Kruipruimte: Aantal ventilatieroostersEen gemiddelde woning heeft 4 tot 6 ventilatieroosters nodig.
Graaf bij de buitengevel een kuil en boor op 50 cm diepte een gat naar de kruipruimte. Hak vanuit de kruipruimte het gat uit tot de breedte van de koker. Plaats de koker van buitenaf en dicht de kier met cement. Plaats een ventilatiekoker bij elke hoek van het huis.
Optrekkend vocht vanuit de kruipruimte zorgt voor hoge luchtvochtigheid in de woning. Dit kan op termijn wel voor gezondheidsklachten zorgen. Denk aan hoesten, kortademigheid en je kunt last krijgen van je ogen. Dat is vooral het geval als het vocht voor schimmels zorgt.
Voor voldoende luchttoevoer is in een normale woonkamer minstens één luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter. Beter nog is 2 roosters tegenover elkaar.
Door het juist ventileren van de kruipruimte kun je condensatie voorkomen. Het schadelijke Radongas en andere soorten gassen (moerasgas) die uit de bodem naar boven komen, kunnen nergens naar toe en blijven in de kruipruimte hangen of komen via openingen (kruipluik, leiding doorvoeren) in de woning.
Medewerkers mogen maximaal één uur aaneengesloten werken in kruipruimten die lager zijn dan 60 cm.Voor kruipruimten die hoger zijn geldt een maximale werkduur van anderhalf uur. Daarna is een verblijf van 15 minuten buiten de kruipruimte verplicht.
Meestal komt de stank uit leiding, een afvoerputje. Door dode dieren, zoals muizen. Uit de kruipruimte, spouwmuur of bijvoorbeeld de centrale afzuiging of luchtbehandelingskanalen. Stank, een vieze lucht of muffe geur in een huis met kruipruimte is bijna altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid.
Isolatie (bv.schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Hoeveel ventilatie in de kruipruimte is nodig? Hoeveel ventilatie de kruipruimte in jouw huis nodig heeft ligt aan de oppervlakte van de vloer. Gemiddeld genomen heb je één ventilatiekoker per 12 m2 nodig.
Schade door een kruipruimte onder water
Water in de kruipruimte kan ook voor schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan beschadigde leidingen, houtrot bij een houten vloer of zelfs schade aan de steunbalken.
Schoepenroosters zorgen voor een voortdurende luchtverversing en luchtafvoer. Door de schoepen kan regen niet naar binnen lopen. Een schoepenrooster is dus geschikt voor buiten, maar kan ook binnen worden gebruikt. Je kunt het rooster direct op de buitenmuur, plafond of muur plaatsen.
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg.
Waar moeten ventilatieroosters geplaatst worden? De positionering van de ventilatieroosters hangt in grote mate af van waar de ventilatiekanalen gelokaliseerd zijn. Je bent dus gebonden aan het legplan van de installateur. Meestal komen de ventilatieroosters in de hoek van de kamer te hangen, net onder het plafond.
De meeste roosters laten ongeveer 50-55 m³/h lucht per lopende meter rooster door en kosten ongeveer 100-150 euro/m. Voorbeeld: In een slaapkamer van 18 m² groot moet 3.6 x 18 = 64.8 m³/h lucht worden toegevoerd.
Waarom zijn kruipruimtes niet meer nodig? Met de komst van betonnen vloeren verviel de functie van kruipruimte als 'ventilator' van de houten vloer. Het huidige Bouwbesluit stelt kruipruimteventilatie dan ook niet langer verplicht. Daar staat wel een eis aan de luchtdichtheid van de begane grondvloer tegenover.
De oorzaak achter water in de kruipruimte is vaak grondwater dat infiltreert in de wanden en vloer. Tijdens vochtige periodes staat grondwater onder hoge druk en kan indringen in de aansluitingen tussen wand en vloer of in het metselwerk zelf.
Voor het uitgraven van kruipruimtes is zuigtechniek de beste oplossing. Met zuigtechniek is graven met schep of graafmachine overbodig. Aangezien kruipruimtes moeilijk te betreden zijn is graven met een schep een lastige en intensieve klus.
Als jouw waterleidingen en kruipruimte niet geïsoleerd zijn, dan heb je een grote kans dat in de winter jouw waterleidingen zullen bevriezen. Bij nachtvorst zal de temperatuur in de kruipruimte door tocht en vocht snel afnemen. Als je dit probleem hebt, dan kun je natuurlijk altijd de loodgieter inschakelen.
Vloerisolatie: meer comfort
Je krijgt een comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis door vloerisolatie. Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Geen koude vloer meer. Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
Het koudste punt van de kruipruimte is de bodem. Deze heeft een temperatuur van ongeveer 10-12°C. Doordat wij de bodem van de kruipruimte bedekken met een laag bodemisolatie wordt deze koude bodem gescheiden van de warmere lucht erboven. Hierdoor blijft de kou op de bodem.
Als de kruipruimte niet goed is afgedicht of als er geen goede afvoer is voor regenwater, kan water zich ophopen in de ruimte. Controleer de afwatering rondom het huis en zorg ervoor dat regenwater wordt afgevoerd van de fundering.
Vocht en tocht in huis kunnen natuurlijk heel erg vervelend zijn. Koude voeten, stank, schimmel, houtrot en waterschade zijn enkele van de vervelende gevolgen van teveel vocht in of onder de vloer. Door de kruipruimte te isoleren met schuimbeton op te vullen zorgt u ervoor dat al het vocht onder uw woning weg blijft.
De kruipruimte is de ruimte tussen de bodem (of bodemafsluiting) en de onderkant van de begane grondvloer. De hoogte van deze ruimte dient minimaal 500-600 mm te bedragen.Een kruipruimte hoort altijd goed geventileerd te zijn; maak nooit de muuropeningen dicht.