In de Europese Unie mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen nog maximum 0,1 procent cafeïne bevatten. Dat komt neer op hooguit 2 tot 4 milligram cafeïne per kop. Het effect op de slaap of de concentratie is verwaarloosbaar. Ter vergelijking: een kop 'gewone' koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne.
Decaf is koffie zonder cafeïne. Of nou ja, minder cafeïne. Een kopje decaf koffie bevat namelijk nog steeds 2 tot 4 milligram cafeïne. Dit is echter zo'n kleine hoeveelheid - een normaal kopje koffie bevat ongeveer 85 milligram - dat je de effecten niet zult merken.
Zelf zetten. * Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer vier kopjes koffie per dag. Voor kinderen, jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden andere adviezen.
Het oordeel. Er zijn sterke aanwijzingen dat decaf dezelfde gezondheidsvoordelen biedt als gewone koffie. Dat maakt decaf niet gezonder; cafeïne is namelijk niet goed of slecht. Voor wie niet goed tegen cafeïne kan, is decaf een alternatief.
Net als normale koffie bevat cafeïnevrije koffie ook gezonde antioxidanten en draagt het bij aan het verlagen van de kans op diabetes type 2. 8. Decafé koffie is perfect voor mensen die houden van koffie, maar last hebben van de bijwerkingen van cafeïne.
Pas wanneer je gemiddeld genomen meer dan 5-7 kopjes per dag drinkt is het verstandig om normale koffie te vervangen (of in ieder geval een aantal) door cafeïnevrije koffie. Wanneer je slechts 2 tot 3 kopjes per dag drinkt is het verschil te verwaarlozen.
De Lavazza Cafe Crema Decaffeinato zijn volgens ons de beste decaf koffiebonen voor liefhebbers van een kopje koffie met een medium smaak. De smaak van deze decaf koffiebonen is in ieder geval subliem te noemen, evenals de manier waarop de cafeïne uit deze koffiebonen onttrokken is.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.
Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Hierbij worden de koffiebonen geweekt in een mengsel van water en ethylacetaat, een stof die wordt gewonnen uit fruit. Het acetaat neemt de cafeïne op, maar niet de smaakelementen. Door het mengsel te verhitten, verdampt het acetaat met de cafeïne.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
Voor kinderen onder de 13 geldt het advies geen koffie te nemen en voor jongeren tussen de 13 en de 18 jaar maximaal 1 kopje, vanwege de cafeïne. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te nemen.
Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Hoewel cafeïne een oppeppend effect heeft, kan te veel cafeïne ervoor zorgen dat je je uiteindelijk meer vermoeid voelt. Meestal zul je merken dat je slaapgedrag eronder lijdt. Je valt lastig in slaap en ligt constant te draaien.
Antwoord: Het klopt dat er klachten zoals moeilijke stoelgang kunnen ontstaan. Nicotine zorgt voor een andere stofwisseling bij een roker. Wanneer iemand stopt met roken moet zijn stofwisseling weer zonder nicotine leren functioneren en kunnen er tijdelijk klachten ontstaan zoals obstipatie (verstopping).
Darmen worden actiever
Na het koffiedrinken bleek de darmactiviteit inderdaad flink toe te nemen, sterker dan bij water. Al enkele minuten na het drinken werden de darmen actiever, zo berichtte de sonde. Neem nog een bakkie als het niet wil vlotten met de stoelgang.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
De lekkerste cafeïnevrije koffiepads zijn die van Senseo. Er is helaas niet veel aanbod van andere merken voor decaf koffiepads, omdat de andere merken zich toch focussen op koffie met cafeïne. Maar, de Senseo decaf koffie pads zijn wel echt lekker, dus niks aan het handje.
Cafeïnevrije koffiebonen ook wel decafé koffiebonen genoemd bevatten bijna geen cafeïne. Bij de decafé bonen wordt de cafeïne uit de bonen gehaald. En hierdoor ontstaan decaf koffiebonen. De decaf koffie mag dan ook niet meer dan 0,1% cafeïne bevatten.
Een enkel onderzoek is niet genoeg om een harde conclusie te trekken. Maar uit voorzorg is het advies aan zwangeren om niet meer dan 2 koppen cafeïnevrije koffie te drinken op een dag. Voor vrouwen die borstvoeding geven zijn er geen aanwijzingen dat cafeïnevrije koffie negatieve effecten kan hebben.