Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden. Er voedseldeeltjes blijven hangen in je mond en hierdoor de tandplakveroorzakende bacteriën houvast geven. Chips, brood en andere op zetmeel gebaseerde producten bevatten soms evenveel suiker als snoep.
Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
Veel groenten en fruit bevatten vitaminen en mineralen die goed zijn voor het gebit. Echter moet u met sommige fruitsoorten, zoals citrusvruchten, oppassen. Citrusvruchten bevat namelijk veel zuur en dat kan de tanden aantasten. Bovendien bevat fruit ook fruitsuiker, wat ook uw gebit kan aantasten.
De suikers, het koolzuur en de kleurstoffen zijn een gevaarlijke combinatie voor je tanden en kiezen. Frisdranken zitten overvol met suikers, deze suikers zijn erg schadelijk voor het gebit. Het koolzuur is een aanslag op het tandglazuur.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Slecht voor de tanden
Dit komt door het hoge suikergehalte van een rijpe banaan. Het suikergehalte kan bij een rijpende banaan stijgen van 1 tot meer dan 20 procent. Hier zijn je tanden weer minder blij mee, die worden aangetast door de suikers uit bananen. Op dat vlak verschilt een banaan niet veel van snoep.
Op zetmeel gebaseerde producten
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden.
Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits u er geen suiker in doet). Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
Groene thee is zelfs goed voor je gebit! Hoe dan? Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
Voeding en vocht
Aardbeien, kip, vis, popcorn, rijst en appels eten dragen bij aan wittere tanden. Deze producten hebben een reinigende werking op het gebit dankzij de structuren, kleur en de zuren. Ook voldoende zuivel nuttigen door producten als kaas en melk te eten zorgen ervoor dat het tandglazuur sterker wordt.
Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen.
10: Gember
Deze gezonde wortel heeft een anti-ontstekingsremmende eigenschappen die de gezonde weefsels rondom de tanden ondersteunen.
Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit. Houd zure dranken niet in uw mond, maar slik ze direct door. Neem niet iedere keer een klein slokje, maar drink het in één keer op.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.
Melk heeft zowel voor je lichaam als voor je tanden veel voordelen. Het bevat veel calcium en vitamine D, waardoor je tanden sterk en gezond blijven. Ook vind je caseïne in melk, een eiwit wat een beschermend laagje om je tanden vormt en zo helpt gaatjes te voorkomen.
In principe is cacao niet schadelijk voor je tanden. Maar in de gemiddelde chocoladereep zit helaas geen 100% cacao. De suikers die zijn toegevoegd maken chocolade slecht voor je tanden. Doordat suikers te lang in je mond achterblijven gaan de bacteriën deze suiker opnemen.
Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken. Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Pas in een later stadium kan je gevoeligheid bij eten en drinken ervaren. Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
Zetmeel zit in aardappels, pasta's, brood, crackers en peulvruchten. Als u vaak voedingsmiddelen gebruikt waarin suiker en zetmeel zitten, loopt u een groter risico op gaatjes in uw tanden en kiezen.
Water kan geen kwaad
Zelfs in melk zitten suikers die door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren. En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water.