De Vereniging van Eigenaren (VvE)De Vereniging van Eigenaren behartigt de belangen van alle appartementseigenaren in een gebouw. De VvE is verantwoordelijk voor- en heeft zeggenschap over (de gemeenschappelijke delen van) het gebouw en de grond die bij het gebouw hoort.
Over het algemeen is de Vereniging van Eigenaars (VvE) verantwoordelijk voor het onderhoud en herstel van de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak, de gevel, de fundering en het leidingwerk dat door meerdere appartementen loopt.
Als u een appartement koopt, bent u automatisch lid van de vereniging van eigenaren (vve). De vve moet zorgen voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw. Bijvoorbeeld de gevel of het dak.
De aanwezigheid van een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan je zien bij het kadastrale uittreksel zoals een Eigenarenrapport. Dan is namelijk het kadastrale perceel gesplitst in appartementsrechten. Of een VvE actief is en hoe je dit kan herkennen is moeilijk aan te geven. Hier wat regels dat wat een actieve VVE inhoud.
VvE is de afkorting voor Vereniging van Eigenaars. Sommige mensen zeggen ook 'Vereniging van Eigenaren' maar aangezien het Burgerlijk Wetboek spreekt over 'Vereniging van Eigenaars' hanteert VvE Belang deze definitie ook. Eigenlijk is 'vereniging' geen goed woord, want een VvE is geen 'gewone' vereniging.
Een VvE is een rechtspersoon. Dat betekent dat voor een VvE (bijna) dezelfde regels gelden over besluitvorming als voor een BV. Soms heeft een individuele eigenaar een goedkeuring nodig van de VvE voor bepaalde aanpassingen, zoals een aanbouw.
In Nederland kennen we veel verschillende rechtsvormen. De vereniging, stichting en VvE zijn daar een voorbeeld van.
De statuten van de Vereniging van Eigenaars kun je altijd vinden in de splitsingsakte. Dit is een document wat wordt opgesteld bij de notaris en bevat de regels van hoe het appartementencomplex wordt gesplitst (per appartement) en wat de regels van het functioneren van de VvE zijn.
Je antwoorden hebben in elk geval duidelijk gemaakt: de balkonconstructie is gemeenschappelijk. Maar de toevoeging aan artikel 18 lid 1 is ook heel duidelijk: onderhoud aan het balkon is voor rekening van de desbetreffende appartementsgerechtigde. Zonder verder onderscheid in constructies of afwerklagen.
In Nederland ligt het gemiddelde bedrag dat een appartementseigenaar betaalt aan VVE-kosten tussen de €75 en €200 per maand. Dit bedrag is echter slechts een indicatie en kan in werkelijkheid hoger of lager uitvallen.
De kascommissie van een VvE onderzoekt het financiële beheer van een VvE, inclusief het financiële beleid van de VvE/het bestuur.
De vergadering van eigenaars kan commissies benoemen voor bepaalde taken. Bijvoorbeeld een kascommissie die de jaarrekening controleert, een groencommissie die de tuin doet of een commissie die zich met het verduurzamen van uw VvE bezighoudt. Deze commissies mogen niet zomaar alleen beslissingen nemen voor de VvE.
Het wettelijke uitgangspunt is dat het bestuur uit één persoon bestaat, tenzij de statuten (onderdeel van het (model)splitsingsreglement) bepalen dat het er twee of meer moeten zijn. De statuten verschillen per VvE, waardoor het aantal bestuurders ook per VvE kan verschillen.
Wie betaalt de nieuwe kozijnen bij een appartement? Het antwoord is de VvE. De notaris gebruikt namelijk bijna altijd een modelreglement voor VvE's bij het opstellen van de splitsingsakte.
De wetgever verplicht iedere VvE om te sparen voor toekomstig onderhoud. De VvE mag zelf kiezen of er gespaard wordt op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of op basis van de herbouwwaarde.
Een huurder moet zich net zo goed als een koper aan de bepalingen van de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement van de vve houden. Doet hij dat niet, dan heeft niet alleen de verhuurder, maar ook de vve het recht hem uiteindelijk uit zijn huis te zetten.
Daarmee is de balkonconstructie onderdeel van de constructie van het gehele gebouw. De balkonconstructie behoort daardoor tot de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw.
Een appartementseigenaar moet soms onderhoudswerkzaamheden die door de Vereniging van Eigenaars (VvE) worden uitgevoerd dulden. Ook al is hij het niet geheel eens met de wijze waarop dit onderhoud wordt uitgevoerd. Weigert een bewoner mee te werken, dan kan de VvE de kantonrechter om een vervangende machtiging vragen.
Kan een VvE zonnepanelen weigeren? Een VvE heeft inderdaad de mogelijkheid om zonnepanelen te weigeren. De meerderheid van de leden moet namelijk akkoord gaan met de plaatsing.
Artikelen in het huishoudelijk reglement van een VvE zijn niet altijd rechtsgeldig. Uit vaste jurisprudentie van de Hoge Raad volgt dat naast regels over gebruik, beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten ook regels over de privégedeelten in het huishoudelijk reglement van een VvE kunnen worden opgenomen.
Kan dit zomaar? Wettelijk en reglementair kan een VvE niet zonder een bestuur. Wanneer het VvE bestuur wil opstappen, doet de vergadering van eigenaars er verstandig aan om geen ontslag te verlenen totdat er nieuwe bestuurders zijn benoemd.
Als koper van een appartement mag je verwachten dat de Vereniging van Eigenaren het gebouw goed onderhoudt en zorgt voor een veilige en prettige woonomgeving. Voordat je een appartement koopt, is het dan ook verstandig om te kijken naar het onderhoudsplan en de financiële situatie van de VvE.
De VvE heeft een aparte, wettelijke regeling in het Burgerlijk Wetboek (Boek 5). De leden van een VvE zijn eigenaar van een appartementsrecht binnen een gebouw of bouweenheid.
Wanneer een gebouw wordt opgedeeld voor meerdere eigenaren is het oprichten van een vereniging van eigenaren, afgekort VvE, verplicht. Het doel van een VvE is de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren van het appartementencomplex te behartigen.
Wat is een slapende VvE? Een slapende VvE is simpelweg gezegd niet actief. Dat betekent dat er geen vergaderingen zijn, de VvE het gebouw niet laat onderhouden en verzekeringen afsluit en er geen leden zijn die servicekosten op een gezamenlijke rekening storten.