Wortels kun je in de koelkast 3 tot 5 dagen bewaren, en in de kelder 2 tot 4 dagen. Winterwortelen kun je zelfs tot wel 3 weken in de koelkast bewaren, maar dan wel droog bewaren. Gekookte wortels kun je in de koelkast, in een afgedekt bakje, nog 2 dagen bewaren.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
De tweede optie is om de wortels van tevoren te schillen, maar nog niet te garen. Bewaar je geschilde wortels in vershoudfolie. De wortels kunnen iets lichter worden van kleur doordat je ze bewaart.
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers! Een krop sla kun je een aantal dagen langer bewaren door hem in vochtig keukenpapier te wikkelen en in de koelkast te bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De wortels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook.
Wortels kun je in de koelkast bewaren, maar dan niet in een afgesloten plastic zak. Dan kunnen de wortels namelijk vrij snel gaan rotten. Bij voorkeur dus los in de groentelade. Je kunt wortels ook in de kelder of in een vorstvrij schuurtje bewaren, bij een temperatuur van maximaal 15 graden.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Als groente verpakt zijn kun je ze het beste in de verpakking laten zitten. Groenten die zijn gesneden dien je altijd in de koelkast te bewaren. Dit kan het beste in de groentelade, of bovenaan in de koelkast. Hier is de temperatuur het meest constant.
Zo kun je bijvoorbeeld groenten op voorhand snijden of groenten grillen in de oven en die zo makkelijk meegeven. Hetzelfde geldt voor heel wat fruitsoorten. Sowieso blijven de meeste groenten wel tot drie dagen fris en knapperig in de koelkast, maar niet elke groente bewaar je best op dezelfde manier.
Bewaar je gesneden groenten in een bokaal met water. De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
De waspeen moet frisoranje zijn, zonder donkere plekken. Je kunt waspeen na aankoop 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Bij alle groenten betekent rotting, schimmel of een vieze geur: niet eten. Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Zoals we al schreven worden de groenten vaak ruim voordat je het koopt gesneden. Dat betekent ook dat je de groente dan wel meteen moet invriezen. Na een dag invriezen, of nog laten, raden we af. De groente heeft dan zoveel vitaminen en dergelijk verloren dat het invriezen eigenlijk geen zin meer heeft.
Allereerst: de groentela in de koelkast is de ideale bewaarplaats voor verse groente. In de groentela leg je bladgroente zoals sla en andijvie, maar ook koolsoorten. Zo adviseren we je bloemkool, broccoli en spruiten in de koelkast te bewaren. Ook prei en bleekselderij hebben het liefst een mooi plekje in de koelkast.
Bewaar een aangesneden komkommer in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
Snijd de roosjes eraf, besproei ze met water, rol ze in keukenpapier en leg ze in de koelkast. Maak de broccoli niet te nat, dat bevordert de groei van schimmel.
Volgens Lottie is die slapheid namelijk te wijten aan uitdroging. Stop je je slappe wortelen enkele minuten in een glas water, dan is de kans groot dat ze zo goed als nieuw worden. Uiteraard geldt dat niet voor zwart geworden of beschimmelde exemplaren - die gooi je maar beter zo snel mogelijk op de composthoop.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.