Waarom is drukkleding zo belangrijk na liposuctie? Ik adviseer om gedurende 6 weken na de ingreep compressiekleding te dragen (dag en nacht). Hierdoor kan de huid aan de onderlaag gaan verkleven. Dit versnelt het genezingsproces, vermindert zwellingen en geeft een beter eindresultaat.
Na de liposuctie wordt de drukkleding (pantybroek/en of elastisch korset) meteen aangetrokken en deze moet 6 weken lang, dag en nacht worden gedragen. Deze drukkleding steunt het geopereerde gebied en drukt de huid, die na de liposuctie als het ware te groot is, stevig tegen het lichaam aan om zwelling te voorkomen.
De druk van een drukpak kan na twee weken afnemen doordat de zwelling vermindert. Voor een optimaal herstel kan het beter zijn om na verloop van tijd een maat kleiner te bestellen. Zodra de drukkleding niet meer strak genoeg zit adviseren wij u om gelijk een maat kleiner te bestellen.
Na 2 weken: draag drukkleding en begin rustig
Heb je pijn of voelt een bepaalde beweging niet goed? Doe het dan ook niet. Daarnaast is het verstandig om de eerste weken een drukpak te dragen, ook tijdens het sporten. Zo krijgt de huid goed de kans om te herstellen.
U krijgt hiervoor de afspraken mee. Na de liposuctie moet u drukkleding (een pantybroek, korset) dragen. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkleding moet u gedurende vier tot zes weken dag en nacht dragen.
Na liposuctie houdt iedereen in min of meerdere mate vocht vast. Hierin zitten ook veel afvalstoffen die we uit moeten plassen na een operatie. Het kan tussen de 2-6 weken duren voordat dit volledig is gebeurd, afhankelijk van de grootte van de operatie. Minimaal 2 liter water/ thee per dag is het advies.
Na de ingreep
Probeer op meerdere momenten gedurende de dag een rustige wandeling te maken om de bloedsomloop te stimuleren en zo erge zwelling tegen te gaan. Voor de afvoer van vocht is het aan te raden lymfedrainage behandelingen te ondergaan. In de eerste week liefst om de dag en de weken er na zo'n 2x per week.
Hoeveel zal ik afvallen (gewichtsvermindering) ? Het antwoord is : niet zo heel veel . In feite, u zal zelfs de eerste weken een beetje bijkomen, door wateropstapeling (retentie) in de behandelde gebieden. Daarna zal u wel wat afvallen, maar denk eraan, 1 liter vet weegt minder dan 1 liter water.
De massage na de liposuctie wordt uitgevoerd door middel van manuele lymfedrainage. Dit is een massage van de huid om het lymfesysteem te ondersteunen en te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat uw lymfesysteem opnieuw activeert en het overtollige vocht gemakkelijk afgevoerd kan worden.
Gedurende enkele weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, maar dit trekt na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg.
Komt het vet weer terug na tumescente liposuctie? De vetcellen die zijn weggehaald na tumuscente liposuctie komen niet meer terug. Het resultaat is dus blijvend. Als u na de ingreep weer aankomt is dat niet omdat u méér vetcellen krijgt, maar omdat de bestaande vetcellen uitzetten.
After lipomassage kan het best worden toegepast in kuurverband. Wij adviseren gemiddeld 10 tot 20 behandelingen 2 keer per week voor het beste resultaat.
Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen die pas na weken of soms maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn. Het definitieve resultaat van een liposuctie kun je pas beoordelen na zes tot negen maanden.
U dient er rekening mee te houden dat u vanaf 4 weken na de ingreep weer intensief mag bewegen en sporten, terwijl het lichaam na 6 tot 9 maanden helemaal is hersteld van de behandeling.
Met compressiekleding bent u verzekerd van het mooiste resultaat. Het dragen van compressiekleding na de operatie helpt daarnaast om spieren op hun plaats te houden. Dit vermindert zwellingen en zorgt ervoor dat vocht zich niet kan ophopen.
Liposuctie: de nadelen
Liposculptuur behoort tot de veiligste esthetische ingrepen. Er zijn ook aan deze ingreep risico's verbonden zoals een nabloeding, een infectie, problemen met de littekentjes, huidonregelmatigheden, reacties op de lokale anesthesie, een asymmetrisch resultaat of een overcorrectie.
In de dagen na de liposuctie is de behandelde huid gezwollen en heeft u bloeduitstortingen. De zwellingen en bloeduitstortingen verdwijnen meestal na enkele weken. Plaatselijk kunnen ook verhardingen van het onderhuidse weefsel ontstaan. Deze trekken doorgaans na enkele weken tot maanden weg.
De theorie is ook nooit bevestigd. Soms zie ik mensen wel dikker worden na een liposuctie-behandeling, maar als zij vervolgens weer op hun voeding letten en afvallen, dan is er niks meer aan de hand.
Met intensief sporten wacht u beter een viertal weken. U bent na 4 weken hersteld en dan kan u ook zwaar lichamelijk werk weer aan. Dankzij de positieve effecten van de lymfedrainage en de lipopanty is de zwelling na gemiddeld twaalf weken volledig verdwenen en kunt u het resultaat van de 'lipo' bewonderen.
Men kan enkele kilo's verliezen maar het is zeker geen methode om algemeen gewicht te verliezen. De reden hiervoor is dat vet op zich heel weinig weegt (1 liter vet weegt amper 500 gr).
Fabel: liposuctie is gevaarlijk
Net als bij iedere operatie, kleven er aan een liposuctie risico's. Zo heb je kans op nabloedingen of infecties. Gelukkig zijn dit zeldzame gevallen en verloopt een liposuctie meestal probleemloos. Het is dus niet gevaarlijk.
Toch wijzen de wetenschappers liposuctie niet af: 'Liposuctie is niet bedoeld om gewicht te verliezen, maar om de contouren van het lichaam te verbeteren. Ook al keerde het vet terug, die verbetering ging niet verloren. De vrouwen die meewerkten waren en zijn heel blij met het resultaat.
De meeste liposuctieartsen erkennen dat er een limiet is aan de maximale hoeveelheid vet die bij een patiënt per ingreep verwijderd kan worden. De meeste artsenverenigingen geven aan dat het maximale veilige volume aspiraat minder dan 5 liter bedraagt.
Na een liposuctie-behandeling mag je zes weken niet zwemmen of zonnen. Bij het zonnen kan door de warmte een zwelling ontstaan en kan het litteken verbranden. Er wordt aangeraden om het litteken minimaal een jaar na de ingreep goed te beschermen tegen de zon (SPF 50).
Wat doet een faja? Het dragen van een faja vermindert de kans op blauwe plekken en laat zwellingen verminderen na een ingreep. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat drukkleding genezing bevordert en huidirritatie doet voorkomen.