Verzorgingshuizen bestaan niet in Spanje, tenminste door de staat aangeboden (privé verzorgingshuizen bestaan nog wel). Het is gebruikelijk dat u pas wordt opgenomen in een verpleeghuis als u niemand meer heeft die voor u kan zorgen en als u écht verpleeghuiszorg nodig heeft.
De kwaliteit van de Spaanse gezondheidszorg doet zeker niet onder voor de Nederlandse. Wanneer je op wereldniveau kijkt, zie je dat Spanje op de 7e plaats staat. Ter vergelijking: Nederland staat op de 17e plaats. Met recht kan dus gezegd worden dat de gezondheidszorg in Spanje zeer goed is.
In Spanje zijn er geen terugbetalingen omdat de openbare gezondheidszorg gratis is. Als u voor verleende zorg heeft moeten betalen, dan kunt u de kosten daarvan na thuiskomst bij uw zorgverzekeraar declareren.
Kosten aanvraag
De aanvraag van een seguridad social nummer is gratis.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
De prijs van de verzekering is meestal een percentage van de waarde van het gebouw. Voor een huis van 300.000 euro kan de verzekering ongeveer 2.500 euro bedragen, waarbij het tien jaar lang elk bestaand probleem van structurele oorsprong of grondinstabiliteit dekt.
Net zoals in andere landen moet je ook in Spanje wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (impuesto de circulación of Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica) betalen.
U moet bij de bevolkingsdienst van de gemeente waar u bent ingeschreven melden dat u zal verhuizen naar Spanje. De gemeente zal u dan een getuigschrift van afvoering bezorgen, waarmee u zich later kan inschrijven in het Belgische consulaat te Spanje.
Centros de Salud – Gezondheidscentra
Gezondheidscentra (Centros de Salud) verlenen de primaire gezondheidszorg aan de Spaanse burgers. Hier vinden consultaties plaats tussen (huis)artsen en patiënt. Je kunt deze Centro de Salud vergelijken met onze multidisciplinaire huisartsenposten.
Normaal gesproken moet 40% van de kosten van geneesmiddelen door de patiënt worden betaald. Dat geldt niet voor gepensioneerden. Voor hen worden de kosten volledig vergoed. Medicijnen worden, merkwaardig genoeg, niet vergoed als ze door artsen in de privézorg worden uitgeschreven.
Overwinteren in Spanje aan de Costa Blanca, de Costa Brava en de Costa del Sol is populair, maar ook de overige gebieden van Spanje, zoals de Spaanse eilanden Ibiza, Mallorca, Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura komen steeds meer in trek.
Er zijn bijna 800 ziekenhuizen in Spanje. Ongeveer 2/3 van de ziekenhuisbedden bevinden zich in openbare ziekenhuizen waar 80% van alle ziekenhuiszorg plaatsvindt.
Aanmelden Seguridad Social
Met de nodige documenten (in ieder geval geldig paspoort/identiteitskaart + NIE + formulier E-121) meldt u zich bij het regionale kantoor van de Seguridad Social. Voor adressen en telefoonnummers raadpleeg www.seg-social.es.
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.
De gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een alleenstaande worden geschat op ongeveer € 586 per maand (exclusief huur / hypotheeklasten).
Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn. Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden: Huur – 500 Euro per maand (vanaf) Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) – 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
Goed nieuws: als je als gepensioneerde naar Spanje wil verhuizen, heeft dit geen effect op je opgebouwde pensioenrechten. De Belgische overheid blijft dan je pensioen uitbetalen. Wel moet je rekening houden met de mogelijkheid dat je fiscaal resident in Spanje wordt.
Rijden met Nederlandse kentekenplaten in Spanje
Bent u geen resident dan kunt u met uw Nederlandse kenteken 6 maanden rijden in Spanje. Sommige Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben beperkingen als u met uw auto langer in het buitenland verblijft.
U kunt in Nederland een auto kopen en deze zonder bpm en btw importeren in Spanje. U moet dan in Spanje de btw betalen (18%). Neemt u uw auto vanuit Nederland mee naar Spanje, dan dient u deze uit te schrijven bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Een wagen ingeschreven in Spanje is doorgaans goedkoper dan in België of Nederland door de meestal aanzienlijk lagere wegenbelasting en verzekeringspremies die hier gelden. Voor vele buitenlanders loont het dan ook financieel de moeite.
Woon, auto en ziektekostenverzekering
opstal- en inboedelverzekering nodig. Hiervoor kunnen we ook een goede “woonverzekering” aanbieden. Daarnaast heb je bij een emigratie naar Spanje ook te maken met andere zaken.
In Spanje is een brandverzekering evenwel niet standaard verplicht. De blokpolis van een urbanisatie zal ook niet altijd schade dekken in de privatieve delen.