Verschil korte en lange rek zwachtels Bijvoorbeeld bij het lopen of tijdens het uitvoeren van oefeningen. De korte rekzwachtels worden voornamelijk gebruikt bij patiënten die nog goed beweeglijk zijn. Bij lange-rek (elastische) zwachtels is er aanzienlijk minder verschil in druk tussen werkdruk en rustdruk.
Lange rek zwachtels lijken op korte rek zwachtels qua uiterlijk maar mogen 's nachts NIET om blijven. Ze geven, doordat ze flink uitgerekt worden, relatief meer druk als het been/de arm in rust is waardoor het 's nachts kan gaan knellen. Ook deze kunnen worden hergebruikt.
Bij lange-rek (elastische) zwachtels is het verschil tussen werkdruk en rustdruk kleiner dan bij korte rekzwachtels. Lange-rekzwachtels worden gebruikt bij cliënten die niet of weinig mobiel zijn. Er worden één of twee zwachtels gebruikt.
Als er sprake is van oedeem (vocht) kan men de behandeling starten met zwachtelen. Met behulp van korte rek zwachtels wordt druk uitgeoefend op het onderbeen.Hierdoor komt de doorbloeding beter op gang en verdwijnt het vocht.
Bij ambulante compressie therapie is de patiënt in staat het betreffende lichaamsdeel te gebruiken en volstaan korte-rek bandages. Bij niet-ambulante compressietherapie zit of ligt de patiënt meestal in bed; dan moet men zwachtelen met lange-rek verbanden gezwachteld.
Er kunnen complicaties ontstaan bij het verkeerd zwachtelen. De complicaties die het meest ontstaan zijn venster-oedeem, striemen of blaren, droge geïrriteerde huid, dat het verband te los zit. Het kan ook zo zijn dat het verband te strak staat, waardoor de patiënt pijn ervaart.
Breng de zwachtels in de ochtend aan. De cliënt is dan vaak uitgerust waardoor er minder vocht in de ledematen zit. Het ledemaat slinkt door het zwachtelen. Daarom is het belangrijk dat je zwachtels minimaal 2x per week verwisselt.
Heeft u geen wond? Dan mogen de zwachtels 3 tot 7 dagen blijven zitten. U mag de zwachtels er niet afhalen om te gaan douchen.
Korte-rekzwachtels: hebben een “lage rustdruk” en een “hoge werkdruk” waardoor ze veelal gebruikt worden bij mensen die gemakkelijk kunnen bewegen en goed mobiel zijn. De zwachtels bevatten geen elastiek maar zijn iets rekbaar door de weefmethode. Korte-rekzwachtels kunnen dag en nacht blijven zitten.
Korte rek zwachtel
Korte rek zwachtels kun je meerdere malen gebruiken. Daarom moeten de zwachtels na elke wisseling uitgewassen worden. Je kunt ze wassen op 30, 40 of 60 graden. Gebruik vloeibaar wasmiddel zonder wasverzachter.
Soorten zwachtels
Zo zijn er korte rek zwachtels, lange rek zwachtels, elastische zwachtels, inelastische zwachtels en zelfklevende zwachtels. Voor iemand die veel beweegt en zijn beweeglijkheid zo goed mogelijk wil behouden, is een kort rek zwachtel het meest geschikt.
Welke soorten zwachtels zijn er? zwachtels zijn textiel elastische zwachtels, dit zijn de meest gebruikte zwachtels. Deze mogen dag en nacht blijven zitten en kunnen vele malen gebruikt worden.
Aanbrengen tricot buisverband en/of polsterwatten.Aanbrengen zwachtel onderbeen en daarna knie en bovenbeen.Fixeren zwachtel. Gebruik lange-rek-zwachtels bij immobiele cliënten (niet ambulante compressietherapie) of bij cliënten bij wie de zwachtels vaak verschoond moet worden.
De korte rek zwachtel heeft een korte rek van ongeveer 90%. Deze ademende zwachtel kan tegen vet, olie, zalf en zweet, die de zwachtel niet aantasten.
Ook goed om te weten: wanneer je een zwachtel voor langere tijd strak opgerold laat, gaat dit ten koste van de elasticiteit. Ik adviseer dus om óf de zwachtel strak op de rollen vlak voordat je gaat zwachtelen, of vanaf de laatste zwachtelwissel.
Douchen mag alleen als de zwachtels goed beschermd zijn met een waterdichte hoes. Deze kunt u zelf aanschaffen. De hoes wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed. Houdt u rekening met de keus van uw kleding en schoeisel: na het zwachtelen moet u dit ook weer aan kunnen.
Volgens de wond- en compressiespecialist is er een risico op hartfalen (decompensatio cordis) als je beide benen van een cliënt moet zwachtelen. 'Als iemand hartfalen heeft, heeft het hart minder pompkracht.Hierdoor kan iemand kortademig of benauwd raken, want er wordt extra vocht vastgehouden', legt Melis uit.
Zwachtelen is nodig zolang het oedeem in uw benen nog aanwezig is. Als het oedeem (voor zover mogelijk) verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren.
Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.
Iedere keer worden de zwachtels strak omgedaan waardoor er steeds weer veel druk op de armen of benen staat. Vooral de eerste dag neemt het oedeem het meeste af. Dat kan zoveel zijn, dat de zwachtels gaan afzakken (foto van de onderbenen). Meestal wordt alleen het onderbeen gezwachteld.
De belangrijkste contra-indicatie voor compressietherapie is arteriële insufficiëntie. Een (te) hoge druk kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel verminderen en leiden tot necrose en ulceratie. Dit geldt met name voor patiënten bij wie de arteriële doorbloeding reeds verminderd is.
Een veel voorkomende fout bij polsteren is, dat men de druk wil verzachten in plaats van evenredig verdelen. Men legt dan bijvoorbeeld een laag watten over het scheenbeen of de enkels, als bescherming voor de huid en om de druk te vergroten. Dit verhoogt echter juist de druk op deze uitstekende botten.
De steunkous geeft u een uitwendige druk die op dat moment hoger wordt ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen.Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren. Ons advies is dan ook om de steunkousen 's nachts uit te doen.
praktijkondersteuners met een verpleegkundige achtergrond. Veel verpleegkundige en verzorgende professionals hebben in hun werk te maken met cliënten waarbij compressietechnieken, zoals zwachtelen of therapeutisch elastische kousen, worden toegepast.
Zwachtel je voor de eerste keer beide benen bij een cliënt, omdat er veel oedeem (vochtophoping) in de benen zit? Zwachtel dan eerst één been, om te kijken of dit goed gaat. 'Anders loopt de cliënt risico op hartfalen.