De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken of maanden vanzelf. Als de hernia is ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding, kunt u door aan uw houding te gaan werken en door oefeningen een heel eind komen. Het is wel belangrijk dat u blijft bewegen! Door te blijven bewegen, herstelt u sneller.
Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, maar vermijd houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken en/of de rug belasten. Probeer zoveel mogelijk de gewone dagelijkse zaken te blijven doen, maar ga niet over uw pijngrens heen.
U kunt het beste afwachten bij een hernia. De kans is groot dat uw klachten vanzelf overgaan. Bij 3 van de 4 mensen gaan hernia-klachten namelijk vanzelf over binnen 12 weken.
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Hernia klachten
De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort 'ontsteking' van de zenuw veroorzaken. Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been.
Naast pijn, kan een hernia ook andere klachten veroorzaken. Zenuwen en spieren kunnen uitvallen of in het slechtste geval tijdelijk verlamd raken. Uw been of arm kan branderig voelen en minder sterk zijn dan eerst.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Door slijtage (bijvoorbeeld door artrose) van de tussenwervelschijven kunnen zenuwen bekneld raken. Dit kan ontstaan doordat botwoekeringen de ruimte voor de zenuwwortels vernauwen. Hierdoor kunnen uw zenuwen bekneld raken. Een andere oorzaak is het uitstulpen van een tussenwervelschijf (hernia).
De meeste mensen hebben na 2 tot 4 weken veel minder pijn in het been. Soms wordt de pijn na 8 weken pas minder. Dat is normaal. Door een hernia-operatie wordt meestal alleen de pijn in het been minder, niet de rugpijn.
Zenuwpijn is heel vervelend en kan weken tot maanden blijven. Vaak verdwijnt de pijn ook weer. U kunt samen met uw huisarts kijken wanneer u minder medicijnen kunt gaan gebruiken of ermee kunt stoppen.
Als men beter op de zijde kan slapen naar waar de tussenwervelschijf uitstulpt, kan u de benen licht hoger leggen, eventueel met een verstelbare bedbodem om de hernia aan de kant van de uitstulping extra te ontlasten. Als de hernia links of rechts uitstulpt, kan het aangenamer zijn om op de rug te slapen.
In de meeste gevallen heeft u bij een hernia pijn in de (onder)rug. U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.
Een hernia is vaak erg pijnlijk, maar gelukkig onschuldig en bij de meeste mensen gaan de pijnklachten na zes tot negen weken vanzelf over. De huisarts kan u hierover uitstekend informeren en u hierbij begeleiden. Ook kan de huisarts voor de juiste pijnstilling zorgen.
De eerste 6 weken adviseren we u niet langer dan 15 minuten achterelkaar te zitten. Werken: u mag tot uw controle bij de neurochirurg, 6 weken na de operatie, niet werken.
De zenuw blijft geïrriteerd terwijl de hernia weg is. Dit is zo bij ongeveer 2 van de 100 mensen die geopereerd worden aan een hernia. Heel ernstige gevolgen, zoals verlamming of pijn in het been die niet meer overgaat. 1 van de 1000 mensen die geopereerd worden aan een hernia krijgt zulke ernstige problemen.
Beknelling door littekenweefsel
In sommige gevallen raakt een zenuw, die na verwonding is gehecht, na enkele weken bekneld door llittekenweefsel dat in de wond ontstaat. Er ontstaan dan klachten van tintelingen en pijn. Meestal verdwijnen de klachten weer vanzelf als het littekenweefsel na 3 maanden zachter wordt.
Acute hernia (lumbosacraal radiculair syndroom) ontstaat doordat een zenuwwortel in de rug bekneld of geprikkeld raakt. Hierdoor kunnen de zenuwen minder goed signalen doorgeven. Dit kan gepaard gaan met pijn, krachtsverlies, tintelingen of gevoelsverlies in het been.
Een hernia is op een normale röntgenfoto niet te zien. Wel kan een dunnere tussenwervelschijf zichtbaar zijn, maar dit wil niet zeggen dat er dan ook daadwerkelijk sprake van een hernia is. Hernia's zijn goed te zien op een scan (CT of MRI).
Fietsen is een uitstekende manier van bewegen met een hernia. Dit komt omdat je op de fiets je rug niet teveel belast. Door met een hernia te gaan fietsen train je namelijk de omliggende spieren. Deze maak je hierdoor sterker, wat betekent dat je minder last zal hebben.
De neuroloog kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of u een rughernia heeft. De arts onderzoekt of de pijn toeneemt door bepaalde bewegingen of standen van het been. Ook kijkt hij naar de stand en de beweeglijkheid van de rug.
Als je stoel niet aan een aantal basiseisen voldoet zal je er met een hernia niet goed op kunnen zitten. Beoordeel daarom eerst of de stoel aan de onderstaande eisen voldoet. De stoel voelt comfortabel aan en is voorzien van een schuimlaag op zitting en rugleuning van minimaal 4cm dik. De stoel is van hoge kwaliteit.
Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
Bij motorische uitval is er spierzwakte, de spiermassa neemt af, en krijg je soms onwillekeurige spiersamentrekkingen. Bij volledige uitval van een zenuw treden verlammingen op.
Over het algemeen heeft de voorkeur om een hernia te behandelen zonder operatie. Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut.