Deze tuinplant bloeit van november tot en met maart. De bladeren van de kerstroos zijn donkergroen en hebben een leerachtige structuur. De plant is winterhard en trekt zich niks aan van sneeuw of vorst. Je kunt de kerstroos in zowel de grond als in een pot planten.
Kerstrozen (Helleborus) De kerstroos, ook wel nieskruid genoemd, is met haar bloei van december/januari tot maart/april een highlight in dit verder niet zo kleurrijke tuinseizoen.
Na de bloei van de kerstster (poinsettia; Euphorbia pulcherrima) wordt de plant gesnoeid. Meestal op 10 tot 15 cm hoogte. Daarbij gaat de plant bloeden (er komt wit vocht uit). Dat bloeden wordt gestopt met wat houtskoolpoeder op de snoeiwonden.
De kerstroos is goed winterhard en houdt van voedzame grond en halfschaduw. Een zonnige plek kan hij ook wel aan, zolang hij maar voldoende voeding en water krijgt. Schoffel of schep in het voorjaar en eventueel nog een keer in oktober wat gedroogde koemestkorrels door de grond aan de voet van de Helleborus.
Hij heeft in de zomer geen bloemen maar het blad blijft mooi. Je hoeft dus bang te zijn voor een lege plek in de border. Je moet er wel rekening mee houden dat een Helleborus in de zomer kwetsbaar is. Omdat de plant afkomstig is uit koelere streken, verdraagt hij zomerhitte en droogte niet zo goed.
Groei en bloei
De Kerstroos staat het best op een plekje met halfzon en in grond met lekker veel kalk! Ook houdt de Kerstroos niet van te natte voeten. ð§Dus je hoeft hem zelf geen extra water te geven. Het is verstandig om ongeveer 8/9 planten per vierkante meter te plaatsen, dan heeft hij genoeg ruimte om te groeien.
Helleborus bloeit van januari tot in april.
De plant kan korte koude periodes misschien wel verdragen, maar toch moet je voorzichtig zijn als je lang van de plant wilt genieten. Ten laatste in september heeft de plant minimaal 12 uren in het donker nodig zodat ze in de winter opnieuw kan gaan bloeien.
Als de wortels uitdrogen, laat de plant haar bladeren vallen. Maar als ze daarna weer water krijgt, herstelt ze zich meestal. Bij te veel water is de kerstster minder vergevingsgezind: de bladeren worden geel en vallen af, de wortels beginnen te rotten en in het ergste geval geeft de plant compleet de geest.
'Christmas Carol' bloeit dus volop met Kerst, vandaar de naam kerstroos. Hoewel het eigenlijk een tuinplant is, kan 'Christmas Carol' ook heel goed in een sierpot in huis staan.
De kerstroos is een tuinplant die schitterend bloeit in de wintermaanden. In deze koudere periode zal de kerstroos de aandacht trekken in jouw tuin. De kerstster, daarentegen, is juist een kamerplant die binnenshuis schittert in allerlei verschillende kleuren, waaronder dieprood.
Je kunt er maandenlang van genieten. Het bijzondere van Christmas Feelings kerststerren is dat ze na verloop van tijd niet of nauwelijks gaan strekken. Ze blijven beter compact dan veel andere kerststerseries.
Als de planten in een laag met water staan dan krijgen de wortels niet genoeg lucht en zullen ze afsterven. Te weinig water zorgt juist weer voor uitdroging waardoor de plant er veel minder lang mooi uit zal zien. Een goede oplossing is een slim watergeefsysteem zoals de Chrysal Aqua Pad of de Aquastick.
De kerstroos is goed winterhard en houdt van voedzame grond en halfschaduw.Een zonnige plek kan hij ook wel aan, zolang hij maar voldoende voeding en water krijgt. Schoffel of schep in het voorjaar en eventueel nog een keer in oktober wat gedroogde koemestkorrels door de grond aan de voet van de Helleborus.
Kerstrozen zijn tuinplanten en voelen zich in de tuin definitief beter. Als ze in de vroege winter als bloeiende potplant gekocht worden, kan ze tot de lente als balkonplant worden gehouden.Daarna is het aan te raden ze op een geschikte plaats in de tuin te planten.
Zet de plant in de halfschaduw. Van oorsprong is het een bosplant, die graag in de luwte van bomen staan. Ook een beschutte plek uit de wind is beter. In de winter kan de plant volle zon verdragen, bijvoorbeeld omdat er geen blad in de omliggende bomen zit, in de zomer is halfschaduw of schaduw beter.
Je kan een kerstster gemakkelijk vermeerderen via stekken.
Het snoeien van kerstrozen kan niet alleen de bladeren maar ook de bloemen betreffen. Enerzijds worden ze soms gebruikt als compacte snijbloemen voor de vaas of bloemstukken, of ze worden teruggesnoeid om te voorkomen dat ze zichzelf uitzaaien.
Vergeleken met de bomen om de Helleborus heen is de plant maar klein. Dit betekent dat de winterbloeier in de zomer het grootste gedeelte van de dag in de schaduw staat. In het najaar en de winter, wanneer de bomen hun blad verliezen staat de Helleborus in de zon of halfschaduw.
Kerststerren horen bij Kerst. Zet ze op een lichte plek, maar niet in de volle zon. De wilde kerstster die Euphorbia pulcherrima heet, komt oorspronkelijk uit Mexico.
Kerstster verzorging
De plant kan slecht tegen lage temperaturen en moet daarom altijd in een ruimte staan waar de temperatuur rond de 18 a 22 graden ligt.
Geef een kerstster een gemiddelde hoeveelheid water. De grond mag licht vochtig blijven, maar de bovenkant van de aarde moet wel opdrogen tussen de gietbeurten in.
Water geven van de Helleborus orientalis
De kerstroos heeft niet veel water nodig, zorg dat hij in het najaar niet te nat komt te staan. In de zomerperiode dien je hem wel tijdig van wat water te voorzien zodat hij niet te droog komt te staan.
Helleborussen zijn bosplanten en gedijen het best in de halfschaduw. Helleborus houdt ook van grond die niet te nat is. Alleen Helleborus argutifolius kan volle zon verdragen. Als bemesting gebruik je het best organische meststof zoals beendermeel, koemest of een andere samengestelde meststof van bijvoorbeeld Ecostyle.
De Helleborus orientalis wordt wellicht zo genoemd omdat ze wat later en langer bloeit dan de Helleborus niger, de kerstroos. Die lange bloeitijd is misschien ook wel haar sterkste troef.”