Aardappelsoep bewaren, kan dat? Maak gerust een grote pot aardappelsoep klaar, want je kan de soep tot maximum 1 jaar bewaren in de diepvries.
In de koelkast kun je aardappelsoep zo'n twee dagen bewaren. Ideaal wanneer je nét wat te veel soep hebt gemaakt en je de restjes binnen twee dagen wilt opeten. Je moet de aardappelsoep snel laten afkoelen nadat je deze hebt bereid. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de pan met soep in een bak koud water te zetten.
Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren. Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
De zoete aardappelsoep kun je een paar dagen in de koelkast bewaren, maar je kunt hem ook invriezen. Bij het opnieuw verwarmen van de soep, kan het zijn dat het te dik wordt. Voeg dan nog een beetje groentebouillon toe (of water, maar dat heeft wel effect op de smaak), zodat het weer vloeibaarder wordt.
Bij zoete aardappel frietjes kun je ervoor kiezen om een grote diepvrieszak te vullen met de frietjes, maar je kunt ook portiezakjes maken. Het voordeel van porties en kleinere hoeveelheden invriezen is dat het product in de vriezer sneller bevroren is, wat de smaak en textuur ten goede komt.
Als bevroren soep wilt opwarmen doe dan de bevroren soep in een pannetje en zet deze op de laagste stand. Doe een deksel op de pan en keer regelmatig het 'blok' bevoren soep om verbranding te voorkomen.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Niet alle soepen zijn goed te bewaren in de vriezer. Zo zijn die op zuivelbasis, na het invriezen minder lekker. Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn.
Om ijsvorming te voorkomen moet je de soep na het bereiden eerst afkoelen voordat je het invriest. De diepvriesbakjes precies tot 2/3 vullen omdat de soep zal uitzetten, maar ook niet te weinig want dan loop je het risico op vriesbrand.
Grote kans dat jouw soep meer op een dikke puree lijkt als je het uit de vriezer hebt ontdooid. Logisch, want de vaste bestanddelen nemen vaak het vocht op. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door een kop hete bouillon door de soep te roeren, samen met een kneepje citroensap. Dat doet vrijwel iedere soep goed!
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen. Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Als de soep goed is afgekoeld, kun je deze in de koelkast zetten. Je kunt de pan in zijn geheel in de koelkast zetten, afgedekt met vershoudfolie. Je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. De soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar.
Zoete aardappelen kun je invriezen. Kook ze eerst voordat je ze invriest. Snijd de aardappelen na het koken in plakken en doe ze in een afsluitbaar bakje.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Groentesoep kun je drie maanden bewaren in de vriezer. In de koelkast kan de soep nog 2 tot 3 dagen bewaard worden, mits natuurlijk afgedekt. Na deze periode bestaat er kans dat de groentesoep zuur wordt.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Kun je crème fraîche in soep invriezen? Absoluut, maar ook hier geldt: bewaar alleen verse producten constant op een temperatuur lager dan -18°C graden. De beste manier om smaak- en textuur te behouden is door de ingrediënten separaat in te vriezen.
Hoe Vermicellisoep invriezen? Vermicellisoep invriezen is dus mogelijk, maar je moet de soep wel eerst goed laten afkoelen. Bij voorkeur eerst een half uurtje in de koelkast zetten en dan pas invriezen. Beter is het dus om de soep zonder vermicelli in te vriezen en pas bij het opwarmen weer vermicelli toe te voegen.
De vissoep in de vriezer bewaren is vooral een goed idee als je niet alle soep binnen twee dagen kan eten. Op deze manier is de soep namelijk tot wel 3 maanden houdbaar. Om de soep in de vriezer te kunnen doen moet je hem, wat je ook moet doen als je hem in de koelkast wil bewaren, eerst laten afkoelen.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Is het nog lekker op smaak ook! Aardappelsoep is vanwege het hoge zetmeelgehalte ook niet al te lekker na invriezen. Soepen op basis van room of melk kunnen schiften maar hoeven dan nog niet verpest te zijn; roer in dat geval flink met een garde tijdens het opwarmen.
Kun je soep in de oven opwarmen??
Doe de soep in een bakje dat in de magnetron gebruikt kan worden, maar sluit het niet af met een deksel. Zet de magnetron op ongeveer 600 Watt, en stel de tijd in op ongeveer 6 minuten. Druk op start. Uitkijken als je het bakje uit de magnetron haalt, want dit kan behoorlijk warm zijn.