Het roken van elektronische sigaretten, ook wel vaping genoemd, kan zelfs zonder nicotine in het hart en de bloedvaten schaden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Pennsylvania.
Hierdoor komen de medicijnen direct in je longen terecht. Het is belangrijk dat je goed inhaleert, want alleen dan komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in je longen. Je arts of longverpleegkundige laat je zien hoe je dat doet. Als je niet goed inhaleert, komt het medicijn bijvoorbeeld in de keel terecht.
Door de hoge pH-waarde wordt echter ook meer nicotine via het mondslijmvlies opgenomen. Ook zonder inhaleren krijgen sigarenrokers dus nicotine binnen, maar dan via de mond.
Er zijn twee manieren waarop u de damp van uw elektrische sigaret kunt inhaleren: Mouth to Lung en Direct Lung.
Hierbij wordt de damp van de e-sigaret eerst in de mond ingeademd, waarna deze over de longen kan worden geïnhaleerd. Deze manier van dampen is vergelijkbaar met het roken van een tabaksigaret. MTL wordt gecombineerd met een coil weerstand van 1 ohm of hoger en een e-liquid met minimaal 50% PG.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Wees hierbij voorzichtig dat u niet de rook in een teug naar uw neus brengt, laat deze eerst in uw mond rondcirkelen, dit daar de neusmembramen de meeste nicotine opnemen. Hierdoor raden wij het u niet aan om de rook via uw neus uit te ademen.
Sigaren zijn niet gezonder dan sigaretten. Je rookt vaak wel minder sigaren per dag dan sigaretten, maar sigaren bevatten veel meer tabak dan sigaretten. Sigaren produceren meer rook en het roken duurt langer. De rook van sigaren is minstens net zo schadelijk als die van sigaretten.
Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid.
volg deze eenvoudige stappen bij het inhaleren van een mond-naar-long vape: Trek langzaam aan het uiteinde van het apparaat om de dampproductie te activeren. Zuig de damp in je longen zoals je zou doen bij het inademen van een sigaret. Houd de damp in uw longen vast zodat de nicotine in uw systeem kan worden opgenomen.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Inhaleer je sigaret.
De meest gangbare manier is om je mond af te sluiten voor lucht, dan lucht in je mond (niet in je longen) te zuigen, de rook daar eventjes vast te houden, en dan normaal via je mond te inhaleren, waardoor je de (nu afgekoelde) rook in je longen zuigt.
Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat het gebruik van de e-sigaret en de shishapen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zowel e-sigaretten als shishapennen kunnen in combinatie met de bijbehorende dampen leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Hierin vonden ze aanwijzingen dat e-sigaretgebruik het risico op symptomen van luchtwegaandoeningen verhoogt: chronisch hoesten, vorming van slijm en bronchitis. En dat vapen een negatief effect kan hebben op de cellen en de fysiologie van de longen en het immuunsysteem.
Dampen is vele malen minder slecht dan roken
Bij de verbranding van de traditionele sigaret komen ongeveer 4000 verschillende gassen vrij, waarvan er zeker 40 bewezen schadelijk en kankerverwekkend zijn. Deze schadelijke gassen komen bij het dampen niet vrij, waardoor het overduidelijk minder ongezond is.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd. Maar: ook al is de nicotine na maximaal een week uit je lichaam, de behoefte aan een sigaret is dat niet.
Hoe werkt elektrisch roken? Als de gebruiker op het mondstuk zuigt zal er een sensor aangaan die het verwarmingselement activeert. Deze zal ervoor zorgen dat een gearomatiseerde vloeibare oplossing die in het mondstuk wordt gehouden, verdampt. De persoon "vapet" of inhaleert de damp.
Anders dan bij sigaretten behoor je de waterpijp niet over je longen te roken. Vergelijk het met het roken van sigaren. De fruitige lucht vult je wangen, waarna het via je mond of neus je lichaam verlaat. Voor de waterpijp gebruik je speciale pijptabak met fruitsmaak.
Teer kan leiden tot bronchitis, longemfyseem, longkanker en keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker. Koolmonoxide leidt tot verminderde conditie, aderverkalking, hartklachten (Angina pectoris, hartinfarct), herseninfarct en hersenbloeding. Nicotine leidt tot verslaving en een verhoogde bloeddruk.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Bij een grootschalig Brits onderzoek werd geconcludeerd dat de e-sigaret 95% minder schadelijk is dan een gewone sigaret. Volgens de onderzoekers brengen e-sigaretten risico's met zich mee, maar zijn deze in vergelijking met tabak niet noemenswaardig (2).