Tot je je volledig weer de oude voelt kan wel een jaar duren. Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt.
Hangbuik na keizersnede
Het litteken zorgt ervoor dat vet zich minder goed over je buik kan verdelen. Hierdoor kan je onderbuik een soort flap gaan vormen. De kans is groot dat je buik weer platter wordt. Bij sommige vrouwen duurt dit een aantal maanden, bij andere vrouwen langer dan een jaar.
Ondanks dat je waarschijnlijk flink wat foto's hebt gezien van vrouwen die na een aantal dagen tot weken na een zwangerschap hun oude buik weer terughadden, is dat niet de standaard. Het gros van de vrouwen loopt een jaar na de bevalling nog met overtollig buikvet, incontinentieproblemen en een instabiel bekken rond.
'Het duurde negen maanden om je buik te transformeren en uit te strekken, dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat je weer je oude lichaam terug hebt. ' Bij de meeste vrouwen duurt het drie maanden tot een jaar eer de extra pondjes er weer af zijn.
De dokter snijdt de huid open, gaat door de vetlaag en spieren heen zodat hij in de buikholte kan komen. De buikspieren worden vervolgens uit elkaar getrokken en de blaas wordt omlaag geduwd. Zo kunnen ze goed bij de baarmoeder. Die snijden ze open om het kindje eruit te halen.
Een buikwandcorrectie is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid en onderhuids vet verwijderd. Door deze ingreep wordt de huid strakker. Het herstel hiervoor is zes weken waarbij je geen zwaar werk kan doen of zwaar mag tillen. Hierna ben je wel van je hangbuikje verholpen!
Na de snede in de huid worden het vet onder de huid en een laag verstevigend bindweefsel boven de buikspieren doorgesneden. De lange buikspieren die van de ribbenboog naar beneden lopen worden opzij geschoven, en vervolgens opent de gynaecoloog de buikholte.
Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is. Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
– Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken. – Zet je vingers dwars op de middellijn van je buik net boven en onder je navel. – Til voorzichtig je hoofd van de grond zodat je buikspieren zich aanspannen. – Wanneer je een bult of een diepe ruimte voelt dan heb je een diastase.
De eerste 6-8 weken mag je niet zwaar tillen en je mag je buikspieren niet belasten. Even wat ophangen lijkt geen probleem, maar wanneer je dingen boven je macht doet zorgt dit voor spanning op je buik en wond. Houdt hier dus rekening mee. Autorijden kun je de eerste zes weken beter nog niet doen.
Je voelt het door jeuk en ook door een 'trekkend' gevoel. Dat komt onder andere doordat de beschadigde huid niet zo goed vocht kan vasthouden. Het duurt ongeveer 3 weken voordat de operatiewond geheeld is. Daarna heeft het litteken nog wel zo'n 3 tot 6 maanden nodig voor het herstel.
Een andere optie is het gebruik van een natuurlijke olie zoals castorolie of arganolie. Na zes á acht weken kan je het keizersnede litteken regelmatig masseren. Je houdt hiermee het weefsel zacht en soepel en het verkleint de kans op verklevingen van het littekenweefsel.
Masseer je buik boven het litteken. Begin rustig bovenaan je buik, net onder je ribben, en werk met cirkels omlaag. Je voelt vanzelf waar er spanning of pijn zit, blijf op deze plekken langer cirkels maken en varieer in druk. De 1ste 6 weken masseer je het litteken zelf niet.
Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen. Zet de rugsteun omhoog. Schuif naar de rand van het bed en laat uw benen uit bed glijden.
Het algemene advies is om na een keizersnede 6-12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden om het litteken goed te laten herstellen. Vaak is bij een volgend kind geen keizersnede nodig. Of dit wel of niet het geval is, zal tijdens de nacontrole worden besproken.
Zwaar lichamelijk werk, zoals stofzuigen, ramen lappen en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijd dit daarom de eerste zes weken na de operatie. Hevig hoesten of persen is ook niet goed voor de wond.
Misschien zou je het liefst zo snel mogelijk je zwangerschapskilo's kwijtraken. Toch is dit niet gezond. Het beste kan je ongeveer 0,5 kg per week kwijtraken. Met dit tempo krijgt je lichaam genoeg voedingstoffen binnen en geef je het de tijd om te wennen aan je nieuwe gewicht.
De gynaecoloog maakt een horizontale snee in je onderbuik, de zogenaamde 'bikinisnede'. Daarna maakt de arts een verticale snee in de volgende laag, je buikwand. Als laatste maakt hij een horizontale snee in de baarmoeder zelf. Hierdoor kan je baby uit je buik gehaald worden.
De meest voorkomende klacht na een keizersnede is vermoeidheid. Het is het beste om zoveel mogelijk te rusten. Probeer de eerste week, wanneer de kraamzorg nog in huis is, uit te rusten zodat je zoveel mogelijk herstelt voor de periode daarna, wanneer je weer meer zelf zult gaan doen.
Vanuit medisch oogpunt kunt u drie weken of zelfs een maand na de bevalling weer seksuele betrekkingen hebben. Dit kan afhangen van het type bevalling (keizersnede, verlostang, enz.). Het is altijd raadzaam te wachten tot de bloedingen gestopt zijn.