Hoewel heideplanten op zichzelf al kleurrijk zijn, kunnen ze nog levendiger worden gemaakt door ze te combineren met bloeiende vaste planten. Probeer de witte of roze bloemen van heideplanten te combineren met de felle kleuren van vaste planten zoals salie, geraniums, of daglelies.
Heideplanten kunt u uitstekend combineren met andere 'zure' planten zoals Blauw siergras (Festuca glauca),(dwerg)Rhododendrons, Rotsheide of Skimmia en kleinere vaste planten zoals Kattenkruid, Brunel, Schoenlappersplant of Leliegras.
Het verschil tussen Erica (winterheide) en Calluna (zomerheide) zit in de bloeitijd. Zoals de naam al zegt bloeit het ene in de winter en het andere einde zomer van augustus t/m november. Zomerheide wordt zo'n 50 cm hoog en is behoorlijk winterhard en wintergroen. Winterheide wordt zo'n 20 cm hoog.
Heideplanten zijn zuurminnende planten, wat betekent dat ze het beste groeien op zure grond. Kleigrond en kalkrijke grond zijn minder geschikt voor heideplanten. Ze kunnen zowel in de volle zon als in halfschaduw gedijen, maar vermijd het planten onder een dicht bladerdak of in de schaduw van een huis.
Heide is wintergroen en bloeit van wit, roze tot dieppaars of paarsrood. De hoogtes variëren van 15 tot 60 centimeter. Heide groeit in de breedte wat het ook tot een mooie bodembedekker maakt.
De juiste locatie voor heideplanten
Heideplanten voelen zich thuis op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en hebben een lichtzure en zanderige grond nodig om goed te gedijen. Om hun natuurlijke habitat het beste na te bootsen, kies je best voor een aangepast substraat voor heideplanten of zuurminnende planten.
De bloeiperiode van een zomerheide (ook wel Calluna vulgaris genoemd) is meestal van augustus tot september. Dit is de tijd waarin de heide het meest opvallend is, omdat de bloemen massaal in bloei komen. Je geniet ongeveer acht weken van de bloei van dit prachtige plantje.
Gebruik in ieder geval geen kalk voor heideplanten, dit maakt de grond neutraler terwijl ze juist van zure grond houden. Ze hebben verder weinig voeding nodig en doen het goed op wat schrale grond. Wel is het aan te raden om in het vroege voorjaar bemesting toe te passen voor het gehele jaar.
Een gemengde, gehoede kudde met schapen en geiten kan ingezet worden om enerzijds boomopslag en anderzijds vergrassing aan te pakken. De kudde wordt zo vroeg mogelijk in het groeiseizoen (half april) op het terrein gebracht, omdat op dat moment - vooral de geiten - de boompjes aanvreten.
Te veel water: Als de heide te veel water krijgt, kan dit leiden tot rot en kan de heide bruin worden. Vermijd het laten staan van water in de pot of het plantenbakje en geef de heide alleen water als de grond droog aanvoelt. Te weinig water: Als de heide te weinig water krijgt, kan de heide bruin worden en uitdrogen.
Snoeien van heide
Na het verwelken van de bloemen kun je met een heggenschaar de dode bloemen en toppen verwijderen.
Veelvoorkomende oorzaken van bruine heide
Te veel water kan wortelrot veroorzaken, terwijl te weinig water de planten kan uitdrogen. - Onjuiste bodemsoort of pH-waarde: Heideplanten groeien het best in lichtzure tot zure grond. Een te hoge pH-waarde kan de opname van voedingsstoffen belemmeren.
Als je de heideplant als bodembedekker wilt aanplanten, dan passen er 8 tot 10 planten per vierkante meter. Als je de plant in een rij aanplant, dan moet je rekening houden met een plantafstand van 20 tot 30 centimeter.
Groenblijvende bomen, heesters, heide, hagen en vaste planten kunnen het beste in september worden verplant.
Potgrond voor zuurminnende planten
Ideaal voor zuurminnende planten zoals heide, azalea, rododendron, enz.
Zomerheide (Calluna vulgaris) kan het beste in de lente worden gesnoeid, na de bloei. Snoei de heide tot op ongeveer 15 centimeter boven de grond, zodat nieuwe scheuten kunnen ontstaan. m het uiterlijk van de heide te verbeteren, kun je dode takken en scheuten verwijderen.
Veel dieren profiteren van de heide
Bijvoorbeeld de prachtige vlinder het heideblauwtje, de levendbarende hagedis en vogels als de roodborsttapuit en de boomleeuwerik, leven allemaal op de heide. Ook de ringslang houdt van de heide.
Voer herkauwers nooit snoeiafval. Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Schapen worden niet zwaarder als ze in de regen staan. Dit komt omdat er in het wol van een schaap wolvet (lanoline) inzit.Door het wolvet gaat het water langs zijn vacht en blijft het niet zitten. Zo wordt het schaap niet nat.
Heide geef je best jaarlijks een snoeibeurt om ze jong en vol te houden. Gebruik hiervoor een scherpe en propere snoeischaar of heggenschaar. Winterheide snoei je best meteen na de bloei, meestal zal dit rond maart zijn. Let wel op dat er geen vorst meer voorspelt wordt!
De beste tijd voor het stekken van heide
De beste tijd om heide te stekken is aan het einde van de lente of in de vroege zomer. Dit geeft je stekken de beste kans om te wortelen voordat de winter intreedt. Kies een dag uit wanneer het bewolkt is, zodat je stekken niet uitdrogen in de felle zon.
"En dan komt de droogte daar bovenop", vertelt ze. "Heide kan op zich tegen droge en schrale grond, maar vocht is ook ontzettend belangrijk."
Heideplantjes zijn groenblijvend en kunnen prima tegen vorst.
Informatie over zomerheide
Zomerheide of, met de Latijnse naam: Calluna vulgaris, zorgt in de zomermaanden augustus en september voor flink wat kleur. Ze bloeien in talrijke tinten roze, rood, paars en wit; soms in combinatie met een opvallende bladkleur zoals de Calluna vulgaris 'Beauty Ladies Agneta'.
Kleine bloemetjes, toch heel veel kleur, dat is het geheim van winterheide (officieel: Erica carnea). Deze kleine, altijd groene heester bloeit met witte, roze, rode, paarse en goudgele bloemetjes. Die zijn vrij klein, maar omdat het er zoveel zijn, brengt winterheide toch veel levendigheid en kleur in je tuin.