Het is nooit aangetoond dat het veel dragen van een hoed of petje invloed heeft op kaalheid. Wel kan een hoofddeksel dat heel strak zit je haar beschadigen, maar je wordt er dus niet sneller kaal door.
Bij kaal worden zijn de haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen. Het gaat dan vooral om testosteron. Mannen én vrouwen hebben deze hormonen. Doordat de haarzakjes overgevoelig zijn voor mannelijke hormonen verdwijnen de haarzakjes uiteindelijk.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Het wordt geschat dat ongeveer 50% van de vrouwen en 65% van de mannen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd haarverlies ervaart. Bijna tweederde van de mannen ervaart haarverlies vóór de leeftijd van 35 jaar. 85% van de mannen ervaart dunner wordend haar en haarverlies vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Het is nooit aangetoond dat het veel dragen van een hoed of petje invloed heeft op kaalheid. Wel kan een hoofddeksel dat heel strak zit je haar beschadigen, maar je wordt er dus niet sneller kaal door.
Bij de meeste mensen die voor het eerst één of meer kale plekken hebben, groeit het haar binnen een jaar weer terug. Dit is zo bij 50 tot 80 van de 100 mensen. Maar er zijn ook veel mensen die later opnieuw (voor korte tijd) kale plekken krijgen. Soms groeit het haar niet helemaal terug.
Merk je een verlies in haarvolume of in de dikte van de afzonderlijke haren op, dan kan het zijn dat je vroege symptomen van kaalheid ervaart. Het dunner worden kan langzaam of snel optreden, afhankelijk van het individu. Kale vlekken. Bij mannen treedt haaruitval soms vleksgewijs op.
Kaal worden tegengaan
Er zijn verschillende methoden en behandelingen voor mensen die te kampen hebben met verschillende stadia van haaruitval. Kaal worden tegengaan kan dus op verschillende manieren. Een goede oplossing tegen kaalheid is vaak de haartransplantatie behandeling.
Zo krijg je de kans om eerst te kijken hoe een kale kop je staat en als de eerste haren gaan vallen, kun je dan altijd nog besluiten of je er wel of niet iets aan wilt doen. Want mooi kaal is helemaal niet lelijk en de meeste vrouwen vinden een kale man net zo aantrekkelijk als een man met een volle bos haar.
De meeste vrouwen raden mannen aan trots te zijn op het kaal zijn, maar, ook begeleiden de kale look met een mooie baard en een fit lichaam. Vrouwen vinden dit een geweldige manier om de mannelijke en stoere kant van een man te benadrukken en een uiterst aantrekkelijke en charmante uitstraling te creëren.
Kaalheid begint bij mannen echter bij inhammen op een jong volwassene leeftijd. Ongeveer 40% van de Nederlandse mannen heeft last van inhammen en dit zorgt dan ook vaak voor grote onzekerheid of ergernis. Vaak is het ontstaan van haarverlies genetisch bepaald en onvermijdelijk.
Bij blanke mannen wordt 20% rond het twintigste levensjaar kaal, 30% rond het dertigste levensjaar en zo gaat dat door tot 70% rond het zeventigste levensjaar.
Een dunner wordende haardos op de kruin kan een teken zijn van alopecia androgenetica: een erfelijke vorm van haaruitval waarbij het hormoon dihydrotestosteron (DHT) ervoor zorgt dat de groeifase van haren verkort wordt van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden.
In christelijke kloosterorden en kerken was kruinschering een inwijdingsritueel. De kale kruin werd tonsuur genoemd. Met het ritueel legde een monnik het aardse leven af en ging hij het geestelijke leven binnen.
Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Kale mannen hebben niet meer testosteron
Maar hun haren zijn wel gevoeliger voor een hormoon dat in de haarwortel uit testosteron wordt gemaakt: dihydrotestosteron (DHT). Thio: 'Haren die verdwijnen, groeien in haarzakjes met cellen die overgevoelig zijn voor dit hormoon. '
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
Je moeder kreeg haar 2 X-chromosomen van haar vader en haar moeder. Er is dus 1/2 kans dat je als man het X-chromosoom van je grootvader aan moederskant erft. Er zijn echter nog tal van andere genen geidentificeerd die ook met kaalheid te maken hebben, en die op de andere chromosomen zitten.
De conclusie luidt dat de kaalgeschoren mannen dominanter en soms zelfs groter en sterker overkomen dan mannen met een vollere haardos. De mannen met een uitdunnende haardos werden zowel het minst aantrekkelijk als het zwakst gezien.
Het haar van een gezonde persoon groeit ongeveer 1 centimeter per maand. Dat betekent dat na een jaar je lokken 12 centimeter zou moeten zijn gegroeid als het niet breekt of de groei ervan vertraagd wordt. Haar bestaat uit keratine, dit is een proteïne dat opgemaakt is uit aminozuren.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.