Het bouwverlof duurt drie weken en zorgt ervoor dat iedereen uit kan rusten samen met de familie.
Bouwverlof 2022
Bouwverlof van 11 juli t/m 1 augustus 2022. Naast de bouwvakantie zijn er 2 dagen individueel te nemen in gemeenschappelijk overleg tussen werkgever en werknemer. Er zijn drie snipperdagen en die vallen in 2022 op 11, 12 en 13 april.
Voor een voltijdse arbeider en bediende in een bouwonderneming betekent dat, in een vijfdagenstelsel, 20 dagen verlof. Deze dagen zijn voor bedienden betaald via de werkgever en dat op het moment van opname, de bouwarbeiders krijgen deze uitbetaald via de Verlofkas van bouwbedrijven.
De bouwsector kent zijn eigen manier om collectief verlof te organiseren: het zogenaamde bouwverlof. Dat is een ononderbroken periode van drie of vier weken waarin alle bouwondernemingen in een bepaalde regio hun deuren sluiten en hun medewerkers collectief een groot deel van hun vakantiedagen opnemen.
Architecten die op vakantie gaan, kunnen bijvoorbeeld de werf niet meer begeleiden. Het is dus handig als alle werknemers collectief vakantie inplannen, zodat er een duidelijke planning is. Aan de andere kant, moeten bepaalde bedrijven wel doorwerken, omdat ze niet volledig kunnen sluiten tijdens het bouwverlof.
Tijdens het bouwverlof neemt de bouwsector enkele weken collectief vrij. Het bouwverlof is geen dwingende regel. Het is een afspraak die de bouwsector telkens in het najaar maakt voor de zomer van het jaar daarop. Hoewel ze niet verplicht is, houdt een meerderheid van de bouwbedrijven zich aan deze afspraak.
Iedereen heeft recht op vakantie, ook de bouwsector. Het bouwverlof telt ieder jaar drie weken en geldt, op enkele uitzonderingen na, voor het hele land. Een collectief verlof dus in de hele sector tijdens de zomerperiode.
De dagen collectieve sluiting waarvoor de werknemer geen recht heeft op wettelijke vakantie worden niet gedekt door een vakantiegeld. Deze dagen kunnen voor de werknemer in principe worden gelijkgesteld met tijdelijke werkloosheid wegens collectieve sluiting zodat hij een uitkering van de RVA kan ontvangen.
Het bouwverlof duurt drie weken. In de regio BHV (Brussel-Halle-Vilvoorde) heeft men vier weken bouwvakantie.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt.
1 Om gelijkgesteld te kunnen worden met een periode van werkhervatting tussen twee economische werkloosheidsperiodes (bouwsector) moeten de 12 inhaalrustdagen in een bijlage bij het arbeidsreglement vermeld worden.
Elke bouwvakker heeft recht op de getrouwheidszegels. Het bedrag is 9% van je brutoloon (tussen 1 juli van het voorafgaand jaar en 30 juni van het lopende jaar). In oktober ontvang je de zegelkaart van het fonds. De vakbond betaalt vanaf 26 oktober uit.
De kerst- en de meivakantie zijn niet gespreid per regio. Sinds enkele jaren mag de "bouwvak" vakantieperiode door bedrijven zelf worden vastgesteld en is er geen vaste periode meer. Wel is er een "terugval advies". Het woord zegt het al: 'advies', er is dus geen vastgestelde of verplichte periode.
Wie heeft verlof? Naast architecten hebben niet álle bouwvakkers vanaf vandaag bouwverlof. Vanavond toch in grote lijnen de bouwvakkers in de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen, en Limburg. Vlaams-Brabant en Brussel doen niét mee.
Naast de 20 dagen vakantie waarop de werknemers maximaal aanspraak kunnen maken, hebben zij in het kader van de arbeidsduurvermindering in 2021 recht op 12 inhaalrustdagen, waarvan de data in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf als volgt zijn vastgesteld en waarvan niet mag worden afgeweken (behalve in de ...
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Loondoorbetaling. Op grond van artikel 7:628 BW betaalt de werkgever, ondanks dat de werknemer niet aan het werk is, 100% van het loon aan de werknemer. De vaste kostenvergoedingen, zoals de reiskostenvergoeding of een vaste onkostenvergoeding, hoeft de werkgever niet te betalen.
wanneer je een 40 uren contract hebt, werk je dus 8 uur per maand méér en heb je bijgevolg recht op 12 betaalde ADV-dagen per jaar. Deze dagen moeten voor het einde van het jaar opgenomen worden en kunnen onmogelijk overgezet worden naar het nieuwe jaar.
Hoewel de werknemer in ieder geval jaarlijks recht heeft op een vakantie van twee aaneengesloten weken, is hij niet verplicht een dergelijke vakantie op te nemen. Als hij er voor kiest in een bepaald jaar geen vakantie op te nemen, dan kan de werkgever hem in beginsel niet verplichten tot het (toch) opnemen daarvan.
Verlof bij overlijden
De regels voor verlof bij overlijden zijn: echtgenoot/partner, bloed- of aanverwanten in de 1e graad: vier dagen (vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis/crematie) bloed- of aanverwanten in de 2e graad: twee dagen (de dag van overlijden en de dag van begrafenis/crematie)
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Tijdens de bouwvak in regio Midden leggen bouwbedrijven (en hieraan gerelateerde bedrijven) hun werkzaamheden voor 3 weken helemaal neer. Deze welverdiende vakantieperiode valt altijd samen met de zomervakantie van basisscholen en middelbare scholen.
De regio Midden omvat een groot deel van de Randstad aangezien de hele provincie Zuid-Holland in deze regio valt Daarnaast omvat regio Midden ook enkele gemeenten van de provincies Flevoland en Noord-Brabant en een groot deel van de provincies Gelderland en Utrecht.
Bouwvak is een onofficiële vastgestelde periode van drie weken in de zomer waarin bouwbedrijven hun bouwproductie verminderen of stilleggen zodat het bouwpersoneel (bouw)vakantie kan nemen. Het woord 'bouwvak' is een verkorting van bouwvakantie.