Als u zowel een wervelkanaalvernauwing als een hernia heeft, dan kunnen beide aandoeningen tijdens dezelfde operatie worden verholpen. De ingreep duurt ongeveer drie kwartier tot 1,5 uur, afhankelijk van hoe uitgebreid de ingreep is. Hoe de ingreep er bij u uit gaat zien, bespreekt de chirurg vooraf uitgebreid met u.
Een lang verblijf in het ziekenhuis is niet noodzakelijk. U mag, afhankelijk van uw herstel, de dag na de operatie met ontslag. Het is belangrijk dat u in het begin niet te lang zit. U moet lopen afwisselen met zitten en plat liggen.
De eerste 4 tot 6 weken na de operatie zijn nodig om het operatiegebied te laten genezen. Het is niet verstandig in deze periode de rug zwaar te belasten. U mag wat u kan. In welk tempo u daarna weer aan het werk kunt, hangt af van hoe u zich voelt en hoe de zwaar uw werk (lichamelijk) is.
Naar huis. De meeste mensen kunnen 1 of 2 dagen na de operatie weer naar huis. Soms zelfs al op de dag van de operatie. Je kunt nog niet zelf autorijden.
Na de operatie is de pijn in het been soms niet meteen weg, Maakt U zich daarover geen zorgen: met tijdelijke inname van wat pijnstillers verdwijnt de last na een paar dagen. Uw zult meestal één of twee dagen in bed moeten blijven.
Blijvende klachten
De meeste wervelinzakkingen genezen goed, maar sommige patiënten blijven klachten houden aan de ingezakte/gebroken wervel. Dit kan komen doordat de breuk niet goed geneest of omdat de vorm van de wervelkolom teveel is veranderd.
Na de behandeling
Omdat u de rugspieren tijdens de behandeling minder heeft gebruikt, voelen deze bij het afdoen van het korset zwak aan. Vaak is het daarom prettig om het dragen van het korset langzaam af te bouwen, over een periode van één tot twee weken.
Hoe gaat een hernia-operatie? De operatie gebeurt in een ziekenhuis of kliniek. In de operatiekamer krijg je verdoving van je hele lichaam (narcose). Je merkt niks van de operatie en voelt geen pijn.
De eerste 6 weken ligt de nadruk op het herstel van uw wond en het weer oppakken van dagelijkse activiteiten. Vanaf de 6e week na de operatie is uw rug voldoende hersteld om ook zwaardere activiteiten aan te kunnen. U mag dan rustig beginnen met werken, sporten, en krachttraining.
48 uur na de operatie mag u weer douchen. De eerste week niet te lang en te heet douchen. Na het douchen de wond goed droog deppen met een schone handdoek.
rusten naar behoefte in een rustige omgeving en enkele malen per dag; uw activiteiten geleidelijk aan uitbreiden; na vier weken kunt u in overleg met uw behandelend fysiotherapeut starten met uw normale activiteiten, zoals werken en/of huishouden.
Als u thuiskomt na ziekenhuisopname, is het mogelijk dat u nog extra zorg nodig heeft, bijvoorbeeld als u bent geopereerd. U kunt aanspraak maken op verpleging en verzorging die u thuis nodig hebt. Bijvoorbeeld via een wijkverpleegkundige. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.
De ingreep duurt gemiddeld 45 minuten tot 1,5 uur. Dit kan per patiënt verschillen. Tijdens de operatie ligt u op uw buik. Onder in de rug maakt de neurochirurg een snee van vijf tot zes centimeter en schuift de lange rugspier opzij, waardoor de wervels vrij komen.
Zitten is, zeker na een rugoperatie, belastend voor uw rug. Houd daarom een goede zithouding aan: Ga in een stoel zitten met een hoge, licht achterover hellende rugleuning. Zorg dat u steun heeft in de onderrug (en niet alleen tegen de billen).
Als u zwaar lichamelijk werk doet, is er mogelijk meer tijd nodig voordat u kunt terugkeren. Over het algemeen is het verstandig om ongeveer 6 weken tot 3 maanden na de operatie stap voor stap uw werk te hervatten. Bespreek uw individuele omstandigheden met de maatschappelijk werker, huisarts en werkgever.
Het is de bedoeling dat u de steunkous(en) 6 weken draagt. De kousen krijgt u van het ziekenhuis en kunt u thuis gewoon wassen. De kousen mogen niet in de droger in verband met elasticiteitsverlies.
Het totale herstel na de operatie bij een rughernia zal ongeveer drie tot zes maanden duren. De hersteltijd verschilt per persoon en hangt van een aantal factoren af, waaronder: Soort operatie.
Bij een herniaoperatie is de kans op complicaties klein, maar wel aanwezig. De volgende complicaties kunnen optreden: onhoudbare pijn in rug of been, abnormale zwelling van de wond, een opengesprongen of pussende wond, hoge koorts, toenemend krachtsverlies aan 1 of beide benen en verschijnselen van incontinentie.
Je kunt het beste afwachten bij een hernia. De kans is groot dat je klachten vanzelf overgaan. Bij 3 van de 4 mensen gaan hernia-klachten namelijk vanzelf over binnen 12 weken.
Als u zowel een wervelkanaalvernauwing als een hernia heeft, dan kunnen beide aandoeningen tijdens dezelfde operatie worden verholpen. De ingreep duurt ongeveer drie kwartier tot 1,5 uur, afhankelijk van hoe uitgebreid de ingreep is. Hoe de ingreep er bij u uit gaat zien, bespreekt de chirurg vooraf uitgebreid met u.
Een hernia en bijbehorende klachten kunnen maanden aanhouden, maar bij de meeste mensen treedt spontaan herstel op met drie maanden. Dit kan bespoedigd worden wanneer je actief aan het herstel werkt.
Hernia operatieduur
De klassieke herniaoperatie duurt ongeveer een uur. Het ligt aan het ziekenhuis en de soort operatie hoe lang het precies duurt.
U kunt pijnstillers nemen als u pijn heeft. Een kraag, korset of brace. De wervel kan vanzelf weer aan elkaar groeien. Dit duurt meestal 6 tot 12 weken.
Deze pijn houdt vaak enkele weken aan. Om de pijn te verminderen, krijgt u pijnstillers. Daarnaast is het goed om niet te lang hetzelfde te doen. Blijf niet te lang staan of zitten, ga niet te lang lopen.
Het is doorgaans verboden om te rijden na een operatie onder narcose. Je kunt na een narcose namelijk vermoeid en verward zijn. Het is dan onverantwoord om te rijden. Je arts kan aangeven wanneer die het weer verantwoord vindt om te rijden.