Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart. Vocht kan ervoor zorgen dat dadels snel bederven en als je de dadels niet goed verpakt, kunnen ze juist weer uitdrogen – waardoor ze gewoonweg niet meer lekker zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Let hierbij wel op dat verse dadels het best in de koelkast bewaard kunnen blijven. Vanwege de lagere temperatuur binnen een koelkast blijven de dadels langer vers. Check daarnaast of de voorraadkast droog, donker en koel is. Hoe warmer de temperatuur, hoe slechter dit is voor de dadels.
Voorverpakte dadels hebben een tht-datum op de verpakking. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Verse dadels kun je ongeveer twee dagen bewaren als je ze in een luchtdichte verpakking bewaart. Gedroogde dadels zijn wel maandenlang houdbaar, maar worden wel steeds iets minder lekker.
Medjoul dadels bevatten natuurlijke mineralen als kalium, magnesium, fosfor en calcium, ze zijn dus niet alleen lekker maar bevatten ook nog eens voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten Medjoul dadels ook nog eens een goede dosis aan vitamine.
Bewaartip. Gedroogde dadels zijn zeer lang houdbaar. Men kan ze tot zes à negen maanden houden mits ze koel bewaard zijn bij een temperatuur tussen 12 en 15 °C.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
Zwarte schimmel (Aspergillus spp.)
Het ziet eruit als een zwart poeder dat zichtbaar is aan de binnenkant van de dadel.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
De voordelen van dadels
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit. Door een kleine portie te eten, krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je fructose-inname.
Medjoul dadels zijn enorm gezond. De bodem waarop dadels geoogst worden heeft een impact op de voedingsstoffen die aanwezig zijn in de vruchten. Meerdere soorten vitamines zijn in deze vrucht aanwezig: A, B2, B3, B5, B11 en K. Daarnaast is choline aanwezig in deze dadel.
Dadels zijn geen bijzonder kwetsbaar voedingsmiddel. Door hun hoge suikergehalte zijn ze echter bijzonder kwetsbaar voor schimmels en gisten, en ook voor de larven van motten en kevers.
Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Waar is dat verlossende antwoord?!?! vieze vingers te voorkomen....? Dadels zijn vies!! denk dat het voor de decoratie is.
Medjool dadels zijn de vrucht van de “Phoenix dactylifera”, de dadelpalm. Er zijn veel variëteiten die tot deze familie behoren. De bekendste rassen zijn Deglet Nour, Medjool en Halawi. De dadel variëteit Medjool werd erg populair vanwege zijn intense zoete smaak, grootte en zachte, sappige textuur.
Hoeveel dadels mag je per dag eten? Als we de Hadith volgens Al-Boechâri moeten geloven, is zeven het magische aantal dadels dat je per dag moet eten. Dit zou voorkomen dat je ooit last krijgt van 'gif noch zwarte magie'. Tegenwoordig wordt aangeraden om maximaal drie tot vijf dadels per dag tot je te nemen.
Dadels zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol stoffen die zorgen voor een gezond lichaam. Dadels zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen en helpen bij problemen als constipatie, diarree en andere darmklachten.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
Week de dadels eerst in warm water zodat ze zacht worden. Als je de grote zachte dadels gebruikt, worden ze zachter en beter te gebruiken voor deze repen.
Verse dadels moeten gaaf zijn en geen natte plekken hebben. Gedroogde dadels horen nog steeds zacht te zijn. Harde exemplaren liggen al te lang.
Giet kokend water over de dadels en laat 10 minuten wellen om ze zacht te laten worden. Klop boter, suiker en vanille-essence tot een licht en luchtig geheel.