Philadelphus, beter bekend als de boerenjasmijn, is een geweldige struik voor de vroege zomer. Vrijwel alle soorten bloeien in mei – juli en zijn dan bedekt met massa's heerlijk zoetgeurende, witte of roomwitte bloemen in lossen tuilen.
De bloemen bloeien van begin mei tot en met juni. De bloemen zijn stervormig en hebben een heerlijke vanille –achtige geur.
Philadelphus coronarius of Boerenjasmijn is een witbloeiende struik met een overvloedige bloei. De struik is goed winterhard en wordt ongeveer 2 m hoog en breed. Zorg er bij het planten dus voor dat er voldoende ruimte beschikbaar is voor de struik.
Is de boerenjasmijn groenblijvend in de winter? Nee, de boerenjasmijn (Philadelphus) is niet wintergroen, de struik is bladverliezend in de winter.
Deze struik groeit breeduit tot 1,5 m en wordt 0,75 m hoog. De bloemen zijn half of geheel gevuld en crèmewit. Philadelphus Lemoinei is geschikt voor een haag. De bladeren zijn klein, enkele en wit en geuren verrukkelijk!
Na de bloei vormt de winterjasmijn het blad, waardoor deze ook in het voorjaar mooi groen is. Direct na de winterbloei kan de jasmijn in model gesnoeid worden. Knip de oude en uitgebloeide takken weg, maar laat de nieuwe scheuten zitten. Deze zullen in de winterperiode weer zorgen voor een nieuwe bloei.
Het bekendste is de boerenjasmijn, die inheems is in de Kaukasus en in Zuidoost-Europa. Hij groeit binnen enkele jaren uit tot een ca. 3 meter hoge en net zo brede struik.
Boerenjasmijn maakt lange takken die gaan doorhangen. Op het hoogste punt van die takken komen het volgende jaar korte scheuten waar de bloemen op verschijnen. Als je die lange doorhangende twijgen inkort heb je geen bloei. Schaduw heeft ook een negatieve invloed op de bloei; hoe minder zon, hoe minder bloemen.
Deze bloeiende heester staat graag in de zon of halfschaduw, maar kan eventueel ook in de schaduw staan. Hoe minder zon de heester vangt, hoe minder bloemen eraan zullen komen. De grond kan het best vochtig zijn (maar wel waterdoorlatend),zeker als de heester in de volle zon staat.
Philadelphus - Boerenjasmijn
Van mei tot juli zorgt deze plant echt voor een weelde aan bloemen. Ook deze jasmijn ruikt heerlijk, een frisse citrusgeur verspreid zich tussen de witte bloemen. Dit trekt niet alleen mensen maar ook veel dieren en insecten naar de plant.
Van Philadelphus coronarius (boerenjasmijn) plant u er 1 per strekkende meter.
Zowel in de zomer als in de winter kunt u de boerenjasmijn stekken. Gaat u voor een zomerstek, laat dan altijd een klein blaadje aan de stek zitten. In de vroege zomer neemt u stekjes van scheuten die in dat jaar gevormd zijn, in de winter neemt u een houtachtige tak.
Philadelphus coronarius
Deze struiken werden van oudsher veel in boerderijtuinen geplant. Hier komt dus de Nederlandse naam boerenjasmijn vandaan. P. Coronarius is ook de enige soort die inheems is in Europa.
Klimmer tot grote hoogten
Met wat ondersteuning kun je haar laten groeien langs een schutting of muur. Bijvoorbeeld door de ranken te bevestigen langs draden of aan een klimsteun, eventueel in een waaiervorm. De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken.
Deze zijn veelal wit met een licht gele kern. Bepaalde jasmijnsoorten hebben bloemen in zachte kleuren als roze, lila of geel. Sommige jasmijnsoorten verliezen 's winters hun blad waar andere soorten juist de hele winter groen blijven. Het best groeit de jasmijn op een zandige, doorlaatbare bodem.
Als u de Jasmijn in 3 jaar verjongt, kunt u in het eerste jaar 1/3 van de takken snoeien. In het tweede jaar snoeit u dan de helft van de takken die in het eerste jaar zijn blijven staan. In het derde jaar snoeit u de resterende takken. Snoei in principe ook in het tweede jaar van binnenuit.
De jasmijn snoei je in het voorjaar als de vorst voorbij is. Een verwilderde plant heeft extra snoei nodig om verjongd te worden. Gedurende het seizoen kan je voor vormbehoud wat licht snoeiwerk doen. Er zijn tegenwoordig meerdere variëteiten van de jasmijn te koop, waaronder cultivars met gele bloemen.
Toscaanse Jasmijnen hebben nog een voordeel: de bloei houdt maanden aan (van mei tot september), ze zijn groenblijvend (wintergroen) en zijn zo vorstbestendig dat ze gewoon in de tuin geplant kunnen worden.
Toscaanse Jasmijn in de winter
Sterjasmijn behoort tot de groenblijvende klimplanten: het behoudt zijn sterke, groene bladeren het hele jaar door zodat de tuin om muur er ook in de winter groen uitziet!
Als er in het voorjaar scheuten met bruine bladeren aan de jasmijn zitten, dan komt dit door vorstschade. De takken met bruine bladeren kun je na deze vorstschade in het voorjaar helemaal afknippen. De sterjasmijn zal na het snoeien bijna altijd weer opnieuw uitlopen.
Boerenjasmijn is niet giftig, ook niet voor huisdieren.