Hoelang duurt een slaapregressie? Slaapregressies kunnen 2 tot 6 weken duren. Het goede nieuws is dat de meeste baby's niet door elke slaapregressie gaan die er is tussen de geboorte en 3 jaar.
Er staat geen vast aantal dagen of weken voor een slaapregressie. Je merkt dat je baby slechter slaapt, en op een gegeven moment merk je dat de nachten weer beter gaan, of dat er een nieuw slaapritme is. Dat kan na een paar dagen al zo zijn, maar een periode van slecht slapen kan ook zes weken duren.
Spreek met jezelf en je partner af hoelang jullie de peuter laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 15 minuten. Blijft jouw kind huilen, loop dan terug naar de kamer en probeer je kind op een neutrale manier rustig te krijgen.
De tweede slaapregressie rond 9/12 maanden
Deze slaapregressie hangt veel meer samen met de mentale en fysieke mijlpalen die je kleintje doormaakt en minder met een exacte leeftijd. Jouw baby beseft plots veel beter dat jij nog bestaat, ookal ziet hij je niet meer.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen.
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
15 maanden: een echte dreumes
Het is bij de negende sprong, die rond 64 weken ofwel bijna 15 maanden plaatsvindt, dat je baby een drastische verandering doormaakt. Opeens is hij baby-af, en een echte dreumes. Hij krijgt in sprong 9 het vermogen om 'principes' waar te nemen en te hanteren.
7. Hoe laat moet een kind van 15 maanden naar bed? Dat is per kind verschillend. De meeste kinderen gaan tussen 18-20:00 uur slapen.
Wanneer je kind 15 tot 18 maanden heeft, is er doorgaans nog maar 1 dutje nodig overdag. Het ochtenddutje verdwijnt langzaam en alleen de middagdut blijft in stand.
Een slaapregressie is iets tijdelijks en gaat doorgaans vanzelf over, maar het veranderende slaappatroon kan soms wel een paar weken duren. Hoelang het precies duurt kan per baby verschillen. Lang niet iedere kind heeft last van een slaapregressie en elke baby reageert er anders op.
Wat kan je doen als je peuter van 2 jaar ineens slechter gaat slapen? Ons belangrijkste advies is om zo consequent mogelijk te zijn en duidelijkheid te geven. Gooi niet ineens de hele routine om, maar houd alles zoveel mogelijk bij het oude. Als je peuter de grenzen opzoekt, probeer dan niet toe te geven.
Slaapregressies kunnen 2 tot 6 weken duren. Het goede nieuws is dat de meeste baby's niet door elke slaapregressie gaan die er is tussen de geboorte en 3 jaar. Sommige kinderen hebben er amper last van, anderen zijn er gevoeliger voor. Dat is heel erg individueel.
Dat is vooral in de eerste helft van de nacht en vaak op een vaste tijd. Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen er last van hebben, maar soms komt het ook voor bij jongere of oudere kinderen. Bij nachtangst is je kind niet wakker, maar lijkt het ergens van overstuur.
Waarschijnlijk slaapt je kindje als hij rond de 15 maanden oud is nog zo'n 12 uur per nacht, maar wordt hij 's nachts ineens weer regelmatig wakker. Dit komt doordat hij nu levendige dromen heeft en zelfs last kan hebben van nachtmerries, maar hij komt rond deze leeftijd nog niet in de diepste fase van slaap.
Rond deze leeftijd is ons advies om 1 lang middagdutje aan te bieden van zeker twee uur, ergens tussen 12:30 – 14:30. Rond dit tijdstip een dutje doen zorgt vaak voor makkelijker in slaap vallen, langer slapen en is de meest herstellende slaap waardoor je kindje uitgerust wakker wordt.
Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang. Jouw kindje is er meestal klaar voor als ze het ochtendslaapje gaan weigeren.
Je dreumes kan na een goede middagdutje nu ongeveer 4 uur tot 4 uur en 30 minuten wakker blijven. Vanaf deze leeftijd kan een dutje na 15.30 uur voor slaapproblemen zorgen.
De lastige fase van sprong 8: de wereld op zijn kop
Een wereld waarin hij het oude vertrouwde even kwijt is en opnieuw op ontdekkingstocht moet. Je baby kan meer gaan huilen, is wat hangerig en humeuriger dan je normaal misschien van hem gewend bent. Hieraan kun je herkennen dat sprong 8 begonnen is!
Rond de leeftijd van 1 jaar heb je (volgens de meeste ouders) de zwaarste periode achter de rug: de babytijd.
Meestal kan een baby vanaf 7 maanden zelfstandig zitten en zich optrekken rond de negende maand. Nadat je kindje goed kan staan, zal hij daarna de eerste stapjes zetten. Kinderen stappen gemiddeld vanaf 13 maanden, al vorderend langs de meubels of helemaal zelfstandig.
Het verschilt per kind hoe lang de slaapregressie duurt. Elk kind is uniek. Sommige kinderen hebben een paar dagen last van een verslechterd slaappatroon. Voor andere kinderen kan slaapgedrag voor een aantal weken ontregeld zijn.
In het begin van deze sprong is je kindje sowieso wat huilerig, hangerig en humeurig, dus dat zal je ook merken als je je kindje naar bed brengt. Daarna zit de moeilijkheid vooral in de nieuwe vaardigheden. Je kindje moet natuurlijk even wennen aan minder slaapjes doen overdag.