Siberisch Lariks is een naaldhoutsoort afkomstig uit Siberië en wordt voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding of vloerdelen. Het grootste verschil met het Europese Lariks (ook wel Douglas hout) is dat het lichter van kleur is.
Wij adviseren u om direct contact met de grond bij (onbehandeld) larikshout te vermijden. Lariks hout hout wordt gebruikt voor overkappingen, schuurtjes, tuinhuizen, pergola's, gevelbekleding, speeltoestellen, schuttingen & poorten.
Het is een sterk harshoudende houtsoort, hierdoor is Larikshout minder gevoelig voor schimmels en rotten. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het hout na verloop van tijd alleen maar harder wordt. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van deze houtsoort. Het hout kan noesten en kwasten bevatten.
Kenmerken van lariks
Dankzij deze eigenschappen is lariks relatief duurzaam. Het meest gebruikte lariks hout wordt verbouwd in Noordwest-Europa. Door het zachte klimaat daar, groeit de lariksboom relatief snel. Hierdoor zitten de jaarringen verder uit elkaar wat leidt tot een grovere houtsoort.
Lariks, ook gekend als douglas of oregon is de meest duurzame en hardste Europese naaldhoutsoort. Dit geeft een groot verschil met de veel minder duurzame den en vuren (grenen). Lariks worden dan ook niet aanzien als een zachthoutsoort maar eerder als een halfharde houtsoort.
Douglas Lariks hout is zeker geschikt om buiten te gebruiken. Zorg er wel voor dat de hout niet in contact staat met de grond. Staat Douglas Lariks wel in contact met de grond, dan is de kans op rotten sneller.
Larix (Lariks / Lork) is het enige geslacht van naaldbomen in West-Europa, dat in de winter zijn naalden verliest. Gelukkig geniet je de rest van het jaar extra van naaldachtige bladeren. De zachte 4 cm naalden zijn namelijk erg bijzonder vanwege hun prachtige herfstkleuren.
Onbehandeld gaat Lariks (Siberisch lariks) 10 tot 15 jaar mee.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks.De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Algemeen. De Lork of Lariks (Larix) is als conifeer een bijzondere boom te noemen. Het is namelijk het enige coniferengeslacht in West-Europa, waarvan de bomen hun naalden in de winter verliezen. Wel geniet je in de herfst daardoor van een prachtige herfstverkleuring, van fel oranjegeel tot goudgeel.
Houtsoorten die veel hars bevatten, zoals den, spar en lariks, zijn minder geschikt als brandstof voor houtkachels of houthaarden: de hars geeft namelijk veel vonken. Bovendien laten deze soorten meer teer (creosoot) achter in het rookkanaal van de kachel maar ook in de haard zelf.
Lariks behandelen doet u met beits of houtverf. Het resultaat is dat het hout langer meegaat en een mooie uitstraling blijft behouden.
Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur.
De lariks kan in zijn natuurlijke woongebied 40 – 50 meter hoog en soms wel 600 jaar oud worden. Het onderste deel van de stam bij volwassen bomen is vrij van takken. De dikke, gegroefde schors is lichtbruin.
Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder.
De Europese lork (Larix decidua) komt van nature voornamelijk voor in de Alpen en de Karpaten, nabij de boomgrens, maar wordt in sommige tuinen en parken ook aangeplant als sierboom. De in de Nederlandse bossen voorkomende lork is meestal een kruising van deze Europese lork met de Japanse lork (Larix kaempferi).
De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om Lariks hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor Lariks hout.
De Europese lariks komt van nature voor in de Alpen en Karpaten en groeit daar tot aan de boomgrens. De groei is daar gemiddeld genomen langzamer, maar de bomen worden er wel veel ouder. In Nederland stelt de lariks geen bijzonder hoge eisen aan de bodem.
De Europese lariks is een inheemse soort voor Europa en komt voor in de gebergten van Midden- en Noord-Europa. Het natuurlijke verspreidingsgebied omvat vier afzonderlijke gebieden: Alpen, Karpaten, Sudeten en Polen.
Lignum vitae (Guaiacum officinale): een tropische houtsoort afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft een extreme hardheid, met een Janka-score van 4.500 lb-kracht (20.034 N), waardoor het het hardste hout ter wereld is.
Fijnspar (Vurenhout)
Een van de voordelen van sparrenhout boven andere houtsoorten is de weerstand tegen rotting. Omdat vuren niet zo snel of gemakkelijk rot, kan het gebruikt worden op plaatsen waar het vochtgehalte hoog is, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over schimmelgroei!
Omdat douglas in de afgelopen jaar een populaire houtsoort is om een tuinhuis of terrasoverkapping van te bouwen, willen wij het verschil tussen deze twee houtsoorten even benadrukken. Hardhout is het sterkste hout dat er is, daarover lijdt geen enkele twijfel.