Een goede en raadzame manier van bewaren is om de stokjes in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats te bewaren, luchtdicht is niet per se vacuüm, maar bijvoorbeeld een dichtgeritst plastic zakje. Als u het op deze manier bewaart, kunnen uw vanillestokjes tot 1 jaar goed blijven.
Vanillestokjes kunt u ook vaker dan één keer gebruiken. Wanneer u bijvoorbeeld vanillestokjes laat meekoken in een gerecht, kunt u deze na gebruik afspoelen en laten drogen om op een later tijdstip opnieuw te gebruiken.
De beste vanille komt van het eiland Madagaskar. Als je dat op een verpakking ziet staan, is het vaak al een goed teken. Maar let niet alleen maar op de herkomst, je kunt het meeste afleiden uit het stokje zelf. Zoals gezegd horen de stokjes niet hard en droog te zijn.
Laat het gebruikte vanillestokje drogen en mix het fijn in een koffiemolen of een kleine mixer. De vermalen stokjes kun je zo als smaakmaker verwerken in allerlei gerechten. Lege vanillestokjes kun je ook meekoken mee in stoofpotjes, pudding of confituur om er nog het allerlaatste beetje smaak uit te halen.
De prijs van vanille is de laatste jaren sterk opgelopen. Inmiddels kost een stokje van 2 gram bij de supermarkt 3 euro. Per kilo komt dat neer op 1500 euro. Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod.
Bij de plus verkopen ze vanillestokjes van Silvo. Het zijn niet echt mooie peulen, maar ze zijn nog redelijk soepel en hebben een redelijk aroma. Prijs: € 1,99 per gram.
Vanille komt van oorsprong uit Mexico. In het Mexico van die tijd gold de regio die nu als Veracruz bekend is als producent van de beste vanille. Tegenwoordig groeit het ook op andere plaatsen, zoals Java, Sri Lanka en Mauritius. Een van de grootste producenten van vanille is Madagaskar.
In de bron staat het volgende: Variatie op vanillestokje: 1 tl vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker (gebruik dan iets minder griessuiker). Je kan het dus gewoon gebruiken ter vervanging.
Leg het vanillestokje op een snijplank en snij het stokje overlangs door. Schraap vervolgens de zwarte vanille zaadjes, ook wel merg genoemd, met het mesje uit het stokje. Deze zaadjes bevatten de meeste smaak en kunnen daarom het gerecht beter op smaak brengen.
Vanille komt uit vanillestokjes. Het zijn de vruchten van een bepaalde klimorchidee, de Vanilla planifolia. De vruchten van deze tropische klimplant lijken op een soort groene peulen, maar het zijn eigenlijk bessen. Ze worden onrijp geplukt en zijn dan ook nog groen.
Drie à vier theelepels zijn voldoende voor 500 g of 500 ml te aromatiseren product.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
De lettercombinatie -ille in vanille kan op verschillende manieren worden uitgesproken: als [iejə], als [ilə] of [ielə], en als [ieljə]. De uitspraak met [j] is in het hele taalgebied gangbaar. In België komt daarnaast ook de uitspraak met [l] voor, in Nederland die met [lj].
De vanille-orchidee (Vanilla planifolia) levert de specerij vanille(stokjes), die niet alleen wordt verwerkt in levensmiddelen, maar ook in onder andere tabak en parfum (het is een afrodisiacum). De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, hoewel die nu bijna overal tussen de keerkringen wordt gekweekt.
Premium vanillestokjes uit Madagaskar zijn zeer kwalitatieve verse vanillestokjes uit het 'Grote Eiland' met een lengte variërend van 17 - 20 cm en een variabel gewicht van om en bij 3,8 gram per stuk.
Reacties. Vanille extract is geconcentreerde vanille, vanille suiker is vanille aangevuld met suiker , en vanille stokjes is het enige echte vanille. De 2 eerder genoemde is hoogst waarschijnlijk gemaakt van vanilline. Dit is een vanille vervanger en mag dus eigenlijk helemaal geen vanille heten.
Er zijn drie bekende soorten. Vanille uit Madagascar noemen we 'bourbon vanille', maar ook vanille uit Tahiti is erg beroemd. Tot slot bestaat er Mexicaanse vanille.
Vanillepoeder is het gedroogde en gemalen merg uit vanillestokjes. Gemalen vanille staat op het etiket als de vanillepeulen gemalen zijn. De smaak is minder sterk. Vanillepasta is een combinatie van vanilleextract en gemalen zaadjes en stokjes van de vanillepeul.
Als u verse vanillestokjes gebruikt, komt één vanillestokje overeen met ongeveer 1 à 2 theelepels vanille-extract. Om vanille-extract te vervangen door vanillepoeder, heb je ongeveer twee gram poeder nodig ter vervanging van twee theelepels essence.
Hoe gebruik ik vanille
Een vanillestokje kun je gebruiken door: het stokje in een warme vloeistof te laten trekken en zo de vloeistof (bv melk/room) te infuseren met het vanille aroma of. het vanillestokje in de lengte te halveren, het merg er voorzichtig uit te schrapen met een mes en dit merg gebruiken als smaakmaker ...
In een zakje vanillesuiker zit 8 gram, dit kun je vervangen door 1 eetlepel (maatlepel = 18 gram) van je eigen vanillesuiker toe te voegen. Vul dan aan met gewone suiker tot de hoeveelheid suiker die vermeld wordt in het recept.
Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken. Naast antioxidanten en antibacteriële stoffen bevat vanille-extract ontstekingsremmende stoffen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want ontstekingen liggen aan de basis van veel ziekten.
En dat Vanille verslavend is? Het actieve ingrediënt in vanille, vanillinezuur, werkt namelijk stimulerend op de hersenen. Vandaar dat dit goedje verwerkt zit in ijs, yoghurt, cola, chocolade, gebak, parfum en zelfs in sigaretten en we bij het consumeren steeds denken: 'WE WANT MORE'.
Imitatie vanille is afkomstig van synthetische vanilline, die de smaak van natuurlijke vanilline nabootst. Vanilline is één van de componenten die vanille haar buitengewoon smaakboeket geeft.