Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels: Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten.
Heeft men tussen de vijf en tien honden, dan valt men onder de klasse 3-meldingsplicht. Men moet dus melding doen van de activiteit aan de gemeente. Wie meer dan tien honden heeft, moet een klasse 2-vergunning aanvragen bij de gemeente.
Vanaf de zomer 2021 is iedereen die een nestje honden fokt, of het er nu een van meerdere per jaar is of een toevallig oepsnestje met de reu van de buren, verplicht om een registratienummer aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Er zijn veel kosten die een Fokker moet maken gedurende het traject van bevruchting tot verkoop. Veel fokkers vallen onder de kleine ondernemersregeling en verdienen dus minder dan het minimumloon, wanneer je alle kosten aftrekt. Het uiteindelijke salaris varieert dus tussen de € 600,- en de € 2800,- per maand.
Hobby of bedrijf
Je hond of kat laten dekken en de verzorging van de pups of kittens kost tijd, moeite en geld. Vaak verdien je met de verkoop van zo'n nestje net genoeg om uit de kosten te komen. Heeft je hond of kat 1 of enkele keren zo'n hobbynestje, dan is er geen sprake van een bedrijf.
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts benadrukt dat de wet terecht streng is, in deze staat dierenwelzijn voorop zegt hij. "Particulieren die hun dier verkopen mogen adverteren, maar wel enkel in gespecialiseerde media zoals dierenmagazines. In algemene media, sociale media of of verkoopsites mag het niet.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Iedereen mag per jaar een paar nestjes fokken met zijn hond zonder dat hij of zij een beroepsfokker is. Als je een beroepsfokker bent, moet je voldoen aan allerlei eisen. Zo moet je bepaalde hoeveelheid ruimte ter beschikking hebben voor de dieren die je fokt.
Hobbykweker: Persoon die ten minste twee vrouwelijke fokdieren houdt en die per jaar niet meer dan tien nesten verhandelt. Mag advertenties plaatsen op zoekertjeswebsites mits vermelding van zijn erkenningsnummer en met inachtneming van de overige voorwaarden voor publiciteit.
Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden
U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.
De stelregel is dat de mogelijkheid er altijd moet zijn om honden per 2 te houden, ook al is dat uiteraard niet altijd het geval! Als pension zal het in de praktijk dus vaak het makkelijkst zijn om de kennelgrootte niet kleiner te maken dan (1 + 2) x 1,5 = 4,5 m2.
Voor de grootste kans op een geslaagde dekking kun je haar het beste twee keer laten dekken: tussen de 9e en de 11e dag en tussen de 11e en de 13e dag van de loopsheid.
Waar moet een fokker aan voldoen
De criteria waaraan je als kennelnaamhouder van de Raad van Beheer moet voldoen, hebben betrekking op het welzijn en de gezondheid van je honden, behoorlijke huisvesting, verantwoorde leefomstandigheden voor moederhond en pups, en een correcte administratie van de fokkerij.
Afhankelijk van het eindgewicht van de pups zijn de kosten variabel, je moet opgeteld rekenen op een bedrag uiteenlopend van 1000 – 3400 euro. Hierbij zijn erfelijkheidsonderzoeken en drachtdiagnose achterwege gelaten. Een nest pups fokken is duur en er gaat heel veel tijd in zitten.
Met productierechten kunt u een maximaal aantal pluimvee en varkens houden. Als particulier heeft u deze rechten niet nodig. Er is wel een maximum dat u mag houden: per jaar niet meer dan 250 pluimvee-eenheden en/of 3 varkenseenheden.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Daarom zijn er regels voor de identificatie en registratie (I&R) van dieren. Zo moet u runderen, varkens, schapen, geiten, paardachtigen, maar ook honden registreren. Ook als u deze dieren als hobby houdt. Ze krijgen bijvoorbeeld een (oor)merk of chip.
In Nederlandse huishoudens is het aantal honden en katten (respectievelijk 1,5 en 2,6 miljoen) al jaren stabiel. Een op de vijf huishoudens heeft een hond en bij een kwart verrijken katten het huis.
De eekhoorn kan zowel buiten als binnen gehouden worden. Dit dier heeft veel ruimte nodig, dus een grote kooi zoals een volière of traliekooi is een must. Voorzie een verblijf van minimaal 80 x 50 x 120 cm (lengte x hoogte x breedte). Een groter verblijf is altijd beter en kan leiden tot meer variatie in het gedrag.
Je moet die sites meiden als de "pest". Als bij broodfokkers hondjes onverkoopbaar blijken te zijn, gaan ze op de schroothoop, letterlijk of figuurlijk. Figuurlijk betekent dan: voor een 'rotprijsje' weg.
De Raad van Beheer biedt cursussen aan (o.a. via kynologische verenigingen) voor iedereen die zich met honden bezig houdt. Wil je een hondenkennel starten dan is het raadzaam een dergelijke cursus te volgen: Kynologische Kennis 1 (KK1) Kynologische Kennis 2 (KK2)
Een hond moet minstens 8 weken oud zijn vooraleer hij verkocht of weggegeven mag worden. Een hond mag je niet verkopen of (gratis) weggeven zonder chip (identificatie) en registratie. De registratie gebeurt in een centrale databank die beheerd wordt door DogID.