Hoe lang een depressie duurt is per persoon verschillend. De aard en intensiteit van de klachten spelen hierin ook een rol. De één is er met een paar maanden weer bovenop, de ander kampt er jaren mee.
Dit duurt gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar. Het is natuurlijk per persoon wisselend, afhankelijk van het moment dat je aan je verwerking begint. Het kan zijn dat je de scheiding geïnitieerd hebt en dan ben je al langer bezig met de verwerking.
Ze zijn competitief ingesteld en de drang om te willen winnen zie je niet alleen terug in relaties maar ook in een potje voetbal, spelletje met vrienden of op het werk. Mannen houden er doorgaans niet van de 'mindere' te moeten zijn. Als een man wordt verlaten door zijn vrouw dan loopt zijn ego een fikse deuk op.
Emotionele fases scheiding
Emoties rondom een scheiding zijn heel uiteenlopend. Denk aan verdriet, afkeer, boosheid, vreugde, verbazing, angst, afkeuring en, hoe gek het ook klinkt, ook liefde.
50% van de gescheiden koppels heeft namelijk spijt van de break-up, zo meldt DailyMail! Uit onderzoek kwam naar voren dat 54% twijfelt of hij/zij de juiste beslissing heeft gemaakt en een groot deel daarvan realiseert zich dat hij/zij haar of zijn ex-partner mist en nog van diegene houdt.
Wat zijn de vijf fasen van rouw? De genoemde fasen van rouw; Ontkenning, (onderdrukte) woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding. Zijn in 1969 beschreven door Elisabeth Kübler-Ross. Zij beschreef deze fasen toen ze werkzaam was als stervensbegeleider.
Het komt erop neer dat sommige mensen de hele tijd bang zijn dat ze verlaten worden, en andere mensen bang zijn dat ze zich te veel hechten aan iemand. Ja, bang om je te binden, doordat de hechting ook betekent dat je zeer veel verdriet hebt als je dan uiteindelijk toch uit elkaar gaat.
Voor sommige mensen is een scheiding net zo ingrijpend als een sterfgeval, waardoor ze in een rouwproces terechtkomen waar ze alleen niet meer uitkomen. Verdriet is een moeilijk te hanteren emotie en wordt daarom vaak omgezet in boosheid naar de ex-partner toe.
Om de nieuwe relatie na een scheiding alle kans te geven, helpt het om te weten waar je vorige relatie(s) op is vastgelopen. “Bij sommigen begint het pas na een aantal mislukte relaties te dagen dat er een bepaald patroon zit in dat falen. Dan beginnen ze te snappen dat het niet alleen aan die ander ligt.
Wees voorzichtig met een nieuwe partner na scheiding. Het is raadzaam om na een scheiding even tijd voor jezelf te nemen. Stort je niet direct in een nieuw liefdesavontuur, maar verwerk eerst de emoties en gebeurtenissen van de scheidingsperiode. Dat je wellicht eventjes alleen bent is niet erg.
Hoe alleen verder
Je relatie is verbroken en je moet alleen verder. Het is belangrijk om te weten dat het ergste gevoel met de tijd minder zal worden. Je mag je verdriet ook best de ruimte geven. Het belangrijkste is om te focussen op je nieuwe leven dat je opnieuw mag gaan inrichten.
Hoe lang duurt liefdesverdriet? Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in The journal of Positive Psychology is gebleken dat zowel mannen als vrouwen gemiddeld na 11 weken over hun liefdesverdriet heen zijn. Maar liefst 71 procent was namelijk na 11 weken over hun ergste verdriet heen.
Een 'rebound' relatie is een relatie die je aangaat om een andere, belangrijke relatie in je leven te vergeten. Een rebound-relatie is dus een 'relatie' die iemand begint om een recente beëindiging van een relatie te verwerken. Je 'gebruikt' iemand anders dus om je eigen recentelijke relatie te verwerken.
Tip 2: Zoek activiteiten met of voor andere mensen
Als je mensen om je heen verzamelt, voel je je vaak minder alleen. Sport- of hobbyclubs kunnen ervoor zorgen dat je je meer onder de mensen begeeft. Activiteiten ondernemen zorgen daarnaast ook voor afleiding. Ook kun je vrijwilligerswerk gaan doen.
Je kunt alleen verder nadat je uit elkaar bent gegaan, maar je hoeft het niet alleen te doen. Zorg dat je alles goed geregeld hebt en de scheiding op een goede manier beëindigt. Neem daarna de tijd om voor jezelf te zorgen, want ook jij kan en mag weer gelukkig zijn na je scheiding.
Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen met liefdesverdriet ook daadwerkelijk fysieke pijn kunnen voelen. Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten.
Een echtscheiding op latere leeftijd komt steeds vaker voor. De norm om hoe dan ook bij elkaar te blijven is niet meer zo uitgesproken. 'Tot de dood ons scheidt', komt meer en meer in het gedrang. De wetgeving heeft het ook makkelijker gemaakt om te scheiden, en vrouwen zijn onafhankelijker en zelfstandiger geworden.
Het is juist om deze reden dat God in Zijn Woord zegt dat Hij de echtscheiding haat (Mal. 2:14). Het huwelijk is daarom een in principe onverbreekbare verbintenis tussen man en vrouw die door God Zelf gelegd is en voor Zijn aangezicht gesloten is, tot de dood scheiding maakt.
1- Veel praten over het verlies is de beste manier om het te verwerken. Praten over het verlies is een van de vele manieren om om te gaan met het verlies. Je beperken tot praten is echter niet de meest effectieve manier van verliesverwerking.
Vaak komen er ook lichamelijke klachten bij, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, of slapeloosheid. Misschien kende je sommige gevoelens niet eens van jezelf, zoals angst, woede, somberheid, verlangen, eenzaamheid, vervreemding, lusteloosheid, schuld, of wanhoop.
Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee. Lichamelijke klachten door rouw zijn te verklaren door de schok die het plotselinge verlies bij je teweegbrengt.