De levensduur van USB-sticks en SD-kaarten bedraagt gemiddeld ca.10 tot 30 jaar. Gegevensdragers die alleen worden gebruikt voor het archiveren van digitale afbeeldingen gaan veel langer mee. Hoe minder de data op de stick worden overschreven, hoe langer de stick meegaat.
De meest eenvoudige, maar daarom niet de beste, manier is de opslagmedia (schijfjes, usb-sticks, …) op een donkere, droge plaats te bewaren. Zorg er ook voor dat de weerselementen geen rol kunnen spelen.
Usb-sticks kunnen tussen de 10.000 en 100.000 schrijven/wissen, afhankelijk van de gebruikte geheugentechnologie. Wanneer het limiet wordt bereikt, kan een deel van het geheugen niet goed meer functioneren, wat leidt tot verlies van gegevens en eventueel corruptie van de flash drive.
Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur. Maar hij is ook duurder.
De levensduur van een harde schijf is niet absoluut. HDD's gaan in theorie 3 tot 5 jaar mee, terwijl een SSD 10 jaar meegaat. Maar nogmaals, deze cijfers worden rechtstreeks bepaald door de bouwkwaliteit, gebruiksperioden en de bedrijfsomstandigheden voor de schijven.
De externe harde schijf, externe ssd-schijf en usb-stick zijn wat ons betreft de meest betrouwbare en gebruiksvriendelijke methoden om gegevens op te slaan die je vaak wilt gebruiken en mee wilt nemen.
Wanneer je er alleen een paar documenten op zet heb je een USB stick nodig met niet zo veel geheugen(16 GB). Maar wil je veel video's en grotere bestanden op de USB-stick bewaren dan is een USB stick met een grotere opslag(128 GB) aan te raden. In ons assortiment vind je 16, 32, 64 en 128 GB USB sticks.
De Great Value-award gaat naar de Sandisk Ultra Dual Drive Go USB-C 128GB van gemiddeld 28 euro. De Samsung Duo Plus 128GB van gemiddeld 39 euro is een stuk sneller en keert daarom met een Excellent-award huiswaarts.
Een USB-stick is, net als iedere andere gegevensdrager, onderhevig aan slijtage. In een USB-stick zitten geheugenchips met daarin geheugencellen die na verloop van tijd defect zullen gaan. Hierdoor kan plotseling data verlies optreden.
De usb-stick, geheugenkaart of externe harde schijf werkt niet meer goed. Een grondige formattering kan eventuele opslagfouten opsporen en die delen van het opslagmedium buiten gebruik stellen.
Opslagmogelijkheden USB stick
Hoeveel u kunt opslaan op uw USB stick is afhankelijk van uw opslagcapaciteit en de grootte van de bestanden. Heeft u bijvoorbeeld een 8 GB USB stick, dan kunt u daar zo'n 2800 foto's (van 8 megapixel) op opslaan. Heeft u een 128 GB USB stick dan kunt u er 45.000 opslaan.
een mail kunt u niet opslaan als een bestand dus u kunt het beste een print-screen maken,of er een word bestandje van maken en het dan opslaan op de stick.
Elektronische apparaten kun je ook altijd inleveren bij de milieustraat van de gemeente. Vergeet niet je (persoonlijke) gegevens en bestanden te wissen voordat je je apparaat weggooit. Wis de gegevens van je computer, laptop of tablet op de juiste manier: alleen je prullenbak legen is niet voldoende.
Externe HDD: veel opslagcapaciteit
Dan is een externe harde schijf, oftewel externe HDD (Hard Drive Disk), de beste keuze voor jou. Met een HDD beschik je voor een relatief lage prijs over veel opslagruimte. Zo bewaar je op een 4 TB harde schijf al 40 films in 4K kwaliteit en meer dan 80.000 hoge resolutie foto's.
Een SD-kaart is sneller en betrouwbaarder dan een USB-stick en vaak niet eens duurder in aanschaf. Ook hier geldt dat je moet letten op de capaciteit en zeker niet te groot moet gaan. Hoe groter de kaart is, hoe zwaarder een set-up het heeft met het lezen en laden van de tracks.
Er zijn verschillende soorten USB-sticks, maar ze werken in principe hetzelfde. Door middel van een USB-poort kan de USB-stick worden aangesloten in de computer, laptop of USB-hub. Een USB-stick wordt ook wel een geheugenstick, data-stick, flash-drive of een memorystick genoemd.
De SanDisk Extreme Pro heeft een opslagcapaciteit van 256 GB. Dat staat gelijk aan 5328 foto's (van 3 mb) en 48 films (van 5 GB). Deze zwarte USB is beveiligd met een wachtwoord. Je kan zelf kiezen of je deze gebruikt of niet.
Bewaar bestanden, foto's en filmpjes op deze Kruidvat 64GB USB-stick. De compacte USB-stick heeft een opslagcapaciteit van 64 gigabyte en een snelheid van 20 MB/S.
Een type met een opslagcapaciteit van 2 GB kost minder dan € 5.Voor eentje van 512 GB bent u al snel € 80 kwijt. Wilt u veel grote bestanden zoals speelfilms of een backup van uw laptop op kunnen slaan, dan heeft u een stick met hoge capaciteit nodig.
De beste snelle usb-stick
De snelste usb-stick uit de test is met enige afstand de Sandisk Extreme Pro. Deze flashdrive, verkrijgbaar in capaciteiten van 128 (gem. 70 euro) en 256 GB (gem. 124 euro), is de high-end versie van de Extreme Go.
Hoewel foto's gemaakt zijn om naar te kijken, kunnen ze het beste op een donkere plaats worden bewaard. Plaats uw foto's nooit in direct zonlicht, omdat ze hierdoor vroegtijdig verbleken en verkleuren.