Onze bieren bevatten gluten, maar het glutengehalte is laag.
Jupiler is het best verkopende bier in België, het 'land van het bier'. De bitterzoete pils wordt gebrouwen met de beste ingrediënten (mout, maïs, water, hop en gist), volgens een onberispelijk vakmanschap.
De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) raadt het drinken van bier zonder glutenvrij logo af. Weliswaar ondervinden sommige patiënten geen klachten bij het drinken van bier, maar het is niet met zekerheid te zeggen dat bier geen gluten bevat.
De gedachte die is ontstaan dat Corona glutenvrij zou zijn, komt waarschijnlijk omdat de Corona die in Mexico wordt verkocht, gemaakt is op basis van mais en dit is wel een glutenvrij graan. Deze variant is echter niet in Nederland in de verkoop. Corona is dus niet glutenvrij omdat er gerst inzit!
De meeste bieren zijn niet glutenvrij, tenzij ze specifiek gedeglutiniseerd (ontdaan van gluten) zijn, of gemaakt op basis van glutenvrije (pseudo)granen. Toch zijn een aantal bieren, zoals Duvel, zó laag in gluten dat ze onder de wettelijke grens van 20ppm liggen, en in principe als 'glutenvrij' mogen gelabeld worden.
Zowel een origineel Heineken® biertje als Heineken 0.0 zijn niet glutenvrij en hebben een glutengehalte van iets meer dan 20 mg per kg, dit is iets meer dan 0,002%.
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en spelt. Tarwe en gerst zijn grondstoffen van bier, en ook al blijven er na het brouwproces nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over, toch is het niet uitgesloten dat bier nog sporen van gluten bevat.
Gluten zijn onoplosbaar in water, maar oplosbaar wanneer er zout, zuur of base wordt toegevoegd. Om gluten van het keukengerei te verwijderen, kan je deze eerst afspoelen met koud water en vervolgens naspoelen met heet water. Het warme water zal het deeg, dat gevormd wordt door gluten, oplossen.
GLUTENVRIJ BIER BIJ GALL & GALL
Mongozo Premium Pilsener is het eerste glutenvrije pils ter wereld. Het is trouwens ook het eerste fair-trade pils ter wereld.
Jupiler Blue is een dorstlessende en verfrissende pilsener. Het heeft die bekende bitterzoete smaak van Jupiler. Met 3,3% alcohol heeft Jupiler Blue minder alcohol dan de reguliere pils.
Jupiler is een Belgisch pilsbier met een marktaandeel van zo'n 40% (2019) in het eigen land. Het bier wordt gebrouwen door brouwerij Piedbœuf (onderdeel van Anheuser-Busch InBev) in het plaatsje Jupille-sur-Meuse, een deelgemeente van Luik.
Bierbrouwerij AB InBev in het kort
We voeren sterke lokale en internationale merken, zoals Jupiler, Hertog Jan, Dommelsch, Leffe, Hoegaarden en Beck's.
Ook als je glutenvrij moet eten en drinken kun je genieten van een biertje! Er komen namelijk steeds meer glutenvrije alternatieven op de markt! Er zijn verschillende merken die glutenvrij bier aanbieden. Sommige bieren worden gebrouwen van glutenvrije grondstoffen, zoals bijvoorbeeld gierst of teff.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt.
#3: verlichting van darmklachten
Het is logisch om glutenvrij te eten bij glutensensitiviteit en coeliakie. Maar ook bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of winderigheid kan een glutenvrij dieet uitkomst bieden. Deze soms onverklaarbare klachten worden vaak bestempeld als prikkelbaar darm syndroom (PDS).
Gluten zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Een glutenvrij dieet is helemaal vrij van deze granen. Graanproducten zijn bijvoorbeeld brood, pasta, muesli en pizza. Lees het etiket op de verpakking voordat u een voedingsmiddel koopt of gebruikt.
Wil je aan de slag met een glutenvrij dieet, dan is het goed om te weten wanneer je echt effect zult hebben. Volgens diëtisten kunnen de effecten bij glutensensitiviteit snel merkbaar zijn. Wel wordt het aangeraden om het dieet minimaal 6 weken te volgen om de resultaten eerlijk te kunnen beoordelen.
Mensen met een glutenallergie, gluten-intolerantie of coeliakie mogen absoluut geen gluten consumeren. Wat mogen zij dan wel drinken op de vrijmibo? Wijn, champagne, cider, port en sherry zijn allemaal over het algemeen glutenvrij, omdat deze producten van druiven of ander fruit worden gemaakt.
De gluten veroorzaken bij mensen met coeliakie een overgevoeligheidsreactie in de darm. Door die overgevoeligheidsreactie raakt het slijmvlies aan de binnenkant van de darm beschadigd. Voedingsstoffen kunnen dan minder goed worden opgenomen. Er ontstaan darmklachten, zoals buikpijn en diarree.
In rijst zit géén gluten. Alle soorten rijst, en ook veel andere producten van Lassie, zoals quinoa en peulvruchten, geven dus geen problemen als je niet tegen gluten kan. Twijfel je?
Hop is glutenvrij.
Hop is geen graansoort, maar een kruid. Er zijn dus geen gluten aanwezig in hop.
Als een radler alcohol bevat is het wel een stuk minder alcohol. Normaal is de verhouding bier en limonade 50% om 50% maar sommige fabrikanten kiezen voor 60% bier. Voor de limonade wordt vaak citroenen gebruikt. De fruitbieren en de radler die we verkopen zijn uiteraard glutenvrij net zoals al onze andere bieren.