Marokko, officieel het Koninkrijk Marokko is een land in noordelijk Afrika. Het ligt aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de Westelijke Sahara.
Het is algemeen aanvaard dat Marokko een Arabisch land is. De officiële taal van Marokko is Arabisch en de overgrote meerderheid van de bevolking is moslim. Marokko heeft sterke culturele en historische banden met de Arabische wereld en heeft door de geschiedenis heen een belangrijke rol gespeeld in de regio.
Marokko heeft (exclusief het geannexeerde gebied, zie hieronder) een oppervlakte van 446.550 km² waarvan 250 km² water. Er zijn landgrenzen met Algerije, Mauritanië, Spanje (de enclaves Ceuta en Melilla) en het geannexeerde gebied; de totale lengte van deze grenzen bedraagt 2.017.9 km.
Al 80.000 jaar voor Christus leefden er mensen in Marokko, of Mauretania, zoals het vroeger heette. De Romeinen waren een van de eerste volkeren die het gebied veroverden. Zij werden verdreven door de Arabieren die rond 700 er de islam kwamen verkondigen.
Naast de economisch belangrijke fosfaatmijnen heeft Marokko de grootste zilvermarkt van Afrika. De kern van industriële activiteiten van het land is Casablanca, de economische hoofdstad. Tanger profileert zich dankzij investeringen steeds meer als de industriële hoofdstad van het noorden.
Marokko is niet extreem duur, maar ook niet supergoedkoop. Het is een relatief welvarend land in Afrika en dat zie je terug in de prijzen. Toch is Marokko nog steeds goedkoper dan Nederland.
De pure armoede in Marokko is ook relatief laag. Zo'n 1 procent van de bevolking heeft dagelijks minder te besteden dan 2,15 dollar, de internationale maatstaf van armoede. Over Libië is totaal onbekend hoeveel inwoners onder de armoedegrens leven.
Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim, bijna alle tradities en ceremonies bij geboortes, huwelijken, begrafenissen en andere sociale gebeurtenissen zijn geënt op islamitische gewoonten. De overige twee procent zijn christenen (afstammelingen van voormalige Europese kolonialisten) en joden.
Tot het jaar 681 was de voertaal in Marokko het Tamazight, de taal van de Berbers. Deze taal ontstond vanuit verschillende dialecten van de stammen uit de Sahara. De grootste stam die momenteel nog steeds het echte Berber-dialect spreekt is de Toeareg.
In januari 1943 besluiten de geallieerden op een conferentie in de Marokkaanse stad Casablanca om ook Marokkaanse soldaten in te zetten voor de bevrijding van Noord-Afrika en Europa. Deze Marokkaanse soldaten worden onderdeel van het Vrije Franse leger, onder leiding van generaal De Gaulle.
De Rifoorlog, werd van 1920 tot 1927 uitgevochten tussen Spanje (later bijgestaan door Frankrijk) en de Rif-Republiek. Deze guerrillaoorlog had als doel de onafhankelijkheid van het gebied. Mohammed Abdelkrim El Khattabi wist de Riffijnse stammen te verenigen en leidde de strijd in de Spaanse Zone van Noord-Marokko.
Sidi Mohamed ben Hassan el-Alaoui (Arabisch: محمد السادس بن الحسن, Muḥammad as-sādis b. al-Ḥasan) (Rabat, 21 augustus 1963) is sinds 1999 onder de naam Mohammed VI de koning van Marokko. Hij is een telg uit de Alaoui-dynastie, die sinds 1666 van vader op zoon over Marokko regeert.
Rabat heeft vele parken, ambassades en regeringsgebouwen, monumenten en boulevards. Daar de koninklijke familie hier woont zijn er ook vele paleizen en moskeeën. Het Konkinlijk Paleis, de officiële verblijfplaats van Koning Hassan II, is een luxueus complex gebouwd op de ruïnes van een 18de eeuws paleis.
De Marokkaanse staatsgodsdienst is de soennitische islam. Zo'n 98 procent van de bevolking is moslim.
De officiële taal van Marokko is het Standaard Arabisch. Het Arabisch heeft een eigen alfabet en schrift.
Criminaliteit komt voor in heel Marokko. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. In toeristische gebieden zoals in de stad Marrakesh zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer werden van overvallen en diefstal.
Hallo zeg je in het Marokkaans als 'Salaam'. Vaak wordt het als zodanig afgekort. Volledig zeg je echter: 'Essalamoe Alaikoem'.
Marokko staat bekend om zijn gevarieerde woestijnlandschappen, die tot de mooiste ter wereld behoren. Maar het land bestaat uit meer dan alleen dorre woestijnen. De fascinatie van Marokko ligt in zijn diversiteit. U vindt in dit land zelfs aantrekkelijke wintersportplaatsen.
Marokko. De Marokkaanse bevolking bestaat voornamelijk uit Berbers en Arabieren. Hoewel Rabat de hoofdstad is (1,4 miljoen inwoners), is het beroemde Casablanca veel groter (3,5 miljoen inwoners).
Fez is voor gedurende lange tijd de hoofdstad van Marokko geweest. Pas in 1073 werd deze verplaatst naar Marrakech. Fez is een stad die je mee terug neemt naar het verleden van Marokko. Het laat je ervaren hoe het leven er 1000 jaar geleden uitzag in Marokko.
Eten in Marokko: Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Tajine is een stoofpot van aardappelen, verscheidene soorten groenten en vlees in de gelijknamige aardewerken schotel, waarbij een hoge keramische kegel op een ronde schaal staat.
In Marokko gelden geen strenge kleding regels, wel wordt het gewaardeerd als je kleding draagt die niet te bloot is. Vooral voor vrouwen is het respectvoller om jezelf te bedekken. Kleding die de benen en schouders bedekken zijn genoeg. Tip: neem wat lossere broeken mee en combineer deze met een leuk T-shirt.
Marokko. In Marokko is polygynie toegestaan, maar polyandrie niet. Sinds de invoering van de nieuwe Mudawana (familiewet) van 2003/2004 kan een man alleen met een tweede vrouw trouwen onder de volgende voorwaarden: er is een uitzonderlijke en objectieve rechtvaardiging voor de polygynie.
Marokko. Het minimumloon in Marokko bedraagt ~$291,29 (2.828 Marokkaanse Dirham) per maand.