Na droging is er niks meer van de Medium te zien. Als je je verf verdunt met medium, wordt je verf dus transparanter en blijft de plakkracht behouden. Je kunt je verf dus zo doorschijnend maken als je maar wil zonder nadelige effecten.
Wil je acrylverf verdunnen? Dat doe je gewoon met water of met een speciale verdunner. Je hoeft geen gebruik te maken van terpentine, omdat je dit gebruikt bij alkydverf. Het is een ander type samenstelling, waardoor je met water niet voor de verdunning zou kunnen zorgen.
Acrylverf verdunnen met water
U kunt er gebruik van maken om bijvoorbeeld glazuur te schilderen. Tip: Glazuur werkt het best als u maximaal 30-40% water toevoegt. Te veel water kan scheuren en schade aan het oppervlak veroorzaken wanneer het droogt.
Als je met redelijk dikke verf werkt, dan zal het uiteraard beter dekken dan wanneer je er wat dunner mee werkt. Andersom geldt ook: als je dekkende verf hebt en je smeert het heel dun uit, dan dekt het alsnog niet helemaal.
Bescherm je ondergrond en de schilderomgeving goed en mik op oude kleren. Acrylverf is niet of nauwelijks uitwasbaar - zowel droog als nat. Gebruik slechts zoveel verf als je echt nodig hebt en vergeet niet je penselen en paletten uit te spoelen. Acrylverf droogt snel en maakt dan paletten en penselen onbruikbaar.
Je kan diepte bereiken op de volgende manieren: Door bepaalde kleurcontrasten te gebruiken, met name het warm-koud contrast en het licht - donker contrast. Warme kleuren komen, net als lichte kleuren, naar voren ten opzichte van koele respectievelijk donkere kleuren.
Amsterdam acrylverf is een prima keuze als je veel verf gebruikt of een goede kwaliteit zoekt voor studiedoeleinden. De verf heeft een hoge lichtechtheid, zodat zelfs na tientallen jaren de werkstukken hun kleur behouden. Acrylverf Amsterdam is ook alkalibestendig en daardoor geschikt voor muurschilderingen.
Wil je graag glaceren, dan kun je glaceermedium kopen. Glaceermedium maakt de verf vloeiender (dunner), en transparant. Meestal zorgen glaceermediums voor een wat langere droogtijd. Ook glaceermedium is vaak weer verkrijgbaar in mat of glans.
Onze beste acrylverven zijn bijvoorbeeld Golden en Golden Open. Ook zeer goede verf is Ara of Amsterdam Expert. De voordeligste acrylverf is bijvoorbeeld Amsterdam acryl of Galeria acrylverf. Acrylverf droogt lekker snel.
De ervaring met action lak is redelijk tot goed. Het brede assortiment wordt geprezen maar in meerdere reviews wordt aangegeven dat de dekking niet al te best is. Goedkoop kan dus duurkoop zijn als je meerder spuitbussen moet gebruiken voor je klus.
Acrylverf droogt erg snel. De droogtijd bestaat uit verschillende fasen, maar over het algemeen is de verf na 10-15 minuten zodanig droog dat je niet meer nat-in-nat kunt werken. Let op: de werkelijke droogtijd is veel langer; een normale laag acrylverf zal pas na een à twee weken door en door droog zijn.
De kunststof laag die ontstaat bij acrylverven is zoals gezegd niet meer in water oplosbaar. Dit betekent ook dat je je kwasten direct na gebruik ook goed uit moet spoelen. Doe je dit niet, dan worden je kwasten hard en onbruikbaar. Droogt vaak iets donkerder op.
Welk merk acrylverf
Ook de verf van Gerstaecker (eigen merk en de Neo lijn) leent zich goed voor acryl gieten. De acrylverf en canvassen van de Action zijn ook bruikbaar. De betere merken houden echter beter hun kleur en de canvassen (zeker wanneer je groter wilt werken) blijven mooi strak.
Slow Drying Medium (Droog vertragend Medium)
Slow Drying Medium is heel makkelijk in gebruik. Je kan het in elke gewenste verhouding toevoegen aan je acrylverf. Een beetje teveel (bijvoorbeeld als je morst) geeft geen gekke korrelige verf, maar! Dit medium veranderd wel de glans en de dekking van de verf.
Nee, dat kan niet. Alkyd kan niet over acryl; terpentine gedragen kan niet over verf op waterbasis! Door spanningsverschillen tussen de verfsoorten kan de verf onthechten. Ook al ontvet en schuur je het goed, na verloop van tijd treedt onthechting op dus niet doen.
Acrylmedium is in feite acrylverf, maar dan zonder pigment. Daarom is het ideaal om acrylverf mee te verdunnen, zonder dat er kwaliteit of hechting verloren gaat. Acrylverf is ook te verdunnen met water, maar bij te veel watergebruik gaat dit ten koste van de pigmenten en van de hechting van de verf.
Een vernis aanbrengen over acryl heeft naast het schilderij te beschermen tegen vuil zoals vet , nicotineaanslag, uv-licht en vocht ook nog een ander doel.
Een goedkoop doek van Action bijvoorbeeld heeft ook een laagje gesso, maar meestal is dat zo weinig dat het een goed idee is om op het doek, voordat je er op gaat schilderen, nog één of twee lagen gesso aan te brengen.
Amsterdam acrylverf is een prima keuze als je veel verf gebruikt of een goede kwaliteit zoekt voor studiedoeleinden. De verf heeft een hoge lichtechtheid, zodat zelfs na tientallen jaren de werkstukken hun kleur behouden. Acrylverf Amsterdam is ook alkalibestendig en daardoor geschikt voor muurschilderingen.
Als je op een groot dik een dunne lijn wil schilderen, heb je dus relatief een minder klein penseel nodig dan op een kleiner formaat. Als je groot werkt kun je met platte penselen mooie dunne lijnen trekken, door ze haaks op je doek of papier te houden. Voor wat kleinere formaten zijn ronde penselen vaak handiger.
Schilderen met acrylverf is ook goed te doen voor beginners: Acrylverf is een zeer dankbaar materiaal, waarmee gemakkelijk te werken is.
Kwasten schoonmaken acrylverf
Gebruik eventueel een roerhoutje of plamuurmes om zoveel mogelijk verf van de kwast te verwijderen. Hierna kun je de verfkwast schoonmaken in een emmer of pot (bijvoorbeeld een augurkenpot) met lauwwarm water en groene zeep.
Het is een goede gewoonte om je schilderij te beginnen met de grootste kwast die je vinden kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kwast van 5 á 6 cm breed (groter mag ook). Begin met grote streken en forse bewegingen, zonder hier al te veel over na te denken.
De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders, kunstenaars en hobbyschilders. Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk en aardewerk.
De meeste schilders gebruiken geen zwart om een schaduw te schilderen, maar mengen liever een kleur. Je kan vaak een mooie schaduw maken door wat van de complementaire kleur bij te mengen. Of in geval van laag-over-laag, een transparante laag van de complementaire kleur toe te voegen.