DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben tot 1 december 2023 de tijd om deze frequenties daadwerkelijk in gebruik te nemen voor hun uitzendingen. De vergunningen hebben in totaal een looptijd van twaalf jaar (2023-2035).
FM blijft dus in ieder geval tot 2035 bestaan. Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens heeft de Tweede Kamer de definitieve veilingregeling voor de commerciële landelijke radiovergunningen gestuurd. Hieruit blijkt dat deze uitzendlicenties een duur van twaalf jaar hebben en dus pas in 2035 verlopen.
FM-radio blijft in ieder geval tot 2035 bestaan, dankzij recent toegekende uitzendlicenties met een duur van twaalf jaar. Hoewel digitale radioformaten, zoals DAB en internetradio, aan populariteit winnen, wordt de waarde van FM-radio erkend vanwege zijn brede dekking, lage kosten en betrouwbare signaalontvangst.
In sommige landen, bijvoorbeeld Noorwegen, is er al geen FM radio meer. In België is 2022 het laatste jaar dat landelijke zenders analoog via de ether kunnen uitzenden. In Nederland is de einddatum nog niet vastgesteld.Vergunningen voor verschillende landelijke FM-zenders zijn verlengd tot 2027.
gaat van FM verdwijnen per 1 september. Eigenaar Mediahuis heeft maar twee frequentiepakketten verkregen bij de frequentieveiling en gaat die inzetten voor 100% NL en Radio Veronica. Toch is het bedrijf tevreden.
Waar radio luisteren via de kabel lang de meestvoorkomende manier was om radio te luisteren, luistert tegenwoordig nog maar 5 tot 10% analoog en luistert de rest digitale radio. En dat terwijl dit wel veel bandbreedte kost. Daarom hebben de leveranciers besloten te stoppen met het aanbieden va analoge radio.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
' Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: 'Voor DAB is een ander type antenne nodig dan voor FM, dus daar ontkomt u niet aan. DAB is namelijk digitaal, dus met een betere audiokwaliteit dan het analoge FM. Bovendien kunt u met DAB veel meer radiostations ontvangen.
Voor het eerst in twintig jaar zijn de vergunningen voor commerciële radiostations geveild. Talpa, DPG Media, Mediahuis, BNR en nieuwkomer Financial News Radio mogen tot 2035 landelijk uitzenden op een FM-frequentie. Zenders SLAM!en Sublime verdwijnen van FM.
Met de FM-antenne kun je radio blijven luisteren als het analoge radiosignaal gestopt is. Ook zonder een digitale radio of ontvanger. Met de antenne kan je via de FM naar ruim 30 zenders luisteren. De geluidskwaliteit is afhankelijk van de ontvangst van het radiosignaal in huis.
Voor het ontvangen van muziek via de radio, heeft je telefoon een FM-ontvanger nodig én een headset die als antenne dient. Op deze manier kun je alleen radio luisteren via oortjes. Het geluid ontvang je daarmee via de radiofrequentie, niet via internet.
Vorige maand werd bekend dat Slam zijn landelijke dekking op FM gaat verliezen. Eigenaar Mediahuis was het niet gelukt om bij de veiling een derde FM-kavel te bemachtigen, waardoor Slam zich op ging maken voor een digitale toekomst.
DAB+ alleen te ontvangen met speciale radio
Je hebt er een speciale radio voor nodig die het digitale signaal uit de ether oppikt. Veruit de meeste nieuwe auto's bieden al autoradio's met een ingebouwde ontvanger voor digitale radiozenders. Thuis heb je ook een radio nodig die het DAB+-signaal kan ontvangen.
Hoe werkt DAB+?
DAB+ werkt via het 'single frequency network' principe, wat inhoudt dat iedere zendmast dezelfde data op dezelfde frequentie uitzendt. In tegenstelling tot bij de FM radio, waarbij er soms één zender op verschillende frequenties staat, komen er hierdoor geen signalen met elkaar in conflict.
De stations zijn dan wel te beluisteren via FM, kabel en/of internet. Alle radiozenders van de publieke omroep zijn via DAB+ te ontvangen: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Sterren NL, NPO Soul & Jazz en NPO KX.
Analoge radio is via de coax-kabel op het netwerk van (in dit geval) Ziggo. Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
Als DAB+ vervolgens nog steeds niet werkt, heeft dat waarschijnlijk te maken met de plek waarop Radio West beluisterd wordt. Op sommige plekken is de ontvangst minder. Er wordt dan geadviseerd om via FM (89.3 FM) te luisteren.
Blijven op de FM: Qmusic, Radio 538, Radio 10, SkyRadio, Radio Veronica, 100%NL, BNR Nieuwsradio. Verdwijnen van de FM: Sublime en Slam. Nieuw op de FM: DPG Media (met waarschijnlijk Joe) en Financial News Radio.
DAB+ blijft de toekomst, maar FM afschakelen voorlopig niet aan de orde. “Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om te stoppen met de distributie van deze NPO-radiozenders via de FM-ether, gezien het grote aantal FM-ontvangers dat in omloop is en het gebruik ervan.
Wat is DAB en DAB+?
DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM.
De dekking is in Nederland 97% en in Vlaanderen 99%, je kunt het dus praktisch gezien overal in de Benelux ontvangen.
Met DAB+ luister je naar digitale radio. Doordat het signaal digitaal is, hoor je geen ruis. Om DAB+ in je auto te ontvangen, heb je een speciale DAB+ antenne nodig.
DAB+ is, net als FM, gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.