekomen.
De nu gepubliceerde vervolgstudie FAME II toont klip en klaar aan, dat het plaatsen van een stent bij een vernauwing die leidt tot zuurstofgebrek, daadwerkelijk leidt tot langer leven. Ook de kwaliteit van leven wordt sterk verbeterd ten opzichte van behandeling met uitsluitend medicatie.
Dotteren en het plaatsen van een stent zijn minder-ingrijpende (minimaal-invasieve) ingrepen waarvoor u wellicht minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven.
Herstel. Patiënten blijven meestal een nacht in het ziekenhuis en gaan de dag na de ingreep naar huis. Sommige patiënten gaan zelfs dezelfde dag al naar huis.
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat ongeveer vijf procent van de patiënten binnen vijf jaar te maken krijgen met een lekkage langs de stent. Hierbij kan het aneurysma opnieuw onder druk komen te staan en in het ergste geval scheuren.
Het herstellen van een hartinfarct, een dotter- of een stentbehandeling duurt globaal een half jaar tot een jaar. Naast het lichamelijke herstel moeten alle gebeurtenissen ook emotioneel een plekje krijgen. U moet weer vertrouwen krijgen in uw eigen lichaam en in het leven. Het kost tijd om dit te verwerken.
Er zijn ook metalen stents met daarin een laagje medicijnen. Deze stents worden ook Drug-Eluting Stents (DES) genoemd. Na het plaatsen van deze stent komen de medicijnen binnen enkele weken vrij.
Een dotterbehandeling is een behandeling waarbij we een vernauwing in de kransslagader behandelen. Dit doen we door een ballonnetje op te blazen en meestal daarna een stent te plaatsen. Dit heet ook wel een ballondilatatie. Met een dotterbehandeling maken we een ernstig vernauwde kransslagader weer open.
Stentprocedures hebben een voordeel boven alleen dotteren, omdat stents een permanente structurele ondersteuning bieden om te voorkomen dat de kransslagader weer vernauwd raakt (ook wel restenose genoemd), hoewel restenose nog steeds kan optreden.
Als er een stent geplaatst werd, blijft deze levenslang ter plaatse en verhindert het dichtklappen van het bloedvat.
De cardioloog schuift de stent via de katheter naar de plaatst waar de vernauwing zat. Om te kijken of de stent op de juiste plaatst ligt, krijgt u opnieuw contrasvloeistof via het infuus. Daarna maken we röntgenfoto's. De dotterbehandeling en het plaatsen van de stent duurt ongeveer 1 uur.
De stent blijft achter en houdt de slagader open. Het plaatsen van de stent gebeurt via een katheter, ook via de lies. Na het verwijderen van de voerdraad wordt een contrastvloeistof ingespoten om te kijken of de vernauwing voldoende opgeheven is.
Het is belangrijk dat u ook na een stentplaatsing dit specifieke, bloedverdunnende medicijn blijft gebruiken. Dit gebruikt u samen met Acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium. Stop nooit zonder overleg met de behandelend cardioloog.