Shiraz, ook bekend als Syrah, is een van de meest populaire rode druivensoorten ter wereld. De druif is inheems in het Rhônedal in Frankrijk, maar is over de hele wereld geteeld, en vooral in Australië, waar het bekend staat als Shiraz en de meest aangeplante druif is.
De geschiedenis van de Syrah druif begon dus in Zuidoost Frankrijk, het Rhône gebied. In dit gebied werd (en wordt) de druif Syrah genoemd. Rond 1990 werd de Syrah populairder wereldwijd. Dit kwam omdat de wijnen uit de Bordeaux streek (bijvoorbeeld een Merlot) steeds duurder begonnen te worden.
Sheraz. Betekenis. : Liefdevolle, Zorgzame, Gedurfde, Liefdevolle en zorgzame man .
Belangrijkste verschillen tussen Merlot en Syrah De belangrijkste verschillen tussen Merlot en Syrah zijn: Merlot is een rode wijn met een medium body die meer geschikt is voor nieuwere smaakpapillen, terwijl Syrah een robuustere wijn is die geschikt is voor meer verfijnde smaakpapillen.
Syrah wijnen zijn te herkennen aan tonen van bramen, bosbessen en zwarte peper. Er is ook een duidelijk verschil tussen nieuwe en oude wereld syrah. Syrah (oude wereld) is vaak kruidig en klassieker in aroma's, terwijl shiraz vaak veel rijker proeft en een vollere body en vaak hoger alcoholpercentage heeft.
Shiraz wijn wordt ook gezien als een vrij zware wijn door het hoge gehalte zuren en tannines.
De grote, dikhuidige bessen van Shiraz staan bekend om hun kruidige, zwarte fruitsmaken en soepele tannines . De wijn wordt vaak gekenmerkt door een overvloed aan smaken. Het spectrum varieert van bosbessen, zwarte bessen en zwarte kersen tot peper, tabak en zelfs gerookt vlees.
Merlot is ook een delicate, smaakvolle, medium-bodied wijn die een betere wijn is voor beginnende proevers. Het heeft een fruitige, delicate smaak met een fluweelzacht mondgevoel en hints van bessen, pruimen en aalbessen, terwijl Shiraz een vollere, gedurfde en krachtige wijn is met aardse kwaliteiten van peper, truffel en leer .
SYRAH BIJ JE GERECHT
Gegrilde en geroosterde vleesgerechten zoals worsten of stoofpotjes smaken goed bij syrah. Vegetariër? Ga dan eens voor paddenstoelen of jonge harde kazen zoals emmentaler.
Druivensoorten die perfect geschikt zijn voor de productie van soepele rode wijn, zijn bijvoorbeeld Merlot, Pinot Noir (ook Spätburgunder, Blauburgunder of Pinot Nero genoemd) en Barbera. Deze wijnen worden bovendien overal op de wereld geproduceerd, zoals in Italië, Spanje, Oostenrijk en natuurlijk ook in Frankrijk.
Shiraz was gedurende het grootste deel van haar islamitische geschiedenis een stad die onder het soennitische regime viel. Tegenwoordig wordt de stad, net als in de meeste delen van Iran, door de sjiieten gerund. De pelgrimsoorden van vandaag de dag weerspiegelen dit.
Shiraz wijn heeft meestal een diepe donkere kleur en een volle body. Het staat bekend om zijn krachtige smaken van donker fruit zoals zwarte bessen, pruimen en kersen, vaak vergezeld van tonen van zwarte peper, chocolade, zoete specerijen en soms zelfs tabak of rokerige tonen.
jenever {de}
gin {znw.}
Wat betreft de vraag, waarom gebruiken Australië, Zuid-Afrika en sommige andere landen het woord shiraz, terwijl de Fransen dat niet doen, het is waarschijnlijk dat shiraz gewoon een verbastering is van syrah. Andere namen die voor de druif worden gebruikt zijn sérine, sérène, sira, sirac, sirah, syra en syrac .
Die rode wijnen kun je prima 1 - 3 jaar bewaren. Let op: dit geldt vanaf het oogstjaar dat op de fles staat vermeld. Heb je een 'bewaarwijn', dan hebben we het over een heel ander verhaal. Die wijnen zijn vaak niet echt lekker op het moment dat je ze koopt en hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen.
Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
De gedurfde en pittige aard van een Shiraz vraagt ook om een gedurfde kaas en past goed bij iets zouts. Je kunt Shiraz combineren met Halloumi, Gouda, Asiago, Gruyere of harde kazen zoals Pecorino, Parmigiano-Reggiano of Grana-Padano . Een bloeiende kaas als een Camembert past ook goed bij een Shiraz.
De verschillen tussen de Shiraz of Syrah
Zoals bij veel wijnen is de smaak van de wijn doorslaggevend. Waar een Shiraz vaak wat zoetere tonen aan een rode wijn geeft (waaronder zwarte bessen of pruimen), is een Syrah druif vaak strakker, met een herkenbare zweem van tabak of peper.
Als u een vleesliefhebber bent, zult u blij zijn om te horen dat Shiraz een perfecte wijn is om te combineren met rood vlees, zoals rundvlees, lamsvlees en hertenvlees . De tannines in Shiraz kunnen de rijke smaken van rood vlees aanvullen en de krachtige smaak van de wijn kan op tegen de intense smaken van gegrild of geroosterd vlees.
Cabernet Sauvignon en Shiraz wijnen hebben een andere structuur, dus het komt echt neer op persoonlijke keuze. Cabernet is vaak sterker van smaak, terwijl Shiraz vaak een zachtere en fijnere textuur heeft . De een is absoluut niet beter dan de ander, het is gewoon een kwestie van de juiste kiezen voor de gelegenheid.
Merlot is een delicate, medium bodied wijn vol van smaak. Denk aan bessen, pruimen en aalbessen, wat een fluweelzacht gevoel in de mond geeft. Terwijl Shiraz een krachtigere, vollere, gedurfde wijn is met smaaktonen van peper en truffel. Shiraz heeft een hoger tanninegehalte en is dichter dan Merlot .
Malbec en shiraz zijn beide wereldwijd geliefde wijnen en dat is niet voor niets. Malbec staat bekend om zijn volle, donkere fruitsmaken en hartige nuances (net als een pittige, vollere merlot). Shiraz wordt aanbeden om zijn rijke en sappige smaak met smaken van peper, specerijen en zoete rode vruchten.
Shiraz-druiven (ook bekend als Syrah) floreren in Australië en zijn de meest succesvolle variëteit die daar wordt verbouwd. Ze groeien door het hele land en zijn in vrijwel elke regio te zien, hoewel Barossa Valley de meest historische is en de thuisbasis is van wijnstokken die meer dan 100 jaar oud zijn.
Shiraz: Australië's populairste variëteit, Shiraz gedijt in wijngaarden door het hele land en produceert wijnen van wereldklasse. Veel Australische stijlen zijn gemaakt om vroeg te drinken, maar andere kunnen tot wel 20 jaar en langer gracieus rijpen. Rijping verzacht de wijn en maakt hem hartiger en complexer .
Hoewel Shiraz doorgaans een droge wijn is , zijn er enkele varianten van Shiraz die als dessertwijn kunnen worden genoten. Het belangrijkste verschil tussen Shiraz als droge wijn en Shiraz als dessertwijn is het restsuikergehalte. Dessertwijnen hebben een hoger restsuikergehalte, wat ze een zoeter smaakprofiel geeft.