Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.
De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben. Bij kleinere rassen zien we vaak kleinere nesten en duurt de dracht ook vaak wat langer.
De geboorte begint met de ontsluitingsfase, welke 6 tot 12 uur duurt. In deze fase heeft de teef weeën en vertoont in toenemende mate de hier bovengenoemde verschijnselen. In de ontsluitingsfase wordt de geboorteweg voorbereidt voor de volgende fase, de uitdrijvingsfase.
Wanneer moet je de dierenarts bellen
Indien de bevalling voor de 59e dag van de dracht op gang komt. Indien de bevalling na de 64e dag nog niet is aangevangen. Waneer de teef langer dan 20 minuten krachtig aan het persen is zonder resultaat. Wanneer de teef niet tot nauwelijks perst gedurende twee uur.
Bij 1 – 2 pups is er een risico, dat de geboorte niet goed op gang komt en dat de pups relatief te groot zijn. Bovendien is het prettig om het aantal te kennen zodat we weten wanneer de teef 'klaar' is met bevallen.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding.
De ideale omgevingstemperatuur in de directe omgeving van de pups is 29-32°C. Voor de teef ligt de ideale temperatuur een stuk lager. In een goed geïsoleerde werpkist wordt dan ook meestal een temperatuur van 24-27°C aangehouden.
Op de bodem van de werpkist leg je best iets dat niet te hard schuift. Ideaal is golfkarton. Hier hebben de pups grip op en het is niet giftig. Neem je kranten, dan kan je er best een goed wasbaar deken overleggen.
De werpkist heeft doodligstangen. Dit voorkomt dat de pups stikken of geplet worden door mama Yara. Deze worden na een week of 2 verwijderd en vervangen door een klein puppytoilet.
Om te controleren of ze klaar is met bevallen en of er geen puppy's meer in de baarmoeder zitten, moet je aan de buik van je hond voelen. Door de huid heen kan je de harde massa van een pup perfect voelen als er nog steeds een geboren moet worden.
Op de dag van bevalling zal de teef vaak minder eetlust hebben en als het bijna zover is kan ze zelfs gaan braken. Verder zal ze veel gaan graven in de werpkist (of buiten als ze de kans krijgt), frequent urineren, ontlasten en zichzelf in het genitale gebied vaak schoonlikken. De ontlasting kan dan ook wat dun zijn.
Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst. De eerste vier - vijf dagen is een temperatuur van rond de 26 tot 28 graden het beste, geleidelijk dalend tot 26 graden in de tweede week, 23 - 26 graden in de derde week en 23 graden in de vierde week.
Hoe het voor jou gaat zijn, is daarom niet van tevoren te zeggen. Je kan weeën zien als golven die aanspoelen op het strand. Je voelt een golf aan komen 'rollen' door de toenemende pijn. Net voor de golf omslaat, is de pijn het heftigst.
De geboorte van een pup lijkt een beetje op de geboorte van een mensenbaby. Eerst krijgt de teef weeën en dan probeert ze ook een soort van 'nestje' te maken. Het persen kan wel een paar uur duren. Tussen de geboortes van de verschillende puppies zit vaak een pauze van een uurtje, soms langer, soms korter.
Het is verstandig om de pups te merken met bijvoorbeeld nagellak of een wollen bandje, zodat ze allemaal goed uit elkaar gehouden kunnen worden. Je kunt hiervoor ook de gekleurde bandjes van Trixie gebruiken. Weeg de pups de eerste paar dagen elke 12uur, en daarna elke dag totdat ze ongeveer 4 weken oud zijn.
Bereid je voor door voldoende oude kranten in huis te hebben. Zo kun je de werpkist meerdere keren per dag verschonen. Zowel bij teven als poezen zorgt de moeder voor een schoon nest, totdat de kleintjes gaan lopen.
Bij de meeste rassen is het in de eerste dagen wel nodig om bij de warmteplaat nog enkele dagen met een warmtelamp bij te verwarmen. Gebruik geen dik vetbed op een warmteplaat, want dan bereikt de warmte uw pups onvoldoende en kan in sommige gevallen de plaat oververhit raken.
Warmtelamp pups: Puppies hebben warmte nodig om op temperatuur te blijven. Wanneer de moeder niet in de buurt is zal er gebruik gemaakt moeten worden van bij voorkeur een rode warmte lamp voor pups. 150 of 175 watt is voldoende.
Een hond heeft een werpkist nodig om in te bevallen, hier worden de pups namelijk warm gehouden en hier hebben ze een eigen plaats waar ze lekker bij de moeder kunnen drinken.
Pups moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. Op een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de meeste pups aan het vaste voer gewend. Hierna hoeven ze niet meer bij de moeder te drinken, dit wordt spenen genoemd.
Zo'n dertig jaar geleden vonden fokkers en dierenartsen het vaak nog 'heel normaal' als er in een nest 1-2 pups of zelfs nog als er (in grotere nesten) 3-4 pups dood geboren werden of binnen enkele dagen na de geboorte stierven.
In hun eerste levensweek moeten pasgeboren puppy's om de 2 uur worden gevoed. Dus uw pasgeboren puppy moet de hele dag om de twee uur poepen. Uw pasgeboren pups hebben ook een of twee nachtelijke voedingen nodig, afhankelijk van hoe goed de honden slapen.
Meestal zorgt de fokker ervoor dat je pup gespeend is. Het spenen begint op 4 weken. Rond de leeftijd van 7-8 weken is een pup gespeend en kan hij volledig op puppy droogvoer gezet worden. Als je pup eindelijk bij jou is, zou hij volledig moeten gespeend zijn en in staat zijn vaste voeding op te nemen.