Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling. Na een paar dagen is het mogelijk dat er alsnog blauwe verkleuringen ontstaan. Soms liggen die niet op de plaats van het oorspronkelijke letsel.
Blauwe plekken gaan vrijwel altijd vanzelf over en hebben geen behandeling nodig.
Bij een slag of stoot kunnen de onderhuidse weefsels beschadigd raken en bloeden. Als er geen open wonde is, hoopt het bloed zich op onder de huid. Eerst voelt het gekneusde gebied zacht aan.Na enige tijd kleurt het donkere bloed onder de huid blauwrood.
Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek.
Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Vaak ruimt het lichaam zelf de bloedresten op. Rusten en koelen met een icepack kan het herstel bevorderen. Het kan in sommige gevallen helpen om het gebied rond de hematoom vast te spalken, om heropening van het bloedvat te voorkomen.
Wat kun je zelf doen bij een bloeduitstorting? Behandeling van de meeste bloeduitstortingen is vaak niet nodig, omdat ze vanzelf verdwijnen. Wanneer je net het trauma opgelopen hebt, kun je het koelen waardoor een eventuele zwelling wordt beperkt. De volgende dag kun je een warmtepack op de bloeduitstorting leggen.
Een subduraal hematoom kan zich over drie tijdsperiodes vormen: acuut - het hematoom vormt zich onmiddellijk na het aanvankelijke letsel. subacuut - het hematoom vormt zich tot ongeveer een week na het aanvankelijke letsel (soms iets langer)
Hirudoid biedt zowel gel als crème aan.
Bij een inwendige bloeding zijn bloedvaten (slagaders, aders of haarvaten) binnen in het lichaam beschadigd, maar loopt het bloed niet uit het lichaam. Er is uitwendig geen bloed te zien, wat het zeer moeilijk maakt om de (inwendige) bloeding op te merken. bloeding en uiteindelijk tot een shock.
Hoe worden ze behandeld? Hematomen van de huid verdwijnen vanzelf en behoeven daarom niet behandeld te worden. Wanneer het trauma net is gebeurd kan door koeling vande huid (met koude compressen bijvoorbeeld) de zwelling worden beperkt.
De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.
Het is niet nodig om het cefaal hematoom te behandelen. Het lichaam zal het bloed onder het beenvlies zelf opruimen in de loop van enkele weken tot maanden.
Waarom? Volgens deze grootmoederstip zou het goudgele smeerseltje de blauw-paarse bult en de pijn tegengaan of zelfs laten verdwijnen. Immers, boter is koud en koelen helpt een zwelling voorkomen.
Een hematoom herkennen
In die gevallen kun je de bloeduitstorting doorgaans herkennen aan een verkleuring op de huid, die vaak warm en pijnlijk is. “Op de andere vijf plaatsen is dat lastiger. Die kunnen ontstaan na bijvoorbeeld een fiets- of motorongeluk”, aldus de huisarts.
Een blauwe plek is dus eigenlijk een wond onder je huid, waardoor het bloed niet weg kan maar zich verzamelt onder je vel. Het bloed is natuurlijk rood, maar doordat er weefsel overheen zit, zoals vet en huid, lijkt het eerder blauw. Soms lijkt een blauwe plek zelfs wel zwart.
Op onderstaande illustratie ziet u locaties die blauwe plekken verdacht maken voor huiselijk geweld: de binnenzijde van lichaamsdelen, plekken waar geen bot dicht aan de oppervlakte licht, de oorschelp en wangen, de voorzijde van de romp, de handen en voeten en het genitaal gebied.
Hier is waarom: Donkerblauw of paars: Direct na de verwonding, wanneer het bloed zich net onder de huid heeft opgehoopt, heeft de blauwe plek meestal een donkerblauwe of paarse tint. Dit is het zuurstofarme bloed dat zichtbaar wordt door de huid.
Je huid kan hierbij in tact blijven, maar het bloedvaatje onder de huid kan scheuren of breken, en gaat dan bloeden. Een blauwe plek is dus gewoon bloed.” De huid beschermt de bloedvaatjes en dus hebben mensen met een kwetsbare, dunne huid sneller blauwe plekken dan mensen met een dikkere, sterke huid.
Snel blauwe plekken krijgen
Ook in de laag daar net onder, het onderhuidse weefsel, kun je de bloedvaten een tikkie geven. Als dat gebeurt, lekt er wat bloed uit de ader. Dat bloed hoopt zich op, en het resultaat is een blauwe plek. Echt gevaarlijk is dat niet, maar zo'n beurse plek kan wel pijn doen.
Signalen van een inwendige bloeding kunnen zijn:
Bloed in je urine, door een bloeding in je nieren of blaas. Bloed bij je ontlasting, door een bloeding in je darmen of je maag. Grote bloeduitstortingen door bloedingen in de grote spieren in het lichaam.
Van inwendige schade is vaak sprake bij hevige buikpijn, braken, een snelle polsslag en koude handen en voeten.Ook signalen als bloed in de urine, bleekheid en verminderd bewustzijn duiden op dit soort letsel.
Er kunnen ook wat druppels bloed lekken uit de plek in de lies waar is geprikt, dit is een onschuldig verschijnsel. Er kan een bloeduitstorting en/of zwelling zijn ontstaan op de plaats waar is geprikt. De bloeduitstorting verkleurt langzaam en kan geleidelijk naar beneden zakken (zelfs tot onder uw knie).